Efortul autorităților locale, de a căuta și salva eventuale victime blocate în trafic în caz de urgență, va putea fi sprijinit cu autospeciale trimise special din județul Mureș, în completarea parcului auto la dispoziția Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dunărea Brăila. În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brăila ce a avut loc duminică după-amiază, mai precis la ora 16.00, una dintre măsurile dispuse a fost aceea ca „pentru căutarea/salvarea persoanelor surprinse în trafic și a persoanelor cu afecțiuni medicale, pe raza județului Brăila vor acționa o autoșenilată de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dunărea al județului Brăila, iar în sprijin de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Horea al județului Mureș, o autoșenilată și o autospecială de transport victime multiple". De asemenea, echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Brăila se vor ocupa de monitorizarea stării drumurilor județene și naționale, instituirea de filtre de informare a participanților la trafic și efectuarea de controale cu privire la asigurarea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă. „În funcție de evoluția fenomenelor meteorologice periculoase, dacă situația o va impune, se va restricționa accesul sau închiderea anumitor drumuri sau sectoare ale acestora", se mai precizează în comunicatul celor de la ISU Brăila.
În cadrul aceleiași ședințe s-a luat hotărârea ca, la nivelul ISU Brăila, Inspectoratului de Jandarmi și a Garnizoanei Brăila să se constituie echipe formate din 10 - 15 militari, care să intervină punctual la potențiale situații de urgență, generate de fenomenele meteorologice prognozate, iar dacă situația din teren o va impune, forțele și mijloacele de intervenție pot fi suplimentate. O altă prioritate o constituie identificarea, monitorizarea și asigurarea strictului necesar persoanelor singure, fără ajutor, sau a celor cunoscute ca fiind fără adăpost.
La nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență din județul Brăila s-a instituit serviciul de permanență la toate primăriile, iar în paralel, au fost transportate către unitățile spitalicești persoanele care necesită tratament prin dializă, precum și gravidele care trebuie să nască la termen în această perioadă. De asemenea, primăriile de comune au fost avertizate că trebuie să-și pregătească spațiile de cazare pentru persoanele surprinse în trafic și să avertizeze populația să-și asigure rezervele de hrană, apă și medicamente. Recomandarea autorităților locale este de a fi evitate deplasările între localități în intervalul de timp prognozat pentru prevenirea înzăpezirii și blocării autovehiculelor în trafic.
Reamintim că, din această seară, începând cu ora 20.00, timp de 24 de ore, județul nostru va fi sub avertizare de cod portocaliu de ninsori puternice și viscol. Nu este lipsit de importanță faptul că, pentru prima dată în utlimii ani, Consiliul Județean Brăila nu are un contract pentru asigurarea serviciului de deszăpezire pe perioada sezonului rece. S-a mers totuși pe o variantă de compromis, în sensul că au fost încheiate protocoale cu primăriile de comune, astfel încât acestea să asigure deszăpezirea și pe drumurile județene aflate pe teritoriul lor. Cum va funcționa această măsură rămâne de văzut în următoarele ore când, potrivit meteorologilor, ne vom confrunta cu primul episod serios de ninsoare și viscol din această iarnă.