Mergi la conţinutul principal

Au venit americanii în Insula Mare

•  Departamentul de Comerț al Ambasadei Statelor Unite ale Americii a organizat o vizită la Brăila, la care au participat reprezentanții a numeroase firme americane din domenii precum sisteme de irigat, pompe pentru irigații, tractoare și mașini agricole, comerț cu cereale, asigurări agricole  și produse bancare personalizate • punctul de interes: cea mai mare fermă agricolă din Uniunea Europeană, administată de firma  Aldahra-Agricost • Camera de Comerț, Industrie și Agricultură le-a oferit oaspeților un prânz cu produse tradiționale românești, toate preparate exclusiv de firme din Brăila • rezultatul vizitei: noi contracte de colaborare între firmele americane și Aldahra-Agricost

 

O importantă delegație de oameni de afaceri americani din domeniul agricol și bancar s-a aflat, săptămâna trecută, la Brăila, pentru a vizita cea mai mare fermă din Uniunea Europeană, situată în Insula Mare a Brăilei și administrată de compania multinațională Aldahra, cu sediul în Emiratele Arabe Unite. Ferma întinsă pe aproape 60.000 de hectare, în incinta suprafeței îndiguite de vizavi de municipiu, este în prezent cel mai mare producător de cereale și furaje din România, cu o producție anuală ce depășește 500.000 tone. În cadrul vizitei au fost prezenți reprezentanți ai unor companii americane care fac deja afaceri cu ”Aldahra-Agricost”, din domeniul irigațiilor, a producției de utilaje sau a comerțului cu cereale,  precum Reinke  Irrigation – BNY HoldingValley Irrigation – Valinst Agriculture, Corteva, Precision AgribusinessAGCO – Carlyle – MEWICase ÎH Agriculture – Titan Machinery, Cereals Trading sau Archer Daniels Midland – ADM România Trading. Au participat la eveniment, însă, și companii cu care ”Aldahra-Agricost” nu colaborează încă, dar și-ar dori să colaboreze, cum ar fi  First Bank România, Agribusiness Insurance & Reinsurance Services: Marsh Broker Insurance – Reinsurance România, Smart Irrigation Water PumpsXylem Water Solutuions – TDF PompeServ Claas Irigații. Din delegația sosită la Brăila au făcut parte și reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a României, precum și atașatul comercial al Ambasadei SUA pentru România și Moldova, Thomas Hanson. De altfel, vizita a fost organizată de Departamentul de Comerț al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, cu concursul Camerei de Comerț și Industrie a României.

După cum ne-a informat Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Brăila, care a fost gazda primei părți a vizitei, delegația a sosit în Brăila marți, 25 octombrie, la Centrul de Evenimente, în jurul orei 10.00, fiind întâmpinată de președintele CCIA Brăila, Ștefan Fusea, de reprezentanții "Aldahra-Agricost" precum și de oficialitățile locale, respectiv primarul Brăilei, Marian Dragomir, și președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac. Au fost prezenți, de asemenea, directorii Agenției Județene pentru Dezvoltare Regională, Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare – filiala Brăila, Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din Brăila și a Direcției pentru Agricultură a Județului Brăila, precum și Directorul pentru Strategii, Politici și Programe din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a României.

În deschiderea evenimentului, Ștefan Fusea, președintele CCIA Brăila, a făcut o scurtă prezentare a potențialului județului și a mediului de afaceri, urmată de alocuțiunile primarului Marian Dragomir și președintelui CJ, Francisk Chiriac, care au subliniat deschiderea autorităților locale față de mediul de afaceri și interesul de susținere a potențialilor investitori în județul Brăila.

Atașatul comercial al SUA în România și Republica Moldova, Thomas Hanson, a făcut o scurtă prezentare a companiilor din SUA, majoritatea fiind reprezentate în cadrul întâlnirii - Banca Mondială – Corporația Financiară Internațională România, First Bank Romania, Marsh Broker Asigurare-Reasigurare Romania, Xylem Water Solutions – TDF Pompe, Lindsay Irrigation, Serv Class Irigatii, Reinke Irrigation, BNY Holding, Valley Irrigation - Agricultura Valinst, Corteva, AGCO – Carlyle – MEWI, Case IH Agriculture – Titan Machinery, ADM Romania Trading. Acesta a reafirmat scopul întânirii, respectiv continuarea proiectelor comune de promovare a transferului de tehnologii agricole și industriale, know-how și cele mai bune practici comerciale din SUA în România și județul Brăila prin inițiative comune cu CCIR, CCIA Brăila și Aldahra Agricost.

Managerul general al Al Dahra Agricost, Mihai Solomei, a prezentat potențialul agricol și realizările investițiilor în domeniul agricol pe care îl are Insula Mare a Brăilei. Potrivit acestuia, compania este cea mai mare exploatație agricolă din U.E., având o suprafață de 57.000 de hectare, unde se cultivă grâu, orz, rapiță, floarea soarelui, porumb, soia, lucernă. Totodată a fost prezentat și un material video cu evoluția agrobusiness-ului realizat de Aldahra-Agricost în Insula Mare a Brailei.

După toate aceste prezentări, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Braila le-a oferit participanților un prânz bazat în exclusivitate pe produse brăilene, oferite cu generozitate de sponsorii evenimentului: Miarbal Prod S.R.L. – Verum Natural, Dinamel Trade S.R.L., Donaris Com S.R.L. – La Titi, Cina S.R.L., Patistar S.R.L. – Poem Caffe, Crama Delta Dunării S.R.L. Somova, jud. Tulcea –   La Sapata, La Petreuș S.R.L. Toate preparatele au fost foarte apreciate de oaspeții americani.

 

Americanii, impresionați de ceea ce au văzut în Insula Mare. Interes crescut pentru colaborarea cu firma din Brăila

După masa de prânz, reprezentanții companiilor, împreună cu atașatul comercial al Ambasadei SUA și reprezentanții "Aldahra-Agricost", au plecat spre trecerea cu bacul pentru a vizita Insula Mare a Brailei.

Prima oprire a fost la Centrul Intelligent Farm, un centru al Agriculturii de precizie din "Aldahra-Agricost". În acest sector se desfășoară mai multe activități: testarea în loturi micro și macro a tuturor soiurilor și hibrizilor precum și a produselor de protecția plantelor de la toate companiile furnizoare, cartarea agrochimică a întregii suprafețe în laboratorul propriu și monitorizarea atât  a dezvoltării culturilor cu ajutorul imaginilor satelitare cât și a tuturor lucrărilor realizate prin cele șase platforme digitale implementate. În laboratorul agrochimic propriu, din acest an s-a început analiza carbonului organic stocat în solele din Insula Mare a Brăilei prin tehnologiile conservative aplicate. Din primele rezultate obținute a reieșit că lucerna stochează anual în sol o cantitate cu 40 -50% mai mare față de plantele anuale.

A doua oprire a fost la o solă de porumb care se recolta, acolo unde delegația a rămas foarte plăcut surprinsă de nivelul tehnologic aplicat. Gazdele au explicat că, în ultimii 4 ani, în "Aldahra-Agricost" s-au investit peste 166 milioane de Euro în irigații și electrificarea pivoților, achiziția de tractoare și mașini agricole performante, construcția a două noi fabrici de deshidratare a lucernei, introducerea gazului metan, implementarea de platforme digitale. De asemenea, au fost construite două feriboturi pentru traversarea Dunării, un Centru de instruire ultramodern, un sediu de fermă nou pentru administrarea unei suprafețe de 5.000 ha. S-au făcut investiții și în infrastructura rutieră.

Ultimul punct vizitat a fost Fabrica de deshidratare Vișani, unde delegației i-a fost prezentată tehnologia de deshidratare a lucernei și toate produsele care se pot obține prin deshidratarea lucernei și porumbului siloz: baloți de lucernă și porumb siloz deshidratate, peleți de lucernă și amestecuri de lucernă cu resturi vegetale cu conținut diferit de proteină. Toate produsele obținute în cele trei fabrici de deshidratare ale "Aldahra-Agricost" sunt cerute pe piața din România dar și din țări situate în Orientul Mijlociu, China, Japonia și Coreea de Sud.

La finalul vizitei, reprezentanții companiilor americane au mulțumit reprezentanților Aldahra-Agricost pentru oportunitatea de a vizita compania și au subliniat interesul major al companiilor pe care le reprezintă  în a colabora cu Aldahra-Agricost în diverse domenii precum sisteme de irigat, pompe pentru irigații, tractoare și mașini agricole, comerț cu cereale, asigurări agricole  și produse bancare personalizate, ne-a informat conducerea societății care administrează cele 57.000 ha din Insula Mare a Brăilei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro