Autoritatile brailene sint pregatite sa fie luate prin surprindere de iarna | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Autoritatile brailene sint pregatite sa fie luate prin surprindere de iarna

Ca in fiecare an, sintem pregatiti si nu prea pentru a face fata sezonului rece. Autoritatile promit ca iarna nu ne va lua prin surprindere, insa constata ca, de fapt, nu au nici materialele necesare, nici utilaje, nici oameni pentru a rezolva eventualele probleme. Desi primarii din judet au fost avertizati inca din timpul verii ca, "lucru iesit din comun", va veni la un moment dat si iarna, unii dintre ei nu s-au pregatit nici pina acum asa cum se cuvine.
Intruniti ieri, in cadrul unei sedinte, la prefectura, primarii, membrii Comitetului si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Braila, subprefectii Fudulaiche si Popa, viceprimarul Tilea, vicepresedintele CJ Moisescu si prefectul Mitroi au incercat sa-si faca o idee despre gradul de pregatire pentru iarna a judetului. Rezultatul nu a fost prea clar. In contextul in care, desi atit colonelul Dumitru Ioan, reprezentantul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, cit si prefectul au precizat ca jumatate dintre comune nu au infiintat inca serviciul de voluntariat pentru situatii de criza - cu toate ca acest lucru era stipulat prin lege, primarii au tacut milc si nu au oferit explicatii.

Serviciul de voluntariat in situatii de urgenta exista doar pe hirtie

"Prima interventie e de baza, poate fi facuta doar de catre comitetele locale pentru situatii de urgenta, de la nivelul primariilor. Ei actioneaza primii, pina reusim noi sa venim de la Braila. Dar acestea exista, in majoritatea comunelor, doar pe hirtie. Primarii erau obligati sa angajeze un sef de serviciu, si nici acest lucru nu l-au facut. Au fost atentionati de atitea ori sa ia masuri si nu au facut-o", a punctat col. Ioan.
Acesta a tinut sa precizeze ca nici sistemul de comunicare prin intermediul internetului, V.P.N., implementat anul trecut in toate comunele din judet, si pentru care s-au cheltuit 13 miliarde de lei vechi nu functioneaza... insa o face cu succes - pe hirtie. "Noi am incercat sa luam asa legatura cu primariile, insa doar vreo doua-trei functioneaza. Nu putem lua legatura cu dumneavoastra. Ar trebui sa verificati zilnic mesajele primite prin acest sistem, dar nu o faceti".

Utilaje de deszapezit putine si vechi

In ceea ce priveste bazele materiale din judet, desi primarii au fost avertizati ca trebuie sa cumpere, sa inchirieze sau sa contracteze o firma specializata, pentru dotarea cu utilaje de deszapezire, numai sapte comune au asa ceva, dar si acele utilaje "au facut razboiul". In ciuda faptului ca prefectul i-a intrebat de mai multe ori pe primari daca au probleme cu organizarea, nici unul dintre edili nu a raspuns, preferind sa se faca ca... ninge.

Sistem de comunicatii de 13 miliarde de lei - inutilizabil

La rindul sau, subprefectul Mircea Fudulaiche le-a atras atentia primarilor asupra sistemului V.P.N.: "Trebuie sa desemnati un om care sa verifice sistemul de citeva ori pe zi, nu o data pe luna. Si va atrag atentia ca acel sistem nu e pentru descarcat cine stie ce de pe internet, ci pentru comunicatii, de aceea se blocheaza si nu mai fuctioneaza. Ar trebui sa va mai dezobisnuiti de faxuri si sa apelati si la tehnologie de ultima ora".
Prefectul le-a mai atras atentia primarilor ca trebuie sa aiba in vedere si un plan de transport in caz de urgenta pentru cei care fac tratamente ce implica dializa, pentru gravide, pentru cei prea batrini sau bolnavi care nu se pot deplasa. "Faceti o evidenta a persoanelor singure si in virsta, a celor grav bolnavi, a gravidelor, ca sa nu avem surprize".
O alta problema adusa in atentia publicului de catre presa, si anume faptul ca unele scoli din judet nu au caldura, i-a lasat reci pe primari. De exemplu, edilul comunei Stancuta a tinut sa explice ca nu numai ca are suficiente lemne, ba mai are chiar si de anul trecut. Singura problema era ca nu le-a dat si foc ca sa incalzeasca copiii. Acesta a promis ca de luni va face totusi focul in scoala. La Traianu, reprezentantul primariei nu a stiut sa raspunda daca se face focul in scoala sau nu. In rest, sa avem rabdare, ca vine ea si vara.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro