Mergi la conţinutul principal

Autoritatile nu au dreptul sa ne filmeze pe ascuns

Aveti dreptul sa stiti ca sinteti filmati, cind intrati intr-o institutie publica sau firma sau cind conduceti pe strada! Daca observati camere de supraveghere in institutia, in firma respectiva, sau pe strada, si nu exista nici un afis prin care sa fiti anuntat ca sinteti monitorizat video, aveti dreptul sa reclamati, iar cei vinovati de lipsa afisului vor fi amendati. Este una dintre concluziile unui seminar desfasurat, ieri, la Braila, in care reprezentantii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal i-au instruit pe cei ai autoritatilor locale in legatura cu modul in care au voie sa prelucreze datele personale ale cetatenilor si asupra prevederilor legale, cu privire la protejarea acestor date.
Astfel, participantii au aflat ca sint obligati sa pastreze secretul cu privire la datele legate de nume si prenume, data si locul nasterii, cod numeric personal, stare civila, parinti, copii, caracteristici fizice, sanatate, optiuni politice si sexuale, optiuni religioase, domiciliu, adresa e-mail, functia, etc. Astfel de obligatii revin tuturor institutiilor publice, incepind cu primarii, prefecturi, politie, scoli, spitale, banci, continuind cu institutii precum Inspectoratul Scolar, Directia pentru Protectia Copilului, Evidenta Populatiei, Directia de Sanatate Publica, si terminind cu firmele, dar si banalele buticuri, pentru ca acestea intocmesc facturi, pe care trec datele personale ale celui care cumpara.
Vicepresedintele ANSPDCP, conf . dr. Florin Negoita, a dat citeva exemple concrete cu privire la modul in care trebuie actionat, din punct de vedere legal, primul fiind legat de supravegherea in scoli: "A devenit un fenomen violenta in scoli si in perimetrul scolar, fenomen care poate fi diminuat sau chiar stopat si pentru asta, multe scoli au pus camere de supraveghere video. Acolo unde institutiile publice au pus aceste camere de supraveghere, sint obligate sa puna un afis "Institutie supravegheata video". Cine intra acolo are dreptul sa stie ca a fost supravegheat, ca se stie intrarea si iesirea lui. Institutiile nu pot supraveghea fara acceputul si fara a aduce la cunostinta publicului larg ca acea institutie este supravegheata video. Ca intri in Primarie, Politie, Prefectura, Parchet, ca intri intr-o scoala, aceasta supraveghere trebuie notificata. Si fiti convinsi ca sint unii care au devenit procesomani si care sint gata sa faca astfel de reclamatii". Aceeasi obligatie o au, potrivit reprezentantilor ANSPDCP, si autoritatile care instaleaza camere video pe strazi, pentru monitorizarea circulatiei rutiere.
Un alt exemplu dat de Negoita s-a referit la modul in care unele firme folosesc datele obtinute pentru un anumit serviciu, in scopul de a desfasura un alt tip de activitati, nesolicitate de persoanele ale caror date le prelucreaza in mod nelegal: "Au fost si jocuri de tip Caritas, Gerald, etc si exista un anumit scop pe care l-au declarat firmele respective si un alt aspect, pe care nu l-au facut cunoscut publicului larg. Primesc, spre exemplu, copiii, acasa, oferte de genul "cumpara doua carti, pentru ca platesti numai una", sau "cumpara trei jucarii, pentru ca platesti numai doua", iar peste citeva luni va avea loc un concurs prin care vei cistiga un miliard sau doua. Sint foarte multe firme cu jocuri de noroc care lasa speranta si iluzia unor cistiguri mari, si folosesc datele familiilor. Ma intreb si eu, cum au ajuns aceste persoane in cunostinta de datele familiei, ale copiilor, sotului, sotiei, etc? Exista o anumita agresivitate si in acest tip de activitate".
Pe de alta parte, seful ANSPDCP a precizat ca "datele cu privire la opinii politice, religioase, politice, filosofice, date cu privire la sanatate sau viata sexuala nu pot fi prelucrate fara consimtamintul expres al persoanei respective". Alt exemplu: am gasit societati care prelucrau date personale pentru recuperarea de creante. Scopul era legitim, dar modul in care prelucrau aceste date nu mai era deloc legitim, si a trebuit sa dam, pentru lipsa de completare a notificarii, pentru prelucrarea falsa si abuziva a datelor personale, amenzi. Institutiile care au in grija minori, centrele de asistenta sociala, nu au dreptul sa ofere date personale cu privire la copiii respectivi, ce parinti au, daca au, unde sint acestia, ce situatie materiala au, etc, iar spitalele nu au dreptul sa dea detalii cu privire la starea de sanatate a pacientilor, fara consimtamintul lor. Daca un om, fie el simplu cetatean sau persoana importanta, are o boala incurabila, nu ai dreptul, ca spital, sa divulgi acest lucru, pentru ca ii poate afecta acestuia nu numai starea psihica, ci si pe cea de sanatate. Aici este vorba despre dreptul la viata privata".

"Domeniul in care autoritatile publice fac notificari din ce in ce mai des este supravegherea video"

Reprezentantii ANSPDCP au mai precizat ca operatorii de date cu caracter personal, adica orice persoana fizica sau juridica, inclusiv autoritati publice, care lucreaza cu date personale, sint obligate sa anunte acest lucru la Autoritate printr-o notificare, care are o forma standard si sa precizeze exact scopul si mijloacele de prelucrare a acestor informatii. "Rostul notificarii este sa fie trecuta intr-un registru general al notificarilor, accesibil publicului. Orice persoana fizica, ce doreste sa vada daca o anumita institutie sau autoritate publica prelucreaza date personale, poate sa faca acest lucru si sa afle in ce scop le prelucreaza. O societate comerciala care taie factura unei persoane fizice si automat, ii ia datele personale ale acesteia, deci face o prelucrare de date personale. In ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal ale propriilor angajati, exista o decizie a presedintelui Autoritatii prin care scuteste operatorii de depunerea notificarii pentru prelucrarea datelor angajatilor", a precizat consilierul Emilia Datcu.
Si primariile trebuie sa notifice prelucrarea de date cu caracter personal, precum si toate serviciile primariilor care prelucreaza astfel de informatii. "Domeniul in care autoritatile publice fac notificari din ce in ce mai des este supravegherea video, si ma refer la camerele video instalate pentru securitate, in interiorul cladirilor, monitorizarea accesului persoanelor aflate in spatii publice sau private, de exemplu, daca exista un registru in care sint trecute persoanele care intra intr-o institutie. Unitatile de invatamint cu personalitate juridica, la fel, la rindul sau, Inspectoratul Scolar, in nume propriu si, mai sus, ministerul. Pe de alta parte, pot sa va spun ca si spitalele trebuie sa notifice, si avem deja 3 spitale din Braila care au facut deja acest lucru. In general, aceste unitati trebuie sa notifice faptul ca prelucreaza date cu caracter personal, in scopul asigurarii serviciilor de sanatate", a completat Datcu.
Taxa de notificare, care varia intre 1 milion si 10 milioane lei vechi a disparut recent, printr-o Ordonanta a Guvernului, si totul se face acum gratuit, chiar si on-line. Desi nu exista termen-limita impus de lege pentru depunerea notificarii, operatorii de date personale ar trebui sa se grabeasca, dat fiind ca daca sint depistati ca nu au facut acest lucru, sint pasibili de amenda. In ceea ce priveste sanctiunile, lipsa notificarii atrage o amenda de la 500 RON la 10.000 RON, iar notificarea cu rea-credinta a unor date personale, o amenda de la 1000 RON la 25.000 RON. Cei care au primit amenzi au fost, in special, cei care au fost reclamati de persoane fizice sau juridice, facindu-se vinovati de notificare cu rea-credinta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu