Mergi la conţinutul principal

Avantajele și dezavamtajele de a avea o hotă în bucătăria dumneavoastră

Să scăpați de fumul generat în timp ce gătiți alimente este mai ușor dacă aveți o hotă de bucătărie. Aceste aparate ajută la circulația aerului și la reducerea căldurii din bucătărie.

Printre cele mai utile aparate din bucătării, se remarcă hotele extractoare. În afară de aspectul lor decorativ, funcționalitatea lor este cea care atrage atenția celor care le folosesc ca resursă pentru a aspira fumul format în timpul preparării alimentelor.

Puteți fixa aceste aparate pe tavan sau pe perete. Unele au un aspect destul de modern, iar altele au un design tradițional. Dar în oricare dintre tipurile lor veți găsi atribute și dezavantaje pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a le cumpăra.

Ce sunt hotele de bucătărie?

Hotele de bucătărie sunt dispozitive instalate deasupra unui aragaz sau plită pe gaz cu scopul de a extrage fumul și aburii rezultați în urma procesului de gătire. Acestea adaugă printre alte beneficii suprimarea grăsimii din aer și eliminarea mirosurilor și a căldurii.

Pentru a nu polua mediul înconjurător, ideea este ca fumul care iese afară să iasă curat. Din acest motiv, acestea sunt dotate cu un filtru, indispensabil la ieșirea aburului, care ajută la eliminarea poluanților produși de un aragaz sau plită pe gaz, cum ar fi monoxidul de carbon și oxidul de azot.

În varianta lor casnică, hotele de bucătărie sunt la fel de utile ca și în domeniul profesional. În acest sens, specialiștii explică faptul că ventilația este indispensabilă în timpul operațiunilor din bucătării, deoarece acestea sunt, în general, încăperi închise.

Pe lângă hotele de extracție, există hote cu recirculare. Adică, acestea returnează aerul purificat înapoi în bucătărie. Partea bună este că cele mai multe dintre ele suportă ambele sisteme în același aparat.

Avantajele instalării hotelor de bucătărie în casă

Pe lângă faptul că reînnoiesc aerul din bucătărie, hotele extractoare prelungesc durata de viață a restului mobilierului, deoarece combat umiditatea care îl deteriorează. De asemenea, ele reduc probabilitatea apariției acarienilor și a acumulării de mucegai din cauza căldurii.

Iată o defalcare a altor avantaje ale instalării hotelor pentru extragerea aburului din zona bucătăriei:

- Varietate: există o hota pentru fiecare gust și pentru fiecare stil de bucătărie.

Consultați cataloagele comerciale, cereți sfatul experților în aceste aparate și luați-l acasă pe cel care corespunde cerințelor dumneavoastră.

- Puterea de aspirare: deși majoritatea sunt eficiente în extragerea aerului, alegeți-le pe cele care se adaptează la dimensiunile bucătăriei; nu vă lăsați purtați doar de volumele mari sau de aspect. Secretul stă în capacitatea de aspirare.

- Valorificarea spațiului: amplasarea acestor aparate permite economisirea spațiului, deoarece se află deasupra aragazului, iar pentru a le încorpora nu trebuie să modificați distribuția celorlalte piese de mobilier. Dispunerea lor este ideală pentru ca încăperea să nu pară aglomerată, mai ales dacă este mică.

- Stilul: cele tradiționale sunt încă în vigoare, dar hotele decorative sunt competitive. De la rustic la minimalist, ele se potrivesc cu restul mobilierului. Au o lumină deasupra aragazului și sunt disponibile în culorile clasice argintiu, negru și auriu, deși nu este nerezonabil să găsești și alte tonuri de culoare.

- Ușor de curățat: se vând produse speciale pentru curățarea hotelor. Trebuie doar să urmați instrucțiunile producătorului. Cu toate acestea, se pot folosi și degresanți de casă. Îi aplicați cu un burete sau o cârpă textilă, umezită cu apă și bicarbonat de sodiu. De asemenea, puteți folosi o soluție din apă și oțet alb.

Dezavantajele instalării hotelor de bucătărie în casă

Este important să se cunoască dezavantajele asociate cu instalarea hotelor de bucătărie. Acest lucru nu înseamnă că există aspecte negative ale acestei investiții, dar există anumite detalii care trebuie luate în considerare, astfel încât să nu fiți luați prin surprindere în timpul funcționării.

Le enumerăm mai jos:

- Zgomotul: deși nu toate hotele sunt excesiv de zgomotoase, țineți cont de faptul că acestea funcționează cu un motor și acesta tinde să se simtă. Uneori, sunetul deranjează conversațiile din bucătărie.

- Preț: există prețuri pentru toate buzunarele, dar dacă doriți o hotă decorativă, merită să plătiți mai mult. Atunci când bugetul este limitat, este indicat să cumpărați extractoare fixe încorporabile sau extractoare telescopice, adică cele pe care le plasați sub dulapuri.

- Costurile cu energia electrică: în bucătăriile mari, este posibil ca puterea „normală” să nu fie suficientă pentru a extrage fumul și mirosurile. Dacă doriți să asigurați absorbția, trebuie să activați puterea maximă, iar consecințele sunt costuri mai mari cu energia electrică și mai mult zgomot.

- Angajamentul pentru întreținere: curățarea grăsimii din hote este o responsabilitate zilnică pentru a evita pericolele de incendiu și pentru a vă asigura că bucătăria nu are un aspect neplăcut. Îndepărtați regulat filtrele, spălați-le și, dacă este necesar, înlocuiți-le cu altele noi.

Cum să alegeți cea mai bună hota de bucătărie?

Există trei factori cheie în alegerea hotei de bucătărie. Unul dintre ei este fluxul decorativ al încăperii, deoarece o hotă de bucătărie care se potrivește cu restul designului interior este atrăgătoare din punct de vedere vizual. Acolo unde fundalul permite, căutați culori, modele și stiluri în concordanță cu tendința evidentă din încăpere.

Dimensiunea aragazului, precum și mărimea aparatului, influențează achiziția corectă. Alegeți unul care să fie cel puțin la fel de lat ca și aragazul sau plita pe gaz. În momentul instalării, verificați împreună cu tehnicianul că distanța dintre aragaz și extractor este sigură; în general, 70 de centimetri atunci când blatul este din vitroceramică și 75 de centimetri în cazul plitelor pe gaz.

Puterea este al treilea factor important. Dacă doriți să estimați capacitatea unei hote, înmulțiți metrii pătrați ai încăperii cu înălțimea; înmulțiți produsul cu 12 și veți fi calculat puterea de aspirare a acesteia. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro