Câteva săptămâni. Atât va dura până ce autorităţile se vor hotărî dacă blocul înclinat din Lacu Dulce are sau nu probleme. Sesizate în urma articolului din "Obiectiv - Vocea Brăilei", oficialităţile au mers în teren să vadă cu ochii lor cum stau lucrurile. Din punctul de vedere al directorului Fondului Locativ, Emiliana Huiu, nu este nimic ieşit din comun. Huiu a fost însoţită în Lacu Dulce de directorul tehnic al CUP "Dunărea", Constantin Toma, şi de Vasile Soare, administratorul "Concivia", firma care a construit blocul ANL A21. În ciuda faptului că e vizibil cu ochiul liber, Huiu nu a putut confirma că blocul este înclinat, pe motiv că decizia îi aparţine unui specialist, care va face o inspecţie tehnică a imobilului. Dar asta nu se va întâmpla prea curând, ne garantează oficialii din cadrul Primăriei, care au precizat că " o expertiză tehnică durează, nu se face pe azi pe mâine, trebuie să faci contract cu un expert tehnic, el trebuie să facă măsurători, nu se uită la bloc". Concret, directorul a spus că verificările ar putea dura şi câteva săptămâni, între timp însă chiriaşii din acel bloc pot dormi liniştiţi pentru că şeful de serviciu al Fondului Locativ apreciază că subsolul este uscat, nu există nicio infiltraţie, branşamentul de apă de la canalizare nu prezintă pierderi şi, de asemenea, nu ar fi fost văzute fisuri în zidăria blocului care să ateste că ar fi vorba de înclinare. "O să facem o expertiză tehnică, aceasta o să ne spună exact dacă există probleme privind structura de rezistenţă a blocului. După părerea mea, nu este nicio problemă (...) Am discutat şi noi cu cei de la parter şi de la etajul doi şi spun că ei nu au făcut nicio sesizare, cum nici pe noi nu ne sesizase nimeni până acum", a declarat Huiu pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei".
"Cu trepidaţiile trenului, să fim serioşi..."
Subiectul a fost abordat ieri şi în cadrul unei conferinţe de presă de către primarul Aurel Simionescu. Acesta a declarat că nu exclude varianta înclinării blocului, dar că nu crede sub nicio formă că ar fi de vină trepidaţiile trenului. "Cu trepidaţiile trenului, să fim serioşi că ăsta nu este un motiv. Nu am băgat trenul acum pe acolo. Trece dintotdeauna prin această zonă şi când am proiectat ansamblul de blocuri se ştia că este tren, se cunoştea şi solul din zonă. Am citit ce aţi scris voi în ziar, am cules informaţiile şi am văzut că nu este o chestiune de azi, de ieri. Trebuie să verificăm, nu ne jucăm cu aşa ceva", a adăugat Simionescu, explicând că ori de câte ori a fost în zonă, nimeni nu i-ar fi spus nimic despre această problemă.
Cât despre nemulţumirile chiriaşilor legate de repararea centralelor de la blocuri, costuri pe care le suportă locatarii din propriul buzunar, edilul-şef a ţinut să le amintească faptul că ei plătesc lunar chirii de 50 de lei. În altă ordine de idei, este de datoria lor să se îngrijească de bunurile ce le-au fost încredinţate spre folosinţă.
Amintim că opt familii din blocul ANL 21 din cartierul Lacu Dulce asistă neputincioase cum blocul în care locuiesc se înclină spre calea ferată, aflată la câţiva metri distanţă. Oamenii se plâng că stau cu proptele la uşi şi ferestre. Chiriaşii bănuiesc că de vină ar fi infiltraţiile din subsolul imobilului, alţii dau vina pe trepidaţiile de la tren, iar al treilea scenariu indică drept o posibilă cauză tasarea insuficientă a terenului înainte de ridicarea blocului.