• țevile pentru gazoductul Tuzla – Podișor au ajuns deja în portul Constanța • „gazoductul va fi finalizat în luna noiembrie a anului viitor, așa cum ne-am angajat”, promite brăileanul Ion Sterian, directorul general al Transgaz
Țevile pentru gazoductul Tuzla – Podișor, produse de turcii de la Toscelik Spiral Pipe, au ajuns în portul Constanța și a început descărcarea celor 8871 metri de țeava 1016,0×12,50 de pe vaporul Joy X., potrivit informațiilor oferite de Transgaz, beneficiarul final al acestui proiect și cel care plătește pentru el.
Tuzla – Podișor este un gazoduct care are ca scop să facă evacuarea gazelor în Sistemul Național de Transport din Marea Neagră, care vor fi extrase de Petrom și Romgaz. Este un proiect de 500 de milioane de euro care va fi finalizat în doi ani.
Consorțiul Petrom – Romgaz a anunțat că începerea producției este estimată pentru finalul lui 2026 – începutul lui 2027. Din Marea Neagră, la doi ani după începerea extracției, se poate ajunge la o producție de 7-8 miliarde de metri cubi anual.
Toscelik va livra 102 mii de tone de țevi de oțel în intervalul de diametre 813- 1219 mm, cu standardul de producție ISO 3183 PSL2 și calitatea oțelului L415NE PSL2, în decurs de un an. Lungimea conductei de oțel produsă de Toscelik va fi de 306,5 kilometri.
Firma turcească este și furnizorul de conductă pentru BRUA Gas Pipeline, proiect internațional care aduce gazul din sudul Europei către Vest, cu secțiune și în România.
Toscelik Spiral Pipe operează unități de producție în Algeria și Turcia. Ambele unități ale companiei au o capacitate anuală de producție de 400 de mii de tone.
„Autostrada” gazului, adică gazoductul care transportă gazul extras din Marea Neagră în SNT, este făcută cu totul de turci, pentru că, în timp ce acum Toscelik livrează țeava, de construcție se ocupă Kalyon, altă companie turcească, care a primit contractul acum trei luni și are la dispoziție 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor. Ceremonia de semnare a avut loc la sediul Guvernului din București, cu participarea viceprim-ministrului român Marian Neacșu, a ministrului Energiei Sebastian Burduja, a directorului general al SNTGN Transgaz, Ion Sterian, iar din partea Kalyon Inșaat, a participat Serdar Över, membru al Consiliului de Administrație.
”După descărcare, țevile vor fi încărcate în camioane pentru a fi transportate pe șantiere, iar în următoarele 10 zile va începe sudarea lor”, potrivit directorului general al companiei Transgaz, Ion Sterian.
Conducta este amplasată în zona de sud-est a țării și traversează 3 județe: Constanța, Călărași și Giurgiu.
Lucrările sunt în grafic, potrivit șefului Transgaz, Ion Sterian: ”Suntem organizați în mod corespunzător și suntem în grafic. Dacă nu vor interfera evenimente speciale, și mă refer aici la contextul internațional, gazoductul va fi finalizat în luna noiembrie a anului viitor, așa cum ne-am angajat”
După gazoductele BRUA și Ungheni-Chișinău, gazoductul Tuzla-Podișor este cel mai important proiect de infrastructură gazieră pe care-l construiește compania românească.
Culmea, după cum informează presa străină Polonia primește 124 milioane EU pentru construcția unei secțiuni pentru transportul de gaz. Pentru ”ascultătoarea” Românie nu a fost posibil un astfel de sprijin.