Mergi la conţinutul principal

Autorităţile brăilene se laudă că sunt gata de luptă cu «urgia albă»

* Instituţia Prefectului Judeţului Brăila a convocat, joi, Colegiul Prefectural pentru a discuta situaţia pregătirilor autorităţilor publice privind acţiunile de deszăpezire din acest an * primarul Marian Dragomir, vicepreşedintele CJ Brăila, Ionel Epureanu, dar şi Doiniţa Elena Corban, şefa secţiei Drumuri Naţionale Brăila, au dat asigurări că şi-au ”făcut temele” pentru această iarnă * ediul-şef a profitat de moment pentru a face apel la toate firmele care doresc să încheie contract de deszăpezire cu Municipiul Brăila, în special cele cu tractoare, să contacteze Primăria

 

 

 

Autorităţile brăilene au început pregătirile pentru acţiunile de deszăpezire din această iarnă. Joi, în Sala Mare a Palatului Administrativ a avut loc primul Colegiu Prefectural din luna august până în prezent, care a vizat prezentarea situaţiilor legate de contractele de deszăpezire şi stocurile făcute pentru această iarnă, de către Primăria Municipiului, Consiliul Judeţean Brăila, Secţia Drumuri Naţionale Brăila, precum şi primăriile de comune şi oraşe din judeţ. Ședinţa a fost prezidată de către suprefectul cu atribuţii de prefect Simona Drăghincescu şi subprefectul Vasilica Vîlcu, care au punctat că, pentru acest an, autorităţile au realizat o hartă bazată pe informaţiile cumulate în ultimii 3 ani, care prezintă zonele cele mai problematice pe timp de iarnă, la nivelul judeţului.

”Această hartă reprezintă o analiză făcută în urma evenimentelor cu care ne-am confruntat în ultimii ani şi sunt prezentate zonele cu pericol de înzăpezire preponderent pe raza judeţului Brăila. Avem partea de Vest a Judeţului, cu localităţile Jirlău, Galbenu etc. Partea de Sud, în jurul localităţii Bărăganul, atât înspre Vest, cât şi înspre Estul localităţii. Ca drum judeţean avem Șuţeşti - Ianca. ştim că de regulă acesta este primul care se înzăpezeşte în judeţul Brăila. Și partea de la Mărtăceşti până la Gemenele, care iarăşi este o zonă vulnerabilă şi predispusă. Pe drumurile naţionale avem şi aici câteva sectoare de drum care au pus probleme de-a lungul anilor, dar de fiecare dată noi spunem că am făcut faţă, cu sprijinul utilajelor şi cu implicarea tuturor”, a explicat comandantul ISU, col. Ion Cristian, de asemenea prezent la Colegiul Prefectural.

 

Primarul Marian Dragomir, apel la firmele agricole

 

Edilul-şef, Marian Dragomir a transmis că lucrurile sunt în grafic în ceea ce înseamnă pregătirile pentru deszăpezirile din acest an. Acesta a afirmat că se va proceda după modelul anilor trecuţi, când în Municipiul Brăila nu au fost probleme la acest capitol. Mai mult, primarul a profitat de ocazie pentru a lansa un apel către firmele ce deţin tractoare care pot fi folosite la deszăpezire, să încheie contract cu Primăria în acest sens.

”O să procedăm exact la fel ca şi în ceilalţi ani. Avem stocuri de sare, iar cele trei societăţi din Municipiu care asigură deszăpezirea au încheiat contracte şi vor mai încheia. Există şi un stoc suficient de sare în momentul de faţă în Municipiul Brăila, încă de anul trecut, când nu a fost nevoie să îl folosim. Vom încheia, de asemenea, contracte cu toate societăţile care doresc să încheie contract pentru deszăpezire în Municipiul Brăila. Şi vreau să invit în mod special societăţile care desfăşoară activitatea în domeniul agricol, deoarece tractoarele lor ne-au fost de un real folos anii trecuţi. Vă asigurăm că vom face exact la fel ca şi în ceilalţi ani, poate chiar mai bine”, a declarat Dragomir.

Totodată, sursa citată a vorbit despre sprijinirea populaţiei Municipiului Brăila în vederea asigurării încălzirii în sezonul rece, punctând că din fericire, la acest capitol brăilenii sunt independenţi.

”Dar vestea bună este pentru cei care locuiesc la ANL, deoarece le-am dat acordul prin CLM, astfel încât şi ei să se poată debranşa de la încălzirea centralizată. Şi am început procedura astfel încât, în momentul de faţă, să îşi poată trage centrale individuale de apartament şi să devină şi ei independenţi la costuri mult mai mici”, a adăugat acesta.

Subprefectul Simona Drăghincescu a intervenit în timpul Colegiului, pentru a ruga reprezentanţii instituţiilor să anunţe din timp cetăţenii să nu părăsească localităţile în cazul în care va apărea pericolul de a rămâne înzăpeziţi şi se va impune măsura închiderii drumurilor. De asemenea, aceasta i-a solicitat primarului Marian Dragomir să anunţe din timp brăilenii să îşi parcheze în aşa fel maşinile încât să nu încurce acţiunile de deszăpezire. Edilul-şef a precizat că nu prea există vreo soluţie practică la acest capitol, deoarece sunt foarte multe autoturisme şi foarte puţine spaţii unde acestea pot fi parcate.

 

Situaţia pe drumurile judeţene şi cele naţionale

 

Acţiunile întreprinse de Consiliul Judeţean Brăila pentru această iarnă au fost prezentate de către vicepreşedintele Ionel Epureanu. Acesta a anunţat că există un acord cadru încheiat cu asocierea firmelor ”Tancrad” şi ”Euro Building”, astfel că acestea vor asigura deszăpezirea drumurilor judeţene.

”Vom avea două baze de sprijin, la Baldovineşti şi Vădeni şi cinci puncte de lucru în teritoriu care cumva se identifică cu zonele cu probleme din anii anteriori. Experienţa din iernile serioase pe care le-am avut ne-a sugerat că trebuie să avem utilajele exact acolo unde sunt problemele cele mai mari. Deci vom avea bază de sprijin la Făurei pentru zona drumurilor judeţene 203 - 203S şi toate segmentele din colţul acela: Galbenu, Vişani, Jirlău, Făurei. De asemenea, pentru zona de Sud vom avea bază la Dudeşti şi vom acoperi zona Dudeşti, Ciocile, Bărăganul, Roşiori. Vom avea bază la Tufeşti pentru Drumul Bălţii. De asemenea, pentru Drumul Ianca - Șuţeşti, alt segment vulnerabil, avem serviciul nostru de întreţinere şi alt punct de lucru exact la jumătatea distanţei dintre Ianca şi Șuţu. Deci vom interveni operativ. Problema este că acolo avem lucrări de investiţii în desfăşurare în momentul acesta şi nu ştim dacă drumul va fi operabil pe timp de iarnă, dar vom stabili împreună cu Poliţia acest lucru. De asemenea, mai avem la Racoviţa, pentru partea de Nord un punct. Şi zona Vădeni de unde vor pleca în segmentul Gemenele, Romanu, Mărtăceşti, iarăşi o zonă vulnerabilă. Ieri am primit o informare de la cele două firme. Stocurile de materiale sunt pregătite. Utilajele sunt în număr de 51, la care se adaugă cele 4 ale Serviciului de întreţinere al Consiliului Judeţean. în concluzie, suntem pregătiţi. Aşteptăm iarna. Sperăm totuşi să nu fie foarte grea”, a declarat Epureanu.

Pentru Drumurile Naţionale a luat cuvântul şefa secţiei din judeţul Brăila, Doiniţa Elena Corban, care a explicat că activitatea se împarte în patru districte din judeţ: două în municipiu, una la Ianca şi o altă bază în Movila Miresii.

”Avem semnat şi noi acordul cadru pentru următorii patru ani şi subsecventul pentru iarna 2020 - 2021, cu firma «Ratrans» din Bacău, cu care am lucrat şi în anii anteriori. Atunci dumnealor au fost într-o asociere. Acum sunt singuri şi vor asigura utilajele pentru tot judeţul. În planul de iarnă avem prevăzut din partea contractantului 31 de utilaje, permanent în baze, plus 11 la cerere, în cazul solicitărilor, dacă avem o iarnă grea, cu coduri galbene, portocalii frecvente, care vor necesita mai multe utilaje. Suntem dotaţi şi noi cu utilaje pe care le folosim şi vara, dar şi iarna, cu echipamentele specifice de răspândire clorură, cu lame şi pluguri. Avem şi două autofreze de model nou «Fresia». (...) Din punct de vedere al materialelor, avem stocuri rămase din iarna trecută la nivelul de 50% din cantitatea necesară prevăzută pentru iarna aceasta. În cazul în care fenomenele necesită, se va suplimenta şi aproviziona în funcţie de necesităţi, şi de prognozele pe care le vom primi. La carburant nu sunt probleme, există contract. Sunt contracte în derulare şi pentru sare şi clorură la nivelul Companiei. La capitolul panouri/parazăpezi, într-adevăr avem probleme pentru că se fură. Iar rezultatul pe care îl primim după o anumită perioadă de timp este acesta: «autor necunoscut». Valorile sunt considerate mici. Şi atunci, totul se opreşte la nivelul actelor pe care le facem către posturile de Poliţie. Acesta este un capitol delicat”, a declarat Corban.

 

Nu sunt probleme nici la nivelul comunelor şi al oraşelor din judeţ

 

Situaţia legată de contractele de deszăpezire şi stocurile de combustibili şi materiale antiderapante pentru această iarnă, din partea primăriilor comunale şi orăşeneşti a fost prezentată de subprefectul Simona Drăghincescu. Aceasta a anunţat că majoritatea comunelor şi-au asumat că vor deszăpezi cu utilajele proprii, însă câteva localităţi au contracte de deszăpezire semnate sau în curs de a fi încheiate cu diferite societăţi.

”Am în faţă situaţia situaţia contractelor de prestări servicii de deszăpezire încheiate şi a stocurilor de materiale antiderapante şi combustibili la data de 30 octombrie 2020, la nivelul primăriilor orăşeneşti şi comunale din Judeţul Brăila. Pot să vă spun că la Făurei există stoc de antiderapant şi combustibil. La Chiscani, nu au material antiderapant, combustibili şi utilaje proprii, ci au încheiat contractul de prestări servicii de deszăpezire cu o societate prin care se asigură utilaje, 2 autogredere, 2 buldoexcavatoare, material antiderapant, 20 de tone de nisip şi combustibil. La Gropeni, la fel, se va încheia un contract de prestări servicii de deszăpezire în perioada următoare. La Roşiori au încheiat contracte de prestări servicii. Surdila Greci, Șuţeşti, Tichileşti, vor proceda la fel, dacă situaţia o va impune. Traian are încheiat două contracte, Tudor Vladimirescu, Unirea, la fel, au contracte. La Vădeni urmează a fi încheiate contracte şi la Victoria în curs de încheiere. Restul localităţilor, au materiale, combustibil şi utilajele proprii. Se pare că şi-au propus să se descurce”, a precizat Drăghincescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro