Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Autorii jafului de 1 miliard au fost trimisi in judecata

La mai putin de o luna de la savirsirea faptei, autorii jafului de sute de milioane de lei, de la magazinul SC "Proton Technologies" SRL de pe strada 1 Decembrie 1918, au fost dati pe mina instantei de judecata, gratie anchetatorilor. Monica Popazu, 28 de ani, absolventa de facultate - gestionara magazinului de telefoane mobile -, cea care a inscenat, de fapt, jaful, va fi judecata pentru delapidare si asociere in vederea savirsirii de infractiuni. Ceilalti trei participanti la "cacialmaua" din noiembrie, Bogdan Dinescu, 38 de ani, Costel Neagu, 22 de ani si Gheorghita Marin, de 18 ani - si ei arestati preventiv -, vor fi siliti sa compara in boxa acuzatilor pentru asociere in scopul savirsirii de infractiuni si complicitate la delapidare. Prejudiciul total cauzat SC "Proton Technologies" SRL a fost de 79.788,03 RON, din care firma mai are de recuperat 56.321,85 RON in marfa si 6.365,27 RON cash, precizeaza anchetatorii. Interesant este faptul ca mare parte din "prada" recuperata de Politie a fost refuzata de catre pagubas, pe motiv ca ar fi fost deteriorata.

Un plan diabolic, pus la punct inca din luna octombrie

Potrivit dosarului penal trimis instantei de judecata de procurorul Laurentiu Valea, de la Parchetul Judetean, Monica Popazu lucreaza la SC "Proton Technologies" SRL din anul 2004, iar din iulie a. c. este sefa de unitate la magazinul situat pe strada 1 Decembrie 1918, la parterul blocului C2. Pe Bogdan Dinescu, patronul unei firme care comercializeaza diverse bunuri prin tirguri, il stie de vreo patru ani, de cind era studenta. Cel de-al treilea inculpat, Gheorghita Marin, lucreaza de ceva timp la firma lui Dinescu. Oamenii legii spun ca Monica se intilnea cu Bogdan sporadic. La un moment dat, tinara i-a spus amicului ca urmeaza sa plece de la "Proton Technologies" si sa-si gaseasca un loc de munca mai bine platit. In octombrie a. c., cei doi s-au decis sa fure toate telefoanele mobile de la magazinul "Proton", ca sa faca rost de bani. Din acel moment, ei s-au intilnit mai des, incercind sa puna la punct un plan aparent fara cusur. Asa a aflat Dinescu detalii despre marfa existenta in magazin si despre sistemul de alarma. Cit despre gestionara, aceasta nu avea sa-si faca prea multe reprosuri, pentru ca toate telefoanele erau asigurate, deci firma la care lucra nu avea de suferit.
Initial, cei doi s-au gindit sa tocmeasca hoti care sa sparga magazinul noaptea, fara participarea Monicai, dar aceasta varianta a fost repede abandonata, pentru ca autorii n-ar fi avut timp sa fure toata marfa, din pricina declansarii sistemului de alarma. Ulterior, s-a ajuns la concluzia ca o tilharie inscenata ar fi avut mai multi sorti de izbinda. Dupa ce-a primit un inventar al marfii din magazin, ca sa calculeze "cistigul", Bogdan Dinescu a stabilit detaliile jafului. Mai intii, a facut rost de gentile in care urma sa fie incarcate telefoanele si accesoriile sustrase, apoi a luat legatura cu Gheorghita Marin si cu Costel Neagu - oamenii lui de incredere -, carora le-a impartasit planul "loviturii".

Initial, gestionara a reusit sa-i pacaleasca pe oamenii legii

Jaful inscenat a fost pus la punct in ziua de 12 noiembrie 2005, ora 16.00, la inchiderea magazinului "Proton", ca sa fie si ceva bani cash proveniti din incasarile zilei. Monica Popazu comunica cu Dinescu prin intermediul unei statii de emisie-receptie. Neagu si Marin participau efectiv la "jaf", in timp ce Bogdan Dinescu supraveghea zona, de undeva din apropierea magazinului. Ca sa para o tilharie adevarata, "atacatorii" au luat cu ei un aparat de electrosocuri si un pistol jucarie si, la ora 16.00, au intrat peste Monica Popazu, chipurile, ca s-o jefuiasca. Dupa sosirea celor doi, gestionara a inchis usa magazinului cu cheia, apoi s-a dus si s-a culcat de bunavoie pe pardoseala, lasindu-se legata de miini si de picioare. Complicii i-au pus Monicai si un calus in gura, apoi au adunat toate telefoanele, cartelele "Orange", accesoriile si banii din incasari (circa 30 de milioane de lei) si au plecat asa cum venisera. Toata operatiunea a durat 10 minute. Abia dupa plecarea infractorilor, Popazu a inceput sa se zbata si sa strige dupa ajutor, alertind lucratorii magazinelor situate in apropiere. "Am fost tilharita", le-a spus tinara politistilor sositi in graba la locul faptei.
In acest timp, Bogdan Dinescu, Gheorghita Marin si Costel Neagu erau departe, undeva in zona Piata Saraca. Intelegerea era urmatoarea: Dinescu sa ia o treime din "prada", Popazu o treime, iar restul sa le revina celorlalti infractori, dupa valorificarea bunurilor. Initial, gentile cu 147 telefoane mobile, accesoriile lor si cartelele "Orange Prepay" au fost ascunse la o ferma de la Baldovinesti, proprietatea lui Dinescu. Ulterior, ele au fost duse la un popas turistic, de unde urmau sa fie transportate in capitala. Din fericire, bunurile au fost recuperate de Politie. Acest lucru se intimpla pe 15 noiembrie 2005. Cu o zi inainte, Gheorghita Marin cazuse in miinile politistilor. Pina seara, toti cei patru autori ai jafului inscenat la magazinul SC "Proton Technologies" SRL au fost dusi in Arestul IPJ. Marin, Dinescu si Neagu au fost arestati primii, incepind cu 16 noiembrie 2005. Pe 22 noiembrie, Monica Popazu a fost, de asemenea, arestata preventiv, dupa ce, mai intii, fusese cercetata in stare de libertate.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii