In incercarea de a afla daca exista scoli fara caldura in judetul Braila, ne-am oprit la Inspectoratul Scolar Judetean, unde nu i-am gasit nici pe inspectorul scolar general, si nici pe inspectorul scolar general adjunct. Am discutat, in schimb, cu inspectorul Maria Stefan, care ne-a comunicat faptul ca nu exista o situatie exacta, din acest punct de vedere, dat fiind ca nu institutia sa se ocupa si nu raspunde de incalzirea scolilor, ci directorii fiecarei institutii de invatamint. Inspectorul Stefan ne-a mai informat ca, pina la data respectiva, nu a existat nici un semnal din partea vreunei institutii de invatamint din judet, cu privire la faptul ca nu se poate asigura incalzirea si, deci, este de asteptat ca nu exista probleme, din acest punct de vedere. Am incercat sa aflam daca exista vreo scoala neincalzita in judet si la Sindicatul Invatamintului brailean "Gheorghe Caranica", insa, timp de doua zile, liderul acestuia nu a putut fi contactat, dat fiind ca era ocupat la Inspectoratul Scolar, cu niste concursuri. In lipsa acestuia, la sediul sindicatului nu ne-a putut lamuri nimeni daca exista vreo unitate de invatamint neincalzita.
"Am inteles ca Inspectoratul nu cunoaste situatia la zi, pe tema asta, si nu mi se pare normal"
Am mers si la prefectul judetului, Nicolae Mitroi, care ne-a oferit ceva date in acest sens, insa vechi de vreo luna si jumatate, de pe vremea cind inca mai discuta cu primarii despre pregatirea scolilor pentru iarna: "Asa cum avem datele mai vechi, de circa o luna si jumatate, in privinta asigurarii caldurii, a combustibilului necesar, nu aveam scoala unde sa nu fie asigurate conditiile pentru a incalzi, in anotimpul rece. Singura scoala asupra careia nu am date concrete este cea de la Corbu Vechi, de doua clase, care trebuia sa fie racordata la reteaua electrica din zona, avind in vedere ca sistemul de incalzire se bazeaza pe electricitate. Altceva nu stiu, dar avind in vedere discutiile pe care le-am avut in mai multe rinduri cu domnul primar Ruse, imi spunea ca are asigurate lemne inclusiv pentru aceasta scoala si ca, la nevoie, instaleaza niste sobe mobile, pentru a asigura incalzirea. Pentru ca ati deschis discutia, si eu am vazut la televizor situatia din Bistrita, unde a fost o greva a copiilor si la proxima intilnire cu primarii, care va fi in aceasta vineri, voi discuta cu ei si despre acest lucru si le voi cere date la zi. Am inteles ca Inspectoratul nu cunoaste situatia la zi pe tema asta, si nu mi se pare normal. Intr-adevar, problema asta materiala e in responsabilitatea primarilor, dar grija pentru copii trebuie sa o aiba si Inspectoratul si pornind de la ideea asta trebuia sa se informeze daca au elevii conditii sa continue procesul de invatamint. Si nu numai copiii, si cadrele didactice, care oricum le apartin"
In ceea ce-l priveste, viceprimarul municipiului, Lucian Tilea, ne-a informat ca nu a primit nici o reclamatie, de doua zile, de cind s-a dat drumul la caldura in scoli, deci, e de bine: "Din informatiile pe care le detin, lucrurile stau astfel cu incalzirea scolilor: sistemul de termoficare a pornit acum doua zile, deci alaltaieri (luni - n.r.), am avut prima zi de caldura. Toate scolile din Braila care au fost racordate la sistemul acesta au primit caldura, nu a existat in cele doua zile de livrare de agent nici un fel de reclamatie, nici de la scoli, nici de la blocuri, nici de la institutii, iar in masura in care temperaturile vor scadea si mai mult, noi avem capabilitatea de a asigura o temperatura corespunzatoare. Exista si scoli care nu sint racordate la sistemul de termoficare, unele au centrale proprii, altele au alt tip de sistem de incalzire, insa la toate s-a asigurat furnizarea caldurii. Trebuie sa subliniez totusi ca, acolo unde am avut posibilitatea, am trecut pe termoficare, pentru ca este in mod cert mai ieftin, cu atit mai mult cu cit am facut eforturi in vara asta, ca fiecare scoala sa aiba gigacalorimetre, astfel incit sa stie fiecare director cum sa-si administreze cantitatea de caldura in functie de banii pe care si i-a alocat".