Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

AVAS a Incasat peste 200 de milioane de RON din activitatea de executare silita

In urma executarii silite a datornicilor la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a raportat venituri totale realizate de peste 71milioane USD. In cursul acestui an, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a instituit etapizat masuri coercitive pentru recuperarea unor creante de ordin fiscal de milioane de dolari de la aproape 90 de agenti economici braileni. Concret, AVAS a blocat efectiv conturile acestor debitori care inregistrau importante restante la plata contributiei la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), datorii ce au fost preluate in urma cu 2 ani, in vederea recuperarii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Masura de executare silita nu a ocolit pe nici un datornic, dovada fiind faptul ca si agenti bugetari au trecut prin furcile caudine ale AVAS. In prima faza autoritatea s-a indreptat impotriva marilor datornici: cu debite de peste 50.000 RON (500 milioane lei vechi), pentru ca urmatorii pe lista sa fie agentii economici cu restante la plata cuprinse intre 50.000 RON si 20.000 RON, iar in a treia etapa, cei cu datorii sub limita de 20.000 RON, dar nu mai mici de 1.000 RON. Potrivit unui raport prezentat de catre AVAS, numarul total de debitori braileni impotriva carora institutia s-a indreptat pentru recuperarea creantelor este de 89 persoane juridice, dintre care majoritatea inregistrau datorii mari si foarte mari. Concret, 32 de agenti economici aveau datorii de peste 50.000 RON, 55 se incadrau in categoria a doua (50.000 RON - 20.000 RON) si doar doi cu datorii mici. In ceea ce priveste sumele de recuperat, acelasi raport indica o valoare totala ce depaseste 2 milioane USD, mai precis 2,3 milioane USD, important de mentionat fiind faptul ca, in momentul preluarii acestor datorii de la CNAS, sumele au fost consolidate in aceasta valuta.

Marii datornici strinsi cu usa

Peste 30 de agenti economici din Braila s-au trezit, in primavara acestui an, cu conturile bancare blocate. Masura coercitiva a fost dictata de catre AVAS, prin ordin al presedintelui institutiei de la acea vreme, care a instituit poprire asupra conturilor bancare la aproape 1.400 de societati comerciale la nivel national, din care 32 din Braila. Din conturile celor 1.392 de debitori, AVAS avea de recuperat 4.640 miliarde lei, in timp ce de la agentii economici locali, institutia avea de "stors" 54,3 miliarde lei, suma consolidata in dolari - 1,6 milioane USD. Printre debitorii asupra carora AVAS si-a indreptat tinta la acea vreme erau agenti economici cunoscuti in plan local, asa cum este cazul "Braicar", "Ceprorex", "Demopan", "Draf", "Fotbal Club Dacia Unirea" Braila, "Med Dent", "SOP", "PAL" sau SCASS. Important de mentionat este ca o parte dintre agentii economici locali, urmariti de AVAS pentru recuperarea banilor si carora le-au fost blocate conturile bancare, erau la acea vreme in lichidare sau reorganizare judiciara, asa cum era cazul "Agromec Faurei", "Agromec Traian", "John & Son Trade", sau in dizolvare - "PMG New Orizont Tour", "Socom Prestarea" sau "Titan Holding". Au fost cazuri in care AVAS a instituit popriri pe conturi ale unor firme radiate: "Eclipsa Textil" si "Conti Com".

O parte dintre debitori au scapat de executarea silita

In cursul lunii martie, AVAS a aplicat masuri coercitive si in cazul debitorilor din a doua categorie: cei cu debite cuprinse intre 20.000 RON si 50.000 RON. La nivel national au fost vizati 1.883 de debitori care inregistrau creante in valoare totala de 592,4 miliarde de lei vechi. In plan local, potrivit datelor prezentate de Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate (CJAS) Braila, la inceputul anului trecut, 55 de firme brailene inregistrau datorii catre FNUASS cu valori cuprinse intre 200 si 500 milioane lei. Totalul debitelor la data mentionata inregistrate de cele 55 de unitati era de aproape 18 miliarde lei vechi, adica circa 600.000 USD.
In august blocarea conturilor a fost aplicata si in cazul micilor datornici, doar doi agenti economici braileni fiind vizati: Serviciile Publice ale Consiliilor Locale din Ianca si Faurei. De la acestia doi AVAS avea de recuperat 302.186,31 lei RON adica circa 100.000 USD. Cea mai mare datorie o inregistra Serviciul Public al CL Ianca - 180.416,42 lei RON, diferenta de 121.769,89 lei RON reprezentind datoria SP al CL Faurei.
O parte dintre debitori, asa cum este cazul "Braicar", "PAL" sau al celor doua Servicii Publice ale Consiliilor Locale din Ianca si Faurei, au scapat imediat de executarea silita prin achitarea datoriilor la fond, fie ca a fost vorba despre plata pe loc, fie prin incheierea unor grafice cu termene precise de plata. Reporterii "Obiectiv" au solicitat autoritatii o situatie privind punctual debitorii braileni insa, prin Directia de Comunicare, ni s-a explicat ca, din cauza unei carente de ordin organizatoric, prin prisma faptului ca situatia recuperarilor nu este structurata pe localitati, datele solicitate nu sint disponibile in termenul prevazut de Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.
"Activitatea de recuperare a creantelor reprezinta una dintre preocuparile principale ale AVAS" se arata in raspunsul institutiei la solicitarea noastra. "AVAS actioneaza ferm si unitar pentru recuperarea tuturor datoriilor, indiferent de numele debitorului sau de valoarea creantei. Intre metodele aplicate, executarea silita - prin instituirea popririi asupra conturilor bancare sau scoaterea la vinzare, prin licitatie publica, a bunurilor din averea debitorilor - s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente" se precizeaza in acelasi material.
Astfel, de la Inceputul anului 2005, veniturile totale realizate de AVAS prin executare silita s-au ridicat la peste 202 milioane RON (71.225.341 USD la data Incasarii).
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii