• membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au întrunit într-o şedinţă extraordinară, pentru a prezenta măsurile luate şi care urmau a fi implementate în contextul vremii rele extreme anunţate de meteorologi • prefectul Cătălin Boboc a luat în calcul inclusiv oprirea circulaţiei rutiere, pentru a nu mai exista persoane rămase înzăpezite pe drumuri, dacă situaţia o impune • gravidele şi dializaţii urmau a fi aduşi la spital, preventiv
Prefectul judeţului Brăila, Cătălin Boboc, a prezidat, ieri, şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), în contextul fenomenelor meteorologice periculoase anunţate pentru zona noastră. Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-au reunit în Sala Rondă a Prefecturii, dat fiind codul roşu de vânt şi viscol ce a intrat în vigoare aseară, la ora 22.00, rămânând valabil până astăzi la ora 8.00, urmat de cel portocaliu valabil tot până astăzi, la ora prânzului. Aceştia au prezentat măsurile preventive ce au fost luate şi care urmau a fi implementate pentru ca judeţul să fie cât mai puţin afectat de fenomenele meteo periculoase anunţate. Ca o „premieră”, primarul municipiului, Marian Dragomir, nu a fost invitat la şedinţă. Deşi nu este membru al CJSU, acesta era prezent, de obicei, ca simplu invitat.
Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), col. Cristian Ion, a declarat că, până la ora întrunirii Comitetului, avertizările de vreme rea fuseseră deja transmise către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, alături de măsurile ce trebuiau luate în astfel de cazuri. Mai mult, în sprijin, pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase prognozate, urmau să sosească la Brăila o autofreză de la ISU Bacău şi o autospecială pentru transport personal şi victime multiple de la ISU Dolj.
Dializaţii şi gravidele cărora li se apropie sorocul urmau a fi aduşi preventiv la spital. Lucrătorii din cadrul „Electrica” au anunţat că în noaptea de 5 spre 6 februarie vor fi prezenţi la serviciu, pentru a interveni cât mai repede în diverse cazuri ce ţin de competenţa lor.
Deszăpezirea în municipiu se află în sarcina celor doi operatori de salubritate, „Eco” SA şi „Rer Ecologic Service”, după ce „Brai-Cata”, cel de-al treilea astfel de operator din Brăila, a anunţat încă de la finele anului trecut că nu poate asigura acest serviciu.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Epureanu, a afirmat în cadrul şedinţei CJSU că instituţia pe care o reprezintă a luat deja legătura cu cele două firme care se vor ocupa de deszăpezire, „Tancrad” şi „Eurobuilding”, iar acestea sunt pregătite să intervină, după potolirea viscolului.
Aceleaşi asigurări le-a dat şi reprezentantul Secţiei de Drumuri Naţionale (SDN) din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Prefectul Boboc a avut o scurtă intervenţie şi a propus instituirea restricţiilor de circulaţie pentru autovehiculele de tonaj greu, apoi închiderea circulaţiei pe şosele, doar dacă situaţia o va impune. „Prefer să existe 1.000 de nemulţumiţi în loc să avem persoane în pericol sau, mai grav, care să îşi piardă viaţa”, a mai afirmat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
De asemenea, ISU Brăila a emis un comunicat de presă imediat după întrunirea CJSU în şedinţă extraordinară: „Începând cu data de 05.02.2020 ora 21.00, prin ordinul prefectului, va fi activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor, etapa a III – a, care îşi va desfăşura activitatea la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru coordonarea aplicării unitare a măsurilor specifice, colectarea, centralizarea şi gestionarea datelor referitoare la evoluţia situaţiei operative. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila va monitoriza starea drumurilor de pe raza judeţului şi va institui, dacă este cazul, filtre de informare a participanţilor la trafic, verificând modul de respectare a normelor de circulaţie rutieră. În funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase, dacă situaţia o va impune, împreună cu administratorul drumurilor publice, se va dispune restricţionarea accesului sau închiderea anumitor drumuri sau sectoare ale acestora. Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Poliţia Locală Brăila şi ISU-SMURD vor fi implicate în activităţi de patrulare, identificare, preluare şi transport persoane fără adăpost. (....) Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Brăila are pregătite 28 de echipe de intervenţie cu 30 de autoturisme de teren şi 6 utilaje”.