Mergi la conţinutul principal

Audioteca Şeherezadei la Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci”

• proiectul este o campanie de promovare a culturii scrise în rândul celor foarte tineri

 

La Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci” s-a lansat luni, 2 octombrie 2017, proiectul Audioteca Şeherezadei, iniţiat de Asociaţia Culturală “Vis-á-vis”, Bucureşti, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi derulat în parteneriat cu opt unităţi de învăţământ preuniversitar din Brăila, Olt, Neamţ, Vaslui, Bârlad, Huşi şi Bucureşti, în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2017.

Coordonatorii proiectului în cadrul Colegiului Naţional „Gh. M. Murgoci” sunt director prof. Mihaela Florina Giurcă şi prof dr. limba şi literatura română Ana Coman. 

Proiectul “Audioteca Şeherazadei” este o campanie de promovare a culturii scrise în rândul celor foarte tineri. Elevii vor asculta, la ora de limba română, în recreaţie, pe staţiile interne audio, fragmente din opere literare precum “Micul prinţ”, “Momo”, “Pisicoteca practică a lu' Moş Pârşu”, “Jurnalul Annei Frank”, “Romeo şi Julieta”, “Pescăruşul Jonathan Livingstone” etc.

“Am încercat să aleg cărţi care să rezoneze cu universul interior al tinerilor, întrebându-i, citind studii sau articole, discutând cu părinţi sau profesori, bazându-mă şi pe experienţe personale. M-am întrebat cum ar putea ajunge la ei valorile pe care aceste cărţi le conţin. Am făcut selecţii succesive şi încă aş mai adăuga autori pe listă. Prin forma neconvenţională de acces la carte şi cultură, Audioteca Şeherezadei poate fi considerat o premieră”, a spus iniţiatoarea proiectului, actriţa Adriana Moca.

Întâlnirea cu elevii liceului a debutat cu prezentarea proiectului, făcută de Adriana Moca şi echipa de artişti-traineri, formată din actorul George Petcu, voice over al emisiunilor (Teatrul „Ion Creangă”), Ana Maria Moldovan, actriţă la Teatrul Odeon şi fotograf,Alexandra Pandrea, artist vizual şi trainer al atelierelor de fanzine (arta colajului).

Atelierele propuse în prima etapă a proiectului, la care au participat 50 de elevi din clasele V-XI, au vizat lectura performativă cu aplicaţie pe comedia „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale şi colajul, având ca temă reprezentarea eroului preferat din cărţile citite.

Următoarea etapă a proiectului conţine două tipuri de activităţi: audierea pastilelor de literatură şi lectura unor cărţi oferite de echipa de proiect, minibiblioteca „Audioteca Şeherezadei”, urmată de o prezentare a impresiilor de lectură pe reţele de socializare (Murgul. Performativ. Facebook). 

„Considerăm că acest proiect pune în valoare abilităţile de lectură ale elevilor noştri formate prin orele de limba şi literatura română, deschizându-le astfel un nou univers plin de provocări. Mulţumim partenerilor noştri pentru propunerea făcută de a derula proiectul la noi în şcoală, garantându-le că vor întâlni aici tineri pasionaţi de lectură. Suntem onoraţi şi vom accepta oricând asemenea acţiuni”, a afirmat prof. Mihaela Florina Giurcă.

„Fascinaţi de interpretarea oferită de actorii Adriana Moca şi de George Petcu, elevii s-au antrenat foarte repede în activităţile propuse, empatizând cu personajele, interiorizând valenţele unui asemenea tip de lectură. Lucrările realizate în atelierul de fanzine, interesante prin formele pe care le iau personajele în imaginaţia elevilor mei din clasa a VI-a, dar şi prin diversitatea reprezentărilor acestora, de la simplul desen la asocieri avangardiste ale bucăţilor de hârtie, îmi confirmă ideea că practicând asemenea trasee creative conferi acţiunilor de învăţare din cadrul lecţiilor spiritul unor autentice momente de creaţie. Multumesc şi eu echipei Audioteca Şeherezadei pentru şansa de a dimensiona într-un mod original viaţa şcolii noastre şi cred că succesul acestui proiect este evident. Mă bucur că am cunoscut oamenii acestei echipe, atât de sensibili şi de înalţi în gând, pentru care contează enorm relaţia cu  şcoala, într-o lume a dezorientării culturale”,,a spus prof. dr. Ana Coman.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro