Autorităţile brăilene versus urgia iernii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Autorităţile brăilene versus urgia iernii

Brăila se află sub avertizare cod portocaliu de vreme rea, începând de ieri seară şi până duminică, 26 ianuarie, la ora 18.00. Aşa cum v-am mai informat, în acest interval sunt prognozate ninsori abundente, viscolite de rafale de vânt ce pot atinge chiar şi 80 km/h, pe fondul unor temperaturi negative, situate în jurul valorii de minus 7 grade Celsius. Pe fondul acestor prognoze meteo alarmiste, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, ieri, la Prefectura Brăila şi a dispus luarea unui set de măsuri de către toate primăriile din judeţ. Astfel, s-a instituit obligativitatea înfiinţării serviciului de permanenţă la sediul Primăriei, participarea la acţiunile de protecţie şi apărare împotriva viscolului puternic şi troienirii zăpezii cu utilajele din dotare. Primăriile sunt obligate, de asemenea, să creeze condiţiile necesare asigurării populaţiei cu apă potabilă, alimente şi materiale de strictă necesitate şi să asigure spaţii de cazare, alimente şi ceai cald pentru persoanele surprinse în trafic sau persoanele fără adăpost.

Vremea capricioasă, un pericol pentru şoferi

Ninsorile abundente şi vântul puternic prognozate pentru perioada următoare pot duce la producerea unor accidente grave, dacă şoferii nu circulă cu prudenţă şi nu îşi echipează maşinile corespunzător. Având în vedere informarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie, prin care se previzionează "cod portocaliu" în Brăila, cu ninsori abundente, viscol, răcire accentuată şi vânt de 75- 80 km/h, poliţiştii brăileni vor acţiona permanent pe arterele rutiere din municipiu şi judeţ, pentru prevenirea accidentelor. De asemenea, împreună cu reprezentanţi ai Registrului Auto Român, poliţiştii vor efectua controale pentru identificarea pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a autovehiculelor care circulă fără să fie dotate cu anvelope de iarnă. Poliţiştii reamintesc că autovehiculele de transport marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, şi cele de transport persoane, cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/ axelor de tracţiune şi să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate. "Poliţiştii recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie. Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei", a precizat insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Pentru a nu fi implicaţi în accidente care pot duce chiar la pierderea de vieţi omeneşti, cei care se urcă la volan trebuie să manifeste prudenţă sporită şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum. Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării şi să evite oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.

Trenurile vor circula în condiţii de iarnă!

În urma avertizărilor meteo de ninsoare şi vânt, emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru următoarele 48 de ore, CFR Călători îşi îndrumă pasagerii să aibă în vedere faptul că trenurile vor circula conform reglementărilor specifice condiţiilor de iarnă, la nivelul companiei fiind instituit Comandamentul de Iarnă.
"Întrucât există posibilitatea apariţiei de modificări/perturbări în circulaţia trenurilor, rugăm pasagerii ca înainte de călătorie să se informeze despre condiţiile meteo şi să apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească", se menţionează într-un comunicat de presă al companiei. De precizat că numerele de telefon de la staţiile CFR, la care pasagerii pot cere informaţii, sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro la secţiunea Info Utile/Informaţii Telefonice.
În altă ordine de idei, CFR Călători - Sucursala de Transport Feroviar de Călători Galaţi a anunţat că începând de luni, 27 ianuarie, trenul R 7372 (Galaţi 06.15 - Făurei 07.50 ) se anulează pe toată distanţa fiind înlocuit de trenul R 11070 (Galaţi 06.15 - Urziceni 09.25 - Bucureşti Nord 10.42), care va trece prin Brăila la ora 06.56 şi va pleca după un minut de staţionare. Preţul unei călătorii pe relaţia Brăila - Bucureşti Nord este de 26,5 lei, pensionarii, elevii şi studenţii având o reducere de 50%.

Simionescu: "Dacă vom avea o cantitate mare de zăpadă, va fi dificil"

Aurel Simionescu spune că municipalitatea este pregătită pentru ninsoarea abundentă, anunţată de către meteorologi pentru acest weekend, dar că se aşteaptă şi la probleme. Primarul a subliniat că în cazul în care estimările sunt reale şi stratul de zăpadă va ajunge la 40 de cm, deszăpezirea va fi una dificilă. "Avem cod galben pentru perioada imediat următoare, începând de azi (n.r. vineri) după-amiază până duminică. Pe toate prognozele văd că vârful de zăpadă ar fi mâine (n.r. sâmbătă). Cel puţin teoretic este o cantitate foarte mare de zăpadă. Zilele aceasta a fost vorba de 7-8 cm de zăpadă pufoasă, afânată. Acum estimarea lor este că ar putea fi 30 chiar 40 cm de zăpadă. Utilaje avem destule. Sunt la dispoziţie în jur de 200, însemnând basculante, ifron şi toate celelalte. Avem însă în jur de 30 de maşini cu lamă şi sărăriţă, cum se spune, împrăştiere material antiderapant. Am avut discuţia de ieri, (n.r. - joi) de la prânz cu toţi operatorii în legătură cu planificarea pe care o au, sunt în priză din noaptea anterioară. Sigur că dacă vom avea o cantitate mare de zăpadă, va fi dificil", a declarat acesta. Simionescu a ţinut să facă un apel către cetăţeni, pentru a-i ruga să îşi parcheze maşinile în aşa fel încât să nu blocheze intrarea utilajelor de deszăpezire pe străzile mai mici.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro