Un titlu inedit pentru o manifestare cu un conţinut pe măsură: "Biblioteca vie", un altfel de a citi, cititul în oameni. Proiectul începe în această dimineaţă, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati", şi vor participa în roluri de cărţi, de la ora 9.00, mai mulţi deţinuţi de la Penitenciarul Brăila şi de la 10.00, tineri încarceraţi la Penitenciarul Tichileşti. De la Tichileşti, vin "cărţile": doi autori de omoruri, un violator şi un tâlhar. Cărţile sunt, aşadar, cum pitoresc anunţă şi numele proiectului iniţiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, oamenii cu care cititorii pot purta dialoguri interesante, de excepţie.
"Priveşte-mă ca pe un om, citeşte-mă ca pe o carte! - este deviza acestui proiect. Scopul acestei manifestări vizează combaterea stereotipurilor şi a prejudecăţilor despre mediul de detenţie, personalul de penitenciar şi persoanele aflate în detenţie, precum şi stimularea comunicării şi diminuarea distanţei sociale dintre sistemul penitenciar şi comunitate, prin implicarea personalului şi a persoanelor custodiate în activităţi legate de viaţa socială a comunităţii, în spaţii neconvenţionale", ne-a relatat subcomisar Gabriel Chiţu, purtător de cuvânt al Penitenciarului din Tichileşti.
Biblioteca vie este asemenea unei biblioteci obişnuite din care cititorii interesaţi pot "împrumuta cărţi" pentru o perioadă de timp limitată, le citesc, le returnează bibliotecarului spre a fi răsfoite de următorii cititori interesaţi.
"Dacă ai prejudecătţi despre delicvenţii juvenili sau despre personalul penitenciarelor, dar nu ai avut niciodată şansa să vorbeşti cu ei, să afli care este de fapt viaţa lor, atunci eşti gata să îţi întâlneşti faţă în faţă propriile prejudecăţi şi stereotipuri. Vino să fii cititor în Biblioteca Vie, unde cărţile pot vorbi!", a adăugat cms. şef Simona Kober, purtător de cuvânt al Penitenciarului Brăila.