Mergi la conţinutul principal

Aurora Simionescu si Radu Afrim, printre nominalizatii la "10 pentru Romania"

Braileanca Aurora Simionescu si regizorul Radu Afrim sint nominalizati, pentru luna decembrie, in proiectul "10 pentru Romania", initiat de Realitatea TV. Aurora Simionescu, fiica primarului Brailei, este doctorand in astrofizica la Institutul Max Planck din Germania. Impreuna cu un colectiv de cercetare de la Institutul Max Planck, a contribuit la descoperirea "unei bucati din universul pe care nu-l vedem". Despre aceasta uimitoare descoperire, Aurora Simionescu a precizat ca universul este compus, in proportie de 95%, din substante cu compozitie inca necunoscuta: materie intunecata - 21% si energie intunecata - 75%. Restul, circa 4 - 5%, este format din asa-numita "materie obisnuita", barionica, adica protoni, neutroni. Daca numaram toate obiectele, de exemplu stele, galaxii si adunam toate masele acestor obiecte, nu se ajunge la aceste procente, ci la jumatate din ceea ce s-ar astepta. Ca urmare, cercetatoarea isi pune intrebarea unde este restul. Descoperirea a fost facuta cu ajutorul telescopului XMM-Newton, cu raze X, al Agentiei Spatiale Europene. "Eu sint foarte bucuros, sint mindru de ea. In fond, este vorba despre munca ei de ani de zile, cu olimpiade nationale, internationale, burse in SUA, Germania si acum la Harvard. Sper sa fie si mai bine pentru ea de acum inainte, mai ales ca este departe de mine si ca lucreaza intr-un domeniu atit de important", a punctat, emotionat, edilul-sef Aurel Simionescu.
Radu Afrim, unul dintre cei mai buni regizori ai momentului, nu este brailean, insa a montat piese exceptionale, precum "Omul perna", "Adam Gheist", la Teatrul "Maria Filotti". Afrim este foarte apreciat in lumea artistica, fiind singurul dupa Shakespeare caruia i s-au jucat patru piese la Londra, in aceeasi stagiune. Ultima piesa montata de Radu Afrim pe scena de la Braila, "Omul perna", a stirnit valuri dupa ce membrii PSD si primarul Simionescu au facut aprecieri critice la adresa ei, propunind chiar demiterea directorului teatrului fiindca a acceptat ca "Omul perna" sa se joace aici, fara ca spectatorii sa fie avertizati cu privire la "limbajul obscen".
La Festivalul de Teatru de la Avignon, cel mai important festival de teatru din Europa, Radu Afrim a participat cu un spectacol in sectiunea off, "Mansarde a Paris/Les detours Cioran", pentru care a cistigat premiul Coup de Coeur de la Presse. Presa locala franceza a acordat distinctia spectacolului pus in scena de Radu Afrim, alegindu-l dintre alte 1.000 de spectacole. Regizorul a fost apreciat ca "un mare creator de imagine".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu