Judecătorul CCR Augustin Zegrean a declarat marţi că jurisprudenţa Curţii este clară în cazul Zgonea, el făcând referire la cazurile Geoană, Blaga şi Anastase, care au contestat revocarea lor din funcţiile de preşedinţi ai Senatului, respectiv Camerei, dar sesizările au fost respinse.
''Dacă aţi citit deciziile Curţii, oricine dacă le-ar citi ar putea să prevadă decizia (de azi, n.r.). Au fost mai multe situaţii, mai mulţi preşedinţi de Cameră sau Senat care au ajuns în situaţia asta şi, într-un fel sau altul, au ajuns la Curte. Ne-am pronunţat de fiecare dată, am dat soluţii care nu au mai fost contestate de nimeni'', a declarat judecătorul Augustin Zegrean înainte de şedinţa Curţii în care se discută cele două sesizări depuse de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea.
Zegrean face referire la trei situaţii similare - cazurile Mircea Geoană, Vasile Blaga şi Roberta Anastase. Foşti preşedinţi ai Senatului (Geoană şi Blaga), respectiv Camerei (Anastase), ei au fost schimbaţi din funcţii înainte de expirarea mandatului şi au cerut Curţii Constituţionale să îi repună în drepturi, însă Judecătorii CCR le-au respins tuturor sesizările.
Astfel, după revocarea sa din funcţia de preşedinte al Senatului, în noiembrie 2011, Mircea Geoană a cerut Curţii să declare neconstituţională hotărârea prin care a fost schimbat. ''În ceea ce priveşte această critică de neconstituţionalitate (art. 33, alin. 2 din legea 96/2006), Curtea constată că este neîntemeiată (...)Curtea constată că Hotărârea nr. 53 din 23 noiembrie 2011 privind constatarea încetării de drept a statutului de membru al Biroului permanent şi preşedinte al senatului a domnului senator Mircea-Dan Geoană (...) nu încalcă prevederile constituţionale (...) Respinge sesizarea de neconstituţionalitate'', au decis judecătorii CCR în cazul Geoană.