Şefii administraţiei brăilene spun "Nu" defrişării pădurii Stejaru, situată la marginea municipiului. Atât primarul Aurel Simionescu, cât şi preşedintele CJ Brăila, Viorel Mortu, s-au arătat total revoltaţi de intenţia unui grup de interese de a defrişa câteva hectare din pădurea Stejaru, pentru a construi un "ansamblu social - sportiv". În ceea ce-l priveşte, edilul şef a punctat că pădurea trebuie să rămână intactă, în special dacă luăm în calcul deficitul de spaţiu verde pe cap de locuitor. Acesta a mai adăugat însă şi importanţa menţinerii curăţeniei în zona respectivă, afirmând că este total nemulţumit de modul în care pădurea arată astăzi. "Din punctul meu de vedere, nu trebuie să avem o altfel de atitudine decât una tranşantă. Acolo este o pădure şi aceasta trebuie respectată ca atare! Mai ales că astăzi suntem sub nivelul de 26 mp de zonă verde pe cap de locuitor. Bineînţeles, spaţiul respectiv trebuie să fie şi el îngrijit de către cei de la «Romsilva». Dacă vă uitaţi pe acolo sunt cam multe gunoaie în zonă. Dar încă o dată spun: pădurea trebuie să rămână pădure, dar trebuie să fie şi îngrijită. Nu putem să rămânem în marginea Brăilei cu o pădure sălbatică. Trebuie să corespundă tuturor nevoilor cetăţenilor, atât de aer curat, cât şi de curăţenie", a declarat Simionescu.
Viorel Mortu: "Cine încearcă să taie pădurea Stejaru păcătuieşte grav faţă de brăileni"
La rândul său, preşedintele CJ Brăila, Viorel Mortu a afirmat că din punctul său de vedere a defrişa pădurea Stejaru nu reprezintă altceva decât un "păcat faţă de istoria acestui oraş". Acesta a mai spus că este sătul să audă că peste tot în ţară se defrişează păduri, punctând că nu şi-ar dori ca Brăila să intre în această zonă a lăcomiei. "Cine încearcă să taie pădurea Stejaru păcătuieşte grav faţă de brăileni. Sunt destule locuri la fel de bune pentru a construi ceva, astfel încât Brăila să se poată extinde frumos ca oraş modern şi european. Să lăsăm acel plămân din sudul Brăilei să lucreze. Ar fi păcat ca şi noi, brăilenii, să preluăm din zona de munte năravul de a răzui tot ce e verde cu o îndârjire şi o lăcomie pe care eu refuz să o înţeleg", a precizat Viorel Mortu.
Reamintim că, în urmă cu aproximativ cinci ani, un grup de brăileni format din Valentin Chisceanu, George Iurov, Elena Iurov, Costel Guruianu, Otilia Niţă, Leonard Mîrza, Laurenţia Mîrza, Cristian Niţă, Cristian Mîrza, Alexandra Periverzof, Virgil Voiu, Gina Chisceanu, Ionel Stănilă, Gabriela Stănilă, Mihai Periverzof şi-au exprimat intenţia de a defrişa o porţiune de 13 hectare din pădurea Stejaru pentru a construi acolo Ansamblul Spocial Sportiv "Dunărea". Ideea acestora a revenit recent pe agenda Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila, după ce grupul amintit, a obtinut o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Galaţi. Prin respectiva hotărâre, instanţa obligă APM Brăila să reia procedura de analiză a raportului de mediu aferent proiectului şi să ia o decizie privind emiterea avizului de mediu. Menţionăm că pe data de 9 iunie a.c. va avea loc o dezbatere publică, în sediul Primăriei Chiscani, unde toţi brăilenii interesaţi de subiect sunt chemaţi să îşi exprime opiniile pro sau contra tăierii copacilor.