Mergi la conţinutul principal

Aurora Simionescu a luat doctoratul în astrofizică "Suma cum laudae"

Teza sa de cercetare, realizată la Institutul Max Planck din Germania, a avut ca rezultat descoperirea unei părţi din universul pe care nu-l vedem. Descoperirea a fost făcută de Aurora Simionescu cu ajutorul telescopului XMM-Newton, cu raze X, al Agenţiei Spaţiale Europene, folosit întâia oară în 1999.

Susţinerea propriu-zisă a durat mai bine de o oră şi nu a fost publică. În faţa a patru profesori universitari de la Munchen, Aurora Simionescu şi-a prezentat cercetarea timp de 20 de minute. "Interesant a fost faptul că nu am avut la dispoziţie pentru prezentare decât tabla şi cretă colorată. Nu m-am putut folosi de grafice sau imagini şi am fost nevoită să desenez totul cu cretă pe tablă, astfel încât cei patru profesori să înţeleagă ceea ce ei nu ştiu. Următoarele 20 de minute mi-au pus întrebări tot despre cercetarea mea, iar în ultimele 20 de minute, care s-au transformat în 40, mi-au pus întrebări din mai multe domenii ale fizicii: atomică, nucleară, optică. Ideea este că un doctor în astrofizică nu trebuie să aibă o specializare îngustă, numai pe domeniul cercetat de el, trebuie să fie la curent cu toate descoperirile din lume. Se pun întrebări până când candidatul nu mai ştie să răspundă. Ultima întrebare pe care mi-au pus-o a fost în legătură cu bozonii Higgs, particula pentru care s-a construit celebrul accelerator de particule de la Geneva. Eu am ştiut să răspund la întrebare, dar când am ajuns la detalii din mecanica cuantică a fost deja prea mult, acele detalii nu am ştiut să le dau. Profesorul care mi-a supravegheat doctoratul a spus că nici el nu ar fi ştiut să răspundă la acea întrebare", a povestit Aurora Simionescu.

Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, a fost împreună cu soţia alături de fiica sa în această zi memorabilă. "Noi am fost cumva în afara concursului astăzi, însă am avut şi noi emoţii, ca orice părinţi", a declarat Simionescu.

Reamintim că în luna ianuarie a acestui an, Aurora Simionescu a devenit bursieră la NASA, fiind una dintre cele zece persoane din lume alese să beneficieze de bursa "Einstein Fellowship", parte din programul NASA "Fizica Cosmosului".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro