Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Avantajul creditelor in franci elvetieni

In ultima vreme, bancile comerciale promoveaza tot mai mult creditele in franci elvetieni, intrucit acestea au dobinzi cu citeva puncte mai mici, atit fata de creditele in lei, cit si fata de cele in euro.
Acest fapt ne permite sa imprumutam sume mai mari de la banci, iar rata lunara de platit sa fie mai mica fata de creditele cu dobinzi mai mari. In acelasi timp, fiind vorba despre o moneda "exotica", francul elevetian este perceput ca avind un risc mai mare decit leul si euro.
Este vorba de riscul ca moneda din tara cantoanelor sa sufere aprecieri importante in raport cu euro si, in consecinta, si cu leul, fapt care ne-ar putea forta sa platim rate mai mari la credite.
Insa, conform istoricului din ultimii ani, francul elvetian s-a dovedit o moneda la fel, sau poate chiar mai stabila decit euro.
Cu toate acestea, bancherii isi iau masuri de siguranta, masuri care, pina la urma, protejeaza si beneficiarii de credite. Este vorba despre comisioane de risc valutar, sau conditii mai aspre pentru cei care contracteaza un asemenea credit.
Deocamdata, creditele in franci elvetieni par a se bucura de succes, intrucit, dupa cum am spus, dobinzile mici cresc semnificativ valoarea creditelor, chiar si in cazul celor pe termen scurt, iar ratele de platit sint mult mai mici.

Diferenta dintre un credit in franci si unul in euro

Sa luam creditul de nevoi personale de la Bancpost.
Banca ofera credite in lei cu dobinda de 9,95%, fixa in primele trei luni, iar ulterior de 14,95% variabila. In cazul creditelor in euro, dobinzile sint mai mici: 8,55 in primele trei luni si 11,95% ulterior.
Pentru creditele in franci, dobinda este variabila pe toata perioada anului, si anume 7,95%, asadar cu patru puncte procentuale mai mica decit cea in euro si cu sapte puncte mai jos decit cea in lei.
Evident, o diferenta foarte mare!
Diferenta se poate vedea si in calculul creditului ce se poate obtine si a ratelor.
O persoana cu un venit lunar de 1.000 de lei poate obtine de la Bancpost un credit in euro, cu o dobinda de 8,5% in primele trei luni, in valoare de 8.000 de euro, bani pe care sa-i ramburseze in 10 ani.
Rata lunara in primele trei luni va fi de numai 81 de euro, intrucit banca deruleaza o promotie in care clientul beneficiaza de perioada de gratie la plata dobinzii. Ulterior, insa rata creste la 142 de euro, intrucit va avea de platit o dobinda mai mare, de 11,95%.
Aceeasi persoana, daca alege un credit in CHF, cu dobinda variabila de 7,95% pe toata durata creditului, poate obtine un credit in valoare de 14.620 CHF, adica aproximativ 14.300 de euro. Asadar cu aproape 6.000 de euro mai mult decit in cazul creditului in euro!
Rata lunara de platit pentru creditul in franci va fi de 49 de euro in primele trei luni de gratie fara dobinda si de 78 de euro ulterior. Deci cu 60 de euro mai putin decit la creditul in euro.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii