Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Autoritatile romane gestioneaza foarte prost problemele cu Italia

Deputatul Mihai Tudose este nemultumit de modul in care autoritatile romane au reactionat in criza fara precedent si valul de xenofobie manifestat in Italia, dupa uciderea unei italience, saptamina trecuta, de catre un roman. Parlamentarul brailean considera ca nici reactia autoritatilor italiene n-a fost una la inaltime, ba chiar n-a fost deloc una europeana, dat fiind ca s-a ajuns la discriminari evidente: "Reactia autoritatilor romane a fost un dezastru, singura miscare, dar la trei zile dupa incident, a fost a presedintelui Traian Basescu. In schimb, in opinia mea, de vina pentru situatia creata nu sintem numai noi, romanii. Taberele acelea de refugiati rromi sint acolo de 5, de 10 ani, nu de la 1 ianuarie 2007. Acolo au stat fara drept tot felul de nenorociti care ne-au facut zob imaginea de mai mult timp. Nu aveau nici certificate de rezidenti, nici permise de munca, tolerati inacceptabil si inexplicabil de autoritatile italiene. Pe de alta parte, va spun ca nicaieri in lumea asta nu m-am simtit mai agresat de cersetorii romani decit in Roma si Florenta. In Roma, efectiv veneau la tine la restaurant si-ti scuipau in farfurie, daca nu le dadeai bani. Sint de o agresivitate dusa la extrem, la patologic. Italienii erau si ei in acea Italie, in care se intimplau lucrurile astea, politia a fost, primarul Romei a fost acolo - si nu sint de ieri, sint de multi ani. Cind noi eram de serviciu la “luat bataie” pe plan european, prin '95, 2000, pe tema asigurarii dreptului rromilor la integrare, socializare etc., cind noi ii intorceam de la granita, eram criticati: trebuia sa-i integram, sa le asiguram integrarea culturala si dreptul de a trai in halul in care se manifesta. Acum, integrati-i, frate, luati-i si integrati-i! Baietii astia, rromii, sint acum cetateni europeni, iar ce a facut Italia este un abuz. Rromii astia, avind o carte de identitate pe care scrie “Romania”, care este o tara europeana, sint cetateni europeni. Au dreptul la libera miscare, au dreptul sa se stabileasca unde vor ei".
Tudose s-a declarat nemultumit nu doar de lipsa de reactie a autoritatilor, ci si de reactia sub orice critica a ministrului Adrian Cioroianu, atunci cind aceasta a venit, intr-un tirziu: "In ce priveste reactia ministrului de externe, domnul Cioroianu, s-ar putea ca abia acea declaratie sa ne faca probleme. Cu lagare de concentrare, deportare a infractorilor... Nici macar nu-i de ris, mai lipsea un cos inalt, din care sa iasa un fum usor aburind. Aia era picatura care ar fi umplut paharul! Mai mult, cu o parte din declaratia lui, mai avea un pic si ne punea in cap si lumea araba, cind spunea sa luam o parte din desert, sa ii ducem acolo...".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii