Mergi la conţinutul principal

Autobuz hibrid în teste la “Braicar”

• acesta va circula timp de o săptămână prin Brăila şi va fi introdus pe principalele trasee din oraş • transportul cu acest autobuz este fără taxare • Primăria şi-a anunţat intenţia de a cumpăra, pe viitor, autobuze electrice

 

“Braicar” are în probe un autobuz hibrid produs în Polonia, marca Solaris Urbino, având o capacitate de 30 de locuri pe scaun şi 40 în picioare. După cum a explicat conducerea companiei locale de transport, autobuzul va fi introdus pe principalele trasee din oraş, liniile 4, 2 şi 10, la diferite intervale orare, iar transportul cu acest mijloc de transport modern este gratuit.

Solaris Urbino varinata hibrid este silenţios, fără emisii care poluează, este dotat cu tehnologie inovativă, având totodată design modern şi costuri de exploatare reduse. “Braicar, în preocupările sale permanente de a aduce în faţa comunităţii lucruri noi, aşa cum a prezentat până acum 3 tipuri de vehicule electrice, a făcut un protocol de exploatare pentru probe şi teste pentru un autobuz hibrid Solaris Urbino, fabricat în Polonia. Autobuzul se află într-un turneu de prezentare în România. Braicar a convenit să facă o astfel de testare pe parcursul a 7 zile şi-l vom utiliza pe diferite trasee, pe diferite ore, cu diferite încărcări, măsurând ceea ce consumă ca energie electrică pe care o produce pentru a-şi asigura autonomia. Ca principiu, este hibrid pentru că are un motor termic care antrenează un generator electric şi care produce energie electrică. Mai departe, această energie este înmagazinată în nişte supercapacitori. Necesarul de energie este completat de energia recuperată la frânare sau alimentat din nou de motorul termic prin acel generator când scad, sub anumite valori, dimensiunile de înmagazinare de energie. Brăilenii vor avea posibilitatea să circule cu acest mijloc de transport până luni, 27 august, inclusiv”, ne-a declarat Cornel Săndulescu, directorul general al SC “Braicar” SA Brăila.

Întrebat dacă există şanse ca pe viitor operatorul de transport să-şi completeze flota cu astfel de autobuze, sursa citată a precizat că acţionarul majoritar al companiei, Consiliul Local Municipal, are în plan achiziţia de autobuze electrice prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană. 

Practic, este primul autobuz hibrid pe care “Braicar” îl rulează în trasee, la Brăila, după ce, în anii trecuţi, a avut în testare autobuze electrice din China, Cehia, precum şi din Polonia, de la acelaşi producător cu actualul autobuz hibrid.

 

Primăria vrea o flotă de 11 autobuze electrice şi 10 tramvaie

După cum v-am informat deja, la finele lunii iulie, în cadrul unei şedinţe de îndată a Consiliului Local Municipal, aleşii locali şi-au dat votul pentru perfectarea unui acord de parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale pentru accesarea a aproape 125,1 milioane lei, inclusiv TVA, majoritatea bani europeni, cu scopul modernizării transportului electic în oraşul nostru. Mai precis, banii sunt alocaţi pentru achiziţia a 11 autobuze electrice, cu tot cu 14 staţii de încărcare, şi a 10 tramvaie. Contribuţia proprie a Brăilei la acest proiect investiţional este de 2%, ceea ce înseamnă că pentru autobuze alocarea de la bugetul local este de aproape 0,6 milioane lei, în timp ce pentru tramvaie suma este de puţin peste 1,9 milioane lei. În baza celor două protocoale, autoritatea locală împuterniceşte Ministerul Dezvoltării Regionale să organizeze, deruleze şi să finalizeze procedura achiziţiei publice pentru întreaga listă de cumpărături a municipalităţii, totul în cadrul accesării finanţării europene prin Programul Operaţional regional 2014 - 2020 Axa prioritară 4, obiectivul specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Mai detaliat, cele două acorduri ar urma să reglementeze aspectele tehnice, financiare, juridice şi de orice altă natură care pot interveni în implementarea în parteneriat a proiectelor de investiţii “Achiziţie mijloace de transport public - autobuze electrice” şi “Achiziţie mijloace de transport public - tramvaie”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro