Intr-un discurs rostit in fata Parlamentului, premierul australian Kevin Rudd a recunoscut ca aceste politici au provocat populatiei aborigene durere, pierderi si suferinte profunde.
El a exprimat regrete in special pentru ceea ce este cunoscut sub numele de "Generatiile Furate" - zeci de mii de copii care au fost luati cu forta din familiile lor, in cadrul unui program de asimilare care s-a desfasurat din secolul 19 pina spre sfirsitul anilor '60.
"Le cerem iertare mamelor si tatilor, fratilor si surorilor, pentru dezmembrarea familiilor si comunitatilor. Si cerem iertare pentru degradarea si injosirea suferite in acest fel de un popor atit de mindru si o cultura atit de mindra. Noi, Parlamentul Australiei, cerem respectuos ca aceste regrete sa fie acceptate in spiritul in care sint prezentate, ca parte a vindecarii natiunii", a declarat premierul Rudd.
Cu toate acestea, refuzul de a acorda compensatii a nemultumit multi lideri aborigeni. Cei aproximativ 500.000 de aborigeni reprezinta doi la suta din populatia Australiei, fiind pina in prezent comunitatea cea mai dezavantajata. In rindurile aborigenilor se inregistreaza rate mai ridicate ale mortalitatii infantile, alcoolismului si somajului decit restul populatiei australiene.