"Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia României exprimată anterior cu privire la acest subiect şi anume că autorităţile române nu deţin niciun fel de informaţii din care să rezulte că pe teritoriul ării noastre au existat centre de detenţie a CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de terorism", a explicat Doris Mircea.
"În urma anchetei desfăşurate de autorităţile române şi finalizată în 2008 a rezultat că nu există niciun fel de dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate pe teritoriul României în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi", a precizat purtătorul de cuvânt al MAE, reamintind că România este parte la Convenţia ONU de combatere a torturii şi a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante, a Convenţiei europene de combatere a torturii şi a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante.
"România a condamnat ferm orice practici de tortură şi în orice circumstanţe şi oriunde pe glob. În plus, ca membru al comunităţii de valori occidentale, România este profund ataşată statului de drept, instituţiilor democratice, promovării şi apărării drepturilor omului", a mai spus Doris Mircea.
Potrivit unei anchete a agenţiei Associated Press şi a postului german de televiziune ARD, închisoarea CIA din România ar fi fost situată în nordul capitalei, în sediul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), "ascunsă la vedere". Ancheta, difuzată joi seara la ARD, a prezentat detalii despre tehnicile de interogare ce ar fi fost folosite acolo. Închisoarea CIA ar fi fost deschisă în toamna lui 2003, după ce agenţia SUA a decis să o evacueze pe cea din Polonia. Cel puţin un suspect de terorism a fost adus direct pe aeroportul Băneasa, pe timpul nopţii. Operaţiunile CIA ar fi continuat în România mai mult de doi ani.
Într-o anchetă din 2007 a Consiliului Europei, elveţianul Dick Marty a acuzat 14 guverne europene, printre care cel român, că au permis centre de detenţie secrete CIA sau transferuri extraordinare între 2002 şi 2005.
Autorităţile române, indiferent de culoare politică, au negat constant şi vehement, de-a lungul anilor, acuzaţiile privind existenţa unor centre secrete ale CIA în România.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.