Mergi la conţinutul principal

Avalansa de viroze respiratorii la Pediatrie

La sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta s-au inregistrat, in ultimele trei zile, 291 de consultatii, iar sectia a devenit neincapatoare pentru numarul mare de copii internati cu viroze respiratorii. Pentru a se putea asigura desfasurarea activitatii in conditii optime, dar si pentru prevenirea aparitiei unor riscuri, prin schimbul de patologie in rindul copiilor internati cu infectiile virale, in aceste zile este un rulaj foarte mare pe numarul de paturi existent. Dr. Virgil Costea, seful sectiei de Pediatrie apreciaza ca, daca pina acum nu au existat situatii deosebite, la potentialul foarte mare de internari, aceasta aglomeratie ramine totusi un pericol.
"Cel mai tare sperie virozele care se manifesta cu forme de hipertermie (febra ridicata -n.r.), care nu cedeaza la manevrele obisnuite antitermice, iar lumea se teme si se prezinta cu copiii la spital, mai ales ca s-a facut si o alarmare in mass-media, prin decesele de la Galati. Eu nu spun ca este rau ca bolnavii sa ajunga la spital, dar unii copii, chiar si sugari, nu au decit nasul infundat, pentru ca nu toti care vin la spital au viroze, dar, daca stau o ora intre alti 20-30 de tusitori, atunci exita riscuri. Un alt aspect al supraaglomerarii il reprezinta si faptul ca, in multe cazuri, desi copiii au primit un tratament, din spital sau de la medicul de familie, parintii sustin ca nu le scade febra si vin in continuare cu ei la spital, cer alt tratament, se mai creeaza si tensiuni, sint si cheltuieli. Important este ca, daca sint probleme, sa vina la spital, dar sa tinem cont de faptul ca este vorba depre o viroza, antibioterapia nu este recomandata si nu rezolva situatia, decit in putine cazuri. Pina la urma, manevrele hipotermizante si supravegherea copilului reprezinta singurele solutii si, nu in ultimul rind, evitarea aglomeratiei", apreciaza dr. Virgil Costea.
De la inceputul acestui an, la sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta s-au prezentat numai pentru consultatii, 1500 de copii, in timp ce pentru intreg anul 2006 s-au inregistrat 10.000 de consultatii. Ieri, in cele 90 de paturi, cit este capacitatea sectiei, erau internati 125 de copii cu diverse patologii, dar cei mai multi dintre acestia sint afectati de virozele respiratorii. Pentru a se evita declansarea unor infectii intraspitalicesti, de o saptamina, in sectia de Pediatrie s-a limitat accesul parintilor la copiii internati, iar aceasta masura de prevenire ramine valabila in continuare.
Tot ca masura de prevenire a bolilor de sezon este evitarea locurilor aglomerate si a colectivitatilor, dupa caz. In ceea ce priveste tratarea virozelor respiratorii, dr. Virgil Costea atrage atentia ca acestea nu se combat cu antibiotice, ci cu antitermice. "Multi au impresia ca antibioticele actioneaza ca si antitermicele si ca scad febra, dar nu este chiar asa; febra trebuie combatuta cu mijloacele cunoscute, incepind cu medicamente antitermice si apoi cu mijloacele stiute de toata lumea, dar pe care unii probabil ca le-au uitat: impachetari reci, solutie slaba cu alcool etc. Pentru cazurile de hipertermie, cind febra depaseste 38,5-39 grade, ea poate duce si la complicatii, de aceea, copilul trebuie adus la medic; copiii au o stare de rau general, uneori cu cefalee sau varsaturi. Pe de alta parte, un copil care nu are aceste simptome si sta o ora in spital, in mijlocul celor bolnavi, pentru a fi consultat ca are nasul infundat, este expus unui risc de imbolnavire", atentioneaza dr. Virgil Costea, seful sectiei de Pediatrie, care a fost luata cu asalt in aceste zile de numarul mare de consultatii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro