Avarie de proporţii pe strada Fortificaţiei din Centrul Vechi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Avarie de proporţii pe strada Fortificaţiei din Centrul Vechi

• pentru o conductă spartă, s-a săpat o groapă de mari dimensiuni, iar starea terenului a făcut ca intervenția celor de la CUP ”Dunărea” să fie foarte dificilă • în zonă au mai apărut surpări, iar riveranii bănuiesc că de vină ar fi și hrubele subterane

 

Pe diverse străzi din Centrul Vechi au început să apară gropi şi avarii la reţelele “antice şi de demult”. Cea mai recentă s-a întâmplat, ieri, pe strada Fortificaţiei nr.23, în dreptul unei frumoase clădiri de patrimoniu (Casa Gheorghe Gussi), veche  din 1892, recent reabilitată şi aflată aproape de bulevardul Panait Istrati. “Casa e locuită de chiriaşi, iar în zonă a mai fost cândva o surpare”, ne-a pus în temă un riveran, pensionar şi specialist de înaltă clasă la Promex. La fața locului, o echipă de meseriaşi de la Compania de Utilități Publice (CUP) ”Dunărea” a lucrat în condiții dificile. După scoaterea asfaltului căzut anterior, s-a procedat, tehnologic, la extinderea ariei de lucru, cu grijă foarte mare  (inclusiv pentru noi, când am fotografiat) să nu se prăbuşească asfaltul sub care o conductă de azbociment ciuruită a făcut ca apa să lucreze adânc şi periculos. S-a scos apoi toată mocirla creată pentru a se acţiona în voie la remedierea avariei, unde se aflau şi două conducte de gaze, una fiind dezafectată. Sperăm ca lucrarea să fie rezistentă, executată ca la carte, şi să nu mai fie vorba de revenit, cândva, la faţa locului. Am observat mult nisip şi piatră spartă pentru “pus în operă”, iar pe trotuar conducte noi din PE (material plastic). Subliniem acest lucru, deoarece în situaţiile când se utilizează  conducte vechi - decolorate de soare şi afectate de razele ultraviolete - ele nu mai rezistă la presiune şi eforturile datorate traficului, mişcării terenului sau la cutremure. O altă condiţie a unui branşament trainic este nisipul de sub conducte (menit să dea stabilitate conductelor, dar şi elasticitate în preluarea diferitelor şocuri). Sau, pentru creşterea garanţiei unor astfel de lucrări, mai ales la reţelele vechi, se recomandă protejarea  conductelor montate, cu altele mai mari în diametru, pe principiu “conductă în conductă”, ca la gaz metan.

Pe strada Fortificaţiei, unii riverani se tem că necazurile pot apărea în zonă, sau se pot accentua, și din cauza vechilor hrube subterane. Tot ce  e posibil… Iar cei de la CUP Dunărea, foarte reticenţi la vorbă, nu ne-au spus care este cauza avariei sau ce era cu acea conductă de doi ţoli, pentru apă, secţionată în două locuri. Probabil, a fost funcţională cu peste 100 de ani în urmă…

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro