Seful Executivului a cerut astfel autoritatilor, la sfirsitul saptaminii trecute, in cadrul videoconferintei cu prefectii, aplicarea cu strictete a legislatiei referitoare la mentinerera sigurantei In scoli. Conform declaratiilor premierului, cei care se fac vinovati de trafic de stupefiante In perimetrul scolilor si al spatiilor de Invatamint, In general, trebuie retinuti si deferiti justitiei, prin luarea masurilor celor mai dure, nu de complezenta si nu de mila: "Acum, avem nevoie de o anumita atitudine civica, de un spirit civic, ori de cite ori au loc In perimetrul scolii astfel de actiuni. Politia si Jandarmeria sint obligate sa actioneze fara ezitare, iar aceste acte trebuie curmate. Este nevoie de o interventie dura pentru ca procesul educational sa nu fie tulburat de golani si derbedei, care cred ca scoala este un spatiu de afaceri sau de distributie de droguri", a declarat seful Executivului. In acest sens, premierul i-a cerut chestorului Dan Valentin Fatuloiu, inspectorul general al Politiei Romane, sa prezinte pina la sfirsitul saptaminii viitoare o evaluare a masurilor concrete luate In acest sens. Pe de alta parte, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a solicitat prefectilor verificarea tuturor contractelor Incheiate de scoli cu firme de protectie si paza. "Acesta a cerut autoritatilor locale sa identifice resursele necesare asigurarii finantarii acestor servicii, sustinerea MEdC pentru derularea programelor de prevenire a delincventei, precum si organizarea politiei comunitare si includerea acesteia In structurile de ordine publica. Totodata, s-a stabilit ca actiuni comune sa fie derulate si Impreuna cu Agentia Nationala Antidrog.
In acelasi timp, ministrul Educatiei a anuntat ca, saptamina aceasta, va emite un ordin catre inspectoratele scolare, In care notiunea de "perimetru al scolii" este definit drept "orice spatiu unde se desfasoara o activitate educativa, scolara, sportiva, distractiva, fie In scoala, fie In afara acesteia". Mihail Hirdau a aratat ca va cere ca In scoli accesul elevilor si al profesorilor sa se faca pe o singura intrare. De asemenea, potrivit acestui ordin, cadrele didactice vor fi obligate sa intervina In orice situatii generatoare de conflict, indiferent daca elevul implicat se afla sau nu sub Indrumarea sa. In plus, In fiecare scoala vor fi efectuate verificari saptaminale de catre inspectorii de specialitate, a modului de realizare a programei. Ministrul a mai adaugat ca elevii fiecarei scoli va trebui sa poarte semnele distinctive ale unitatii lor de Invatamint. Mihail Hirdau a tinut sa atraga atentia celor prezenti si asupra respectarii prevederilor Ordinului 5.016 din 20 noiembrie 2002, potrivit caruia prefectii trebuie sa trimita MEdC o analiza lunara a situatiei sigurantei din scoli, In conditiile In care, In prezent sosesc doar 30% din aceste evaluari.
Referitor la toate acestea, presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, s-a aratat de parere ca toate institutiile adminstratiei locale precum si cele responsabile de ordinea si linistea publica trebuie sa lucreze impreuna pentru a rezolva aceasta problema, care, din punctul sau de vedere, a scapat de sub control. Mai mult, acesta a tinut sa sublinieze faptul ca Primaria singura nu se va putea descurca cu asigurarea imediata a fondurilor pentru paza in scoli si ca, in aceste conditii, municipalitatea va trebui ajutata sa gaseasca o modalitate pentru a face acest lucru.
Amintim ca, la aceasta ora, in judetul nostru functioneaza 136 de unitati de invatamint, mai precis 23 de licee si grupuri scolare, 81 de scoli generale si 32 de gradinite, toate acestea necesitind, din acest moment, o paza mult mai bine pusa la punct.