Mergi la conţinutul principal

Autoritatile - spectatori pasivi ai luptelor de strada

In timp ce gruparile rivale din lumea interlopa se ataca sistematic intre ele, luptind cu sabii, cutite, bite, pietre si uneori se mai aud si focuri de arma, autoritatile locale se multumesc cu "monitorizarea situatiei" si, eventual, cu asigurarile fortelor de ordine ca au evenimentele sub control. Cu toate acestea, in multe cartiere din oras, cetateanul de rind se incuie in casa, de cum se lasa seara, iar taximetristii refuza sa preia curse, de teama "baietilor de baieti".
Oamenii legii declara ca nu exista lume interlopa la Braila si ca atacurile descoperite de presa - si cite or mai fi, de care nu afla ziaristii! - sint incidente izolate. Alesii nostri, ca sint locali sau parlamentari, fie considera ca subiectul este o exagerare a presei si anunta sus si tare ca ei, unii, se simt in siguranta in Braila, fie se multumesc sa critice, din cind in cind, la intrebarile presei, activitatea oamenilor legii, dar fara sa faca nimic concret, pentru a imbunatati situatia.
Pe de alta parte, insusi presedintele Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, Ion Rotaru, declara recent ca, din punct de vedere infractional, situatia nu s-a schimbat cu nimic in rau, ba dimpotriva, exista o imbunatatire la o serie de capitole si facea un raport favorabil activitatii Politiei, de la inceputul anului. Mai mult, senatorul Aurel Simionescu a comentat recent ca nu trebuie sa ne mire faptul ca exista oameni atacati in strada, daca acestia ies din casa, dupa lasarea intunericului.
In acest context, este limpede ca prea putini dintre cei aflati in functii pentru a veghea la interesul comunitatii isi bat capul sa gaseasca solutii concrete, pentru a se schimba lucrurile radical in bine. Pentru ca, in ceea ce-i priveste, nu au cazut nici macar victima colaterala atacurilor intre bandele rivale, pentru ca pot circula la orice ora din zi si din noapte in masinile lor mai mult sau mai putin luxoase, care-i duc pina in fata casei, fara teama de a fi atacat de vreun individ, pe strada, pentru ca nu au avut niciodata nevoie de un taxi care sa-i duca in cartierul Radu Negru, dupa lasarea intunericului, alesii nostri nu percep problema la adevarata ei gravitate. De aceea, intrebati fiind daca fac ceva, pentru ca situatia sa se schimbe, multi dintre ei ridica din umeri, se declara, la modul retoric, preocupati de situatie, dar cam atit. A fost nevoie de sugestia presei, pentru ca acestia sa se gindeasca macar la o posibila intilnire cu toti factorii de raspundere, la care macar sa se discute, cu cartile pe fata, adevaratele probleme ale cetateanului de pe strada. Iata, insa, si comentariile alesilor nostri, pe tema perceptiei publice, cu privire la lipsa de siguranta a cetateanului, pe strada.

"De la Terente incoace, am avut tot lupte de strada"

Gheorghe Bunea Stancu, presedinte CJ - "Asta este caracteristic Brailei, chestiunile astea nu au inceput nici de azi, nici de ieri, de la Terente incoace, am avut tot lupte de strada. Asta nu inseamna ca aceasta situatie este o normalitate. Aici noi, ca si autoritate, mai mult decit facem prin ATOP - adica sa distribuim fonduri pentru a ajuta pe cei din zona Politiei, atit in municipiu cit si in judet - nu putem face. Aici este problema Politiei, a Prefecturii, care este cea care vegheaza la respectarea legalitatii si sigur ca noi putem sa ne dam cu presupusul, dar mai mult decit atit nu avem ce face, pe lege. Singura pirghie este o analiza in cadrul ATOP-ului, in care sa discutam aceasta problema. Dupa ce se va face descentralizarea, se vor schimba multe in modul de organizare a celor care sint pusi sa apere ordinea publica, in mod special, si circulatia. Atunci, ei vor trece la autoritatile publice locale. Eu cred ca vom incerca sa facem o discutie de genul acesta, prin intermediul ATOP-ului, care este forul care poate face astfel de invitatii. Poate ar fi bine sa fie invitati si prefectul, si unul-doi consilieri locali, si primarul si toti cei care au un cuvint de spus in aceasta directie. Eu cred ca si noi, si Primaria ar trebui sa mai actionam putin in zona asta, si poate ca si Politia comunitara, care are sarcina de a pastra ordinea in municipiul Braila, trebuie sa actioneze mai cu simt de raspundere si sa se implice in ce priveste linistea pe strada".

"Prezenta elementului politienesc in zona atenueaza cu 50% vointa infractorului de a comite infractiuni si contraventii"

Doru Damian, consilier municipal - "In conformitate cu dispozitiile Legii administratiei publice locale, primarul are ca una dintre obligatiile foarte importante luarea tuturor masurilor pentru mentinerea ordinii si linistii publice. Din pacate, vreau sa va spun ca eu nu percep activitatea Politiei comunitare. Ar trebui s-o vedem cu totii in locurile si mediile de interes operativ, pentru mentinerea ordinii si linistii publice. Adica in locurile rau-famate, unde este clar ca trebuie sa am oameni care sa patruleze permanent. Prezenta elementului politienesc in zona atenueaza cu 50% vointa infractorului de a comite infractiuni si contraventii pe zona vatamarii corporale, a atentarii la integritatea fizica a cetateanului. Eu vorbesc pe domeniul Politiei comunitare, pentru ca aici pot sa-mi exprim opiniile, in contextul in care institutia respectiva este in subordinea Consiliului Local Municipal. Acum, le vom da si bani pentru uniforme. O alta problema este cooperarea intre institutiile abilitate ale statului, abilitate sa mentina ordinea si linistea publica, ce trebuie sa existe nu numai la nivel de declaratii, ci si in practica.Trebuie sa existe un plan comun de actiune, si trebuie stabilit ca in anumite zone si cartiere, acestea sa coopereze in actiuni care pot da rezultate mai bune. Politia comunitara beneficiaza la virf de niste profesionisti, care trebuie sa se implice mai mult".

"Ar trebui sa monitorizam ceea ce se petrece in strada, prin camere de luat vederi"

Aurel Simionescu, senator PSD - "Am mai spus, intr-o alta discutie pe aceasta tema, ca si o singura infractiune daca se intimpla, tot trebuie sa ne ingrijoreze, daramite daca sint mai multe. Atacul din zilele trecute este cu atit mai ingrijorator, si eu cred ca ar trebui sa luam niste masuri, sa scoatem in strada Politia, Jandarmeria, Politia comunitara, pentru descurajarea potentialilor infractori. In plus, poate ar trebui sa ne tinem de cuvint si sa monitorizam ceea ce se petrece in strada, prin acele camere de luat vederi, pe care le promiteau unii. Nu de alta, dar, dupa ce au murit oameni, sau au fost raniti, pe acestia ii ajuta prea putin faptul ca incercam noi sa-i gasim pe vinovati si sa-i pedepsim, trebuie sa mergem mai mult pe partea de preventie"

"Sigur ca sint ingrijorat de situatia asta, da' ce sa fac eu?"

Nicolae Mitroi, prefect - "Sigur ca sint ingrijorat de situatia asta, dar ce sa fac eu? Nu se pot lua alte masuri decit cele legale, ceea ce Politia deja face. Evident ca voi incerca sa pornesc o discutie pe aceasta tema, cu factorii care sint abilitati in aceasta directie, si chiar miine (azi- n.r.) ma voi intilni cu reprezentanti ai Politiei, ATOP si Consiliului Judetean, pentru a discuta diverse lucruri, inclusiv cele legate de siguranta cetateanului". Prefectul a mai precizat ca presa nu are acces la intilnirea respectiva.

"Avem multe de discutat, nu doar despre siguranta cetateanului, ci si despre siguranta elevilor in scoli"

Horia Vasioiu, deputat PD - "Sigur ca ma ingrijoreaza situatia aceasta din municipiu. Eu am discutat deja cu domnul Chivu, seful Politiei judetene, si mi-a spus ca ei sint “ pe meserie”, cum se spune, ca sa rezolve cazul. Da, de acord, da sint evenimente care apar si pe care ei nici nu le banuiesc. Eu stiu ca au reactionat la atacul din noaptea respectiva, si este important ca reactia sa fie prompta si eficienta, dar si munca de preventie este importanta. Cred ca se poate realiza o discutie intre administratia locala, parlamentari, Prefectura si reprezentantii institutiilor abilitate in mentinerea ordinii publice, Politie, Politie Comunitara, Jandarmerie, pentru a vedea care este situatia exacta, si ce masuri se pot lua, pentru imbunatatirea climatului de siguranta in Braila. Cred ca la sfirsitul saptaminii acesteia voi purta o discutie cu domnul prefect, si-i voi sugera sa organizeze o astfel de intilnire, pentru ca avem multe de discutat, nu doar despre siguranta cetateanului, ci si despre siguranta elevilor in scoli".

"Poate gasim insa o cale de comunicare si financiara cu Politia"

Lucian Tilea, viceprimar, independent - "Noi tinem legatura cu Politia, singura in masura sa se ocupe de asemenea chestiuni, in plus, avem o legatura deosebit de buna cu Jandarmeria, care, in opinia mea, a avut o activitate deosebita pe mentinerea ordinii publice, si avem si noi Politia comunitara, care, de o luna de zile, a inceput sa-si faca simtita prezenta pe strada. Mai mult decit atit, nu cred ca putem face. Poate gasim insa o cale de comunicare si financiara cu politia, pentru ca aceasta institutie sa se implice si altfel. Pentru ca, de fapt, problema Politiei tine de lipsa crasa de mijloace finaciare. Dupa stiinta mea, in toata Braila sint numai 10 politisti de proximitate, fostii sectoristi, cum erau cunoscuti inainte. Este absolut insuficient. Daca si Politia comunitara am putea s-o ajutam cu sume mai mari, alta ar fi situatia in Braila".

"Am purtat o discutie cu reprezentantii Politiei, care mi-au explicat ca era vorba acolo de crima organizata"

Daniela Vasioiu, viceprimar, PD - "Cu certitudine ca situatia din Braila, pe linia sigurantei cetateanului, este ingrijoratoare. Dupa ultimul atac intre gruparile rivale, care a avut loc in urma cu citeva zile, am purtat o discutie cu reprezentantii Politiei, care mi-au explicat ca era vorba acolo de crima organizata. Eu nu am fost multumita de raspuns, pentru ca daca s-a ajuns pina la crima organizata, inseamna ca ceea ce inseamna ordinea si linistea publica nu au fost bine gestionate de Politia judeteana, dar si de cea municipala, in primul rind. Se poate face mai mult, pe aceasta linie, si trebuie sa se implice mai mult si Politia comunitara. Aceasta trebuie sa aiba atributii ferme in ce priveste siguranta cetateanului si nu sa intre in competitie cu firme private de paza si ordine, la diverse licitatii, pentru a obtine nu stiu ce contracte. Principala atributie a Politiei comunitare trebuie sa fie paza obiectivelor de interes public si siguranta cetateanului, iar salariile angajatilor acesteia ar trebui sa fie asigurate de la bugetul local, la fel ca si echipamentul si tot ce tine de inzestrarea lor. Daca am vedea patrulind pe strada mai multi politisti, cu siguranta cetateanul s-ar simti mai linistit".
In contextul in care cetateanul de rind se teme pentru siguranta lui atit pe strada, cit si in casa, institutiile abilitate sa-l apere, sint mai preocupate sa se vineze si sa se boicoteze intre ele, neputind fi vorba, sub nici o forma, despre acea colaborare si un schimb de informatii care ar face mult mai usor de controlat situatia operativa din Braila. Singurele care stau linistite sint autoritatile locale, care merg pe ideea ca nu au competenta sa se ocupe de prinderea si pedepsirea infractorilor si uita ca siguranta cetateanului ar trebui sa reprezinte una dintre preocuparilor lor principale. Alesii nostri isi vor aminti, probabil, de problemele infractionale ale judetului, in viitoarea campanie electorala, cind, probabil, ne vor promite sub diferite forme acelasi lucru, de care ducem lipsa acum: "lege si ordine".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro