Daca 2005 a fost anul in care s-au pus bazele noii structuri organizatorice si de functionare, precum si ale noii strategii de lucru, pentru 2006, an hotaritor in politica agricola, OJCA Braila si-a propus sa isi directioneze activitatea pe trei sectoare principale: formarea fermierilor la nivel european prin ridicarea nivelului de pregatire profesionala; asigurarea asistentei tehnice de specialitate - plecind de la identificarea problemelor fermei, continuind cu sfaturi pertinente si incheind cu rezolvarea acestora in limita posibilitatilor; si informarea permanenta a producatorilor agricoli in ceea ce priveste tehnologiile moderne si extensia rezultatelor din cercetare in productie.
"Principala noastra activitate din 2005 a fost popularizarea Programului "Sapard", a Programului "Fermierul" si a tot ce inseamna accesare a fondurilor comunitare. In acest sens a fost necesara o colaborare foarte strinsa cu Directia Agricola si Serviciul Tehnic Delegat din cadrul acesteia. La sfirsitul anului chiar am organizat impreuna un birou special, "Fermierul", in cadrul caruia specialistii nostri si ai institutiilor cu care colaboram ofera informatii, consultanta si sprijin producatorilor agricoli care doresc sa acceseze acest program. De la infiintarea acestui birou si pina in prezent, am avut discutii cu peste 160 de persoane interesate, potentiali beneficiari. Imi doresc pentru acest an ca la finele lui sa pot sa va declar ca Braila este unul din judetele in care au fost accesate foarte multe fonduri comunitare", a precizat Jenica Georgescu, director executiv al OJCA Braila. Pentru ca, in opinia directorului OJCA, este de o importanta majora utilizarea totala a fondurilor comunitare alocate tarii noastre, acesta fiind, de fapt, un exercitiu de folosire a fondurilor ce vor fi repartizate Romaniei dupa integrarea in Uniunea Europeana.
La fel de important insa, este si faptul ca, pentru a reusi sa cheltuie fondurile comunitare, producatorii agricoli trebuie sa aiba si calificarea necesara, drept pentru care, un obiectiv principal pentru 2006, al OJCA este formarea de fermieri in sensul european al cuvintului. "Este foarte important ca producatorii sa aiba calificarea necesara, drept pentru care noi organizam periodic sesiuni de cursuri de formare profesionala, in meserii ca agricultor, zootehnist, piscicultor, apicultor, mecanic agricol etc. De fiecare data inregistram o avalansa de cereri, de aceea sintem siguri ca si din acest punct de vedere, 2006 va fi un an foarte plin", a mai spus Georgescu.