Mergi la conţinutul principal

Au stocuri şi nu prea

Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila dezminte că unitatea este în criză de materiale sanitare, informaţie apărută în articolul "Spitalul Judeţean a rămas fără seringi" publicat în ediţia de miercuri, 24 septembrie a.c. , a cotidianului "Obiectiv-Vocea Brăilei". Reprezentanţi din conducerea SJU Brăila dau garanţii că spitalul dispune de un stoc tampon de materiale sanitare, tocmai pentru a se asigura că activitatea medicală se desfăşoară în condiţii normale în cazul unor discontinuităţi de aprovizionare din partea furnizorilor.
Numai că, datele furnizate de spital, cu titlul de "drept la replică", mai degrabă confirmă cele sesizate de cititorii noştri.
"Vă aducem la cunoştinţă faptul că, la data de 23.09.2014, spitalul avea pe stoc un număr de 3.910 seringi. Chiar dacă procedura de achiziţie va dura până la sfârşitul lunii octombrie, spitalul are în stoc materiale sanitare datorită faptului că se achiziţionează lunar aproximativ 100.000 seringi care sunt repartizate pe toate secţiile, în urma solicitărilor asistenţilor şefi. Achiziţia se face pe contractul valabil în acest moment. De asemenea, vă comunicăm prin prezenta că Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila nu a înregistrat niciun deficit de materiale sanitare ori medicamente. Serviciile sunt incluse în contractul cadrul pe anii 2014-2015 cu CAS Brăila şi nu sunt bunuri care pot fi cuantificabile. Pentru a nu dezimforma asiguraţii, avem rugămintea ca pe viitor, informaţiile date spre publicare să aibă o bază reală", se arată într-un comunicat de presă emis de Olguţa Crivăţ, director de îngrijiri în cadrul SJU Brăila.
Dat fiind faptul că Spitalul Judeţean Brăila este o unitate cu peste 1.000 de paturi, e clar că stocul actual, de 3.910 seringi (sau cel puţin aşa scrie negru pe alb în răspunsul trimis prin fax) nu ar ajunge decât cel mult 3 - 4 zile.

"Serviciile medicale sunt sub limita minimă a suportabilului, adică execrabile"

Mai mult decât atât, conducerea unităţii spitaliceşti infirmă faptul că unii pacienţi ar fi fost forţaţi de împrejurări să-şi asigure din banii lor necesarul de seringi, aşa cum reiese din sesizările depuse de câţiva brăileni, la sediul redacţiei dar şi din comentariile făcute de cititorii "Obiectiv", atât pe site şi cât şi pe paginile de socializare.
"Nu este nimic nou... La spitalul judeţean lipsesc toate: igiena care lasă de dorit, sunt secţii unde mirosul este fetid, saltele murdare, pereţi împroşcaţi cu de toate. Serviciile medicale sunt sub limita minimă a suportabilului, adică execrabile - cu medici care nu ştiu să citească un CT şi când ajungi, normal, la Bucureşti primeşti alt diagnostic. Lipsa medicamentelor a rămas aceeaşi problemă eternă. Se «eliberează» reţete pe care cei internaţi le cumpără «de peste drum». Asigurarea medicală nu mai are acoperire-pacienţii fiind obligaţi să plătească mai toate «serviciile». Asistentele, infirmierile sunt slab pregătite în marea lor majoritate. Sunt asistente care nu ştiu încă să pună o branulă, nu mai vorbesc de un cateter!", comentariul aparţine consilierului judeţean Gheorghe Chiru şi este doar unul din multele comentarii pe care cititorii noştri le postează de fiecare dată la materialele din editia on-line, ce au drept subiect sănătatea. Ce-i drept, majoritatea comentariilor sunt semnate cu pseudonime, iar motivul, după cum ni l-au explicat chiar unii dintre ei, "sunt client vechi şi fidel al spitalului, nu aş risca să iau o poziţie pe faţă, ar fi repercursiuni".
Aceasta este, cel mai probabil, şi explicaţia pentru următorul paragraf din dreptul la replică. "Menţionăm faptul că spitalul nu a înregistrat nicio plângere a vreunui pacient cu privire la lipsa seringilor. În situaţia în care unii pacienţi v-au adus la cunoştinţă faptul că şi-au achiziţionat medicamente sau materiale sanitare la indicaţia asistenţilor medicali sau a medicilor, vă rugăm să ne puneţi la dispoziţie o copie a documentelor care dovedesc aces lucru, pentru a demara o anchetă administrativă", se mai arată în comunicat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro