Aur şi bronz pentru doi elevi de la “Bălcescu” la olimpiadele internaţionale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aur şi bronz pentru doi elevi de la “Bălcescu” la olimpiadele internaţionale

•  Radu Andrei a câştigat aurul la Olimpiada Internaţională de Astronomie • Alex Tatomir a reuşit să obţină medalia de bronz la Olimpiada de Informatică a Ţărilor Europei Centrale

 

Elevii brăileni au reuşit o nouă performanţă extraordinară la competiţiile internaţionale. Radu Andrei şi Alex Tatomir, ambii elevi în clasa a XI-a la Colegiul “N. Bălcescu”, se pot lăuda cu reuşite la care mulţi tineri de vârsta lor nici măcar nu visează. Radu a cucerit aurul la Olimpiada Internaţională de Astronomie, iar Alex Tatomir a luat bronzul la Olimpiada de Informatică a Ţărilor Europei Centrale.

 

Radu Andrei, elevul de “aur”

Radu a făcut parte din lotul României la Olimpiada Internaţională de Astronomie, desfăşurată la Plovdiv-Pamporovo, Bulgaria, în perioada 5-13 octombrie. Echipa României a fost formată din 7 membri, 3 juniori şi 4 seniori, iar toţi s-au întors acasă cu un premiu, elevul brăilean câştigând medalia de aur.

“Competiţia a fost mai grea decât în anii trecuţi şi cred a fost destul de strânsă. Au fost nişte probleme iarăşi, noi, diferite de tot ce se văzuse până acum, care au făcut diferenţa”, spune elevul de “aur”.

Întrebat cât de mult munceşte pentru rezultatele deosebite, tânărul de 17 ani spune că nu contează câte ore petreci studiind, atât timp cât o faci din pasiune.

“Depinde ce înseamnă mult. Dacă îţi place, nu mai numeri orele, zilele, pur şi simplu citeşti, lucrezi... Poţi să consideri că numeri orele de muncă în momentul în care nu-ţi place. Când îţi place, totul vine de la sine”. 

Radu are în palmares numeroase premii la competiţiile naţionale şi internaţionale, printre care premiul I la Olimpiada de Informatică în clasa a IV-a, a V-a, a VI-a şi a VIII-a, medalie de aur la Olimpiada de Fizică din clasa a VII-a şi a VIII-a, bronz şi argint la competiţiile naţionale de Astronomie, iar acum doi ani a luat argintul la Internaţionala de Astronomie.

“Competiţia cea mai dificilă e la internaţională. La naţională sunt subiecte care nu se bazează foarte mult pe creativitatea elevului, se bazează pe memorarea multor noţiuni care pe mine nu mă interesează aşa de mult şi de asta să zicem că nu am ieşit pe primele locuri la naţională. La internaţională e alt tip de probleme, trebuie să gândeşti mai mult, sunt probleme mai bine gândite după părerea mea”.

Peformanţa deosebită nu putea fi obţinută fără sprijinul profesoarei Liliana Iacob, cea care l-a învăţat tainele astronomiei încă din clasa a VIII-a.

“Noi ne desfăşurăm activitatea, pentru că este o activitate extraşcolară, la Palatul Copiilor din Brăila. Vinerea ne întâlnim, săptămânal, şi chiar mai des când se apropie competiţiile şcolare. Acum avem echipă proaspătă, pentru că rezultatul lui Radu aduce şi alţi copii. Oricum, de când a venit Radu, din clasa a VIII-a, au venit şi alţi copii olimpici, a adus şi alţi copii foarte buni cu care am adus rezultate. Şi ne dă forţă să lucrăm şi să întindem aripile cu toţii, pentru că noi învăţăm unii de la alţii. Răducu nu este numai elev, este şi profesor şi el ne învaţă foarte multe lucruri pentru că mergând la lotul naţional la pregătire învaţă şi nu ţine doar pentru el ci ne împărtăşeşte şi nouă. Deci chiar avem o echipă fantastică şi Radu îi susţine pe toţi şi îi încurajează pe toţi şi sper să avem şi rezultate asemănătoare şi în anii următori”, ne-a spus profesoara Liliana Iacob.

Proaspătul medaliat cu aur a ţinut să le mulţumească tuturor profesorilor care l-au sprijinit şi ajutat de-a lungul timpului. “Vreau să le mulţumesc doamnei profesoare Liliana Iacob, doamnei profesoare Nicoleta Becheanu de la Colegiul Murgoci, domnului Ovidiu Tercu de la Observatorul Astronomic din Galaţi, care ne-a învăţat şi pe mine şi pe colegul meu din Galaţi care a fost la internaţională cum să lucrăm cu un telescop şi toate secretele meseriei, domnului profesor de matematică Iulian Danielescu, doamnei profesoare Aurelia Stroe, care m-a ajutat pe partea de fizică şi nu în ultimul rând tuturor celor care m-au susţinut şi profesorilor care m-au ajutat să îmi îndeplinesc ţelurile”. 

Deşi nu s-a hotărât încă în ce domeniu ar vrea să lucreze, tânărul este convins că va alege ceva pe fizică, astronomie, astrofizică sau informatică, materiile la care excelează. Până atunci, el se va pregăti pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică care va avea loc în decembrie în India.

 

Alex Tatomir a cucerit bronzul la informatică

Un alt elev cu rezultate excelente este Alex Tatomir, care a câştigat medalia de bronz la cea de-a XXIII-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Ţărilor Europei Centrale, desfăşurată la Piatra Neamţ. La competiţie au participat cei mai buni 52 de elevi în domeniul IT din 12 ţări: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Elveţia, Georgia, Germania, Moldova, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

“A fost o experienţă destul de interesantă cu probleme noi, total diferite faţă de olimpiadele naţionale. Toate ideile au fost noi şi originale. Au fost pe parte creativă. Cam asta e informatica”, mărturiseşte tânărul.

La fel ca şi Radu, Alex spune că nu i-a fost greu să se pregătească pentru competiţie, deoarece informatica e marea lui pasiune.

“De multe ori cei care sunt intervievaţi spun că e foarte greu şi necesită foarte mult timp şi sacrificii. Mulţi spun că nu mai ies cu prietenii în oraş. Consider că dacă faci din pasiune e totul destul de simplu. Nu consider că fac sacrificii. Pur şi simplu înlocuiesc multe alte chestii cu informatica, adică doar schimb unele lucruri care nu îmi plac cu lucruri care îmi plac”.

Printre rezultatele excelente obţinute de Alex la competiţiile internaţionale se numără un argint la Balcaniada de Juniori în clasa a VIII-a la informatică şi încă un argint câştigat anul trecut la Concursul Internaţional “Romanian Master of Informatics”, concurs la care urmează să participe din nou săptămâna aceasta.

Bineînţeles că la premiile câştigate de-a lungul timpului la disciplina informatică şi-a adus aportul şi profesorul Cristian Toncea, care are numai cuvinte de laudă la adresa elevului său.

“Cred că aş rezuma rezultatul obţinut destul de simplu. Multă muncă, mai ales din partea lui, dedicare şi, evident, bagaj genetic care determină performanţa asta. Este copilul care a evoluat cred că cel mai rapid. S-a apucat de programare undeva prin clasa a VII-a, în vară, şi anul următor la naţională a luat deja premiu în condiţiile în care se bătea cu copii care veneau cu o experienţă anterioară foarte vastă”, ne-a declarat prof. Cristian Toncea.

De asemenea, şi Alex a ţinut să mulţumească tuturor oamenilor care i-au fost alături. “De mulţumit aş vrea să mulţumesc domnului profesor Cristian Toncea şi tatălui meu care e programator şi mă susţine în toată chestia asta şi tuturor celor care m-au ajutat”.

Legat de planurile de viitor, tânărul s-a hotărât deja că vrea să urmeze o carieră în informatică.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro