Mergi la conţinutul principal

Au sosit primele doze de vaccin antigripal

• peste 2.000 de flacoane au ajuns la DSP Brăila, iar primele persoane care vor fi vaccinate împotriva gripei sunt cadrele medicale • următoarele trei tranşe de vaccin urmează să sosească până la finele lunii octombrie • în sezonul rece 2017-2018, Brăila a fost singurul judeţ cu zero cazuri de gripă

 

Prima tranşă de vaccin antigripal a sosit la Direcţia de Sănătate Publică Brăila. Este vorba despre 2.160 de doze, cu care vor fi imunizate cadrele medicale şi persoanele cu risc, în primă fază. Până pe 15 octombrie, la DSP va sosi şi cea de-a doua tranşă, urmând ca până la finele lunii menţionate să fie livrate şi celelalte două din totalul de patru. Pentru vaccinarea brăilenilor împotriva virusului gripal, DSP a cerut 40.000 de doze. Toate acestea urmează să fie redistribuite către medicii de familie, acolo unde persoanele interesate se pot adresa pentru imunizare. În ultimii ani, media celor care se vaccinează antigripal a ajuns la 20.000 brăileni, iar numărul este în creştere. Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila, consideră că acest trend ascendent se datorează faptului că oamenii au început să înţeleagă importanţa vaccinării împotriva gripei.

Oricum, în acest an, trebuie să admitem faptul că autorităţile s-au mişcat mult mai repede faţă de anul trecut, când prima tranşă de vaccin antigripal a sosit destul de târziu şi într-un număr extrem de mic faţă de necesar: în ultimele zile ale lunii octombrie 2017, DSP Brăila a primit 316 doze, iar la circa două săptămâni distanţă, a venit şi cea de-a doua tranşă de peste 46.000 doze.

Totuşi, Brăila a încheiat sezonul rece 2017-2018 fără niciun caz de gripă, fiind de altfel singurul judeţ din ţară cu această performanţă. Pe toată perioada monitorizată de Direcţia de Sănătate Publică, în judeţ nu s-a înregistrat nici măcar o suspiciune de virus gripal. În schimb, peste 4.000 de brăileni au avut viroze respiratorii în perioada rece. Sute de persoane erau diagnosticate, săptămânal, cu infecţie acută respiratorie. “Vârful” virozelor a fost în săptămâna 19-25 februarie 2018, când 410 persoane s-au îmbolnăvit. În rest, pe parcursul celorlalte săptămâni, numărul bolnavilor oscila între 300 şi 350, iar odată cu încălzirea vremii, numărul lor a scăzut mai întâi la 200, apoi la 100. La spital au fost internate peste 235 persoane, din cauza infecţiilor respiratorii.

Alţi peste 1.300 de brăileni au fost diagnosticaţi cu pneumonie, în sezonul rece 2017-2018, iar în săptămâna 29 ianuarie-4 februarie s-au înregistrat cei mai mulţi bolnavi: 148 la număr. În celelalte săptămâni, numărul lor s-a menţinut între 98 şi 110. La fel ca în cazul infecţiilor respiratorii acute, odată cu creşterea temperaturilor, numărul brăilenilor diagnosticaţi cu pneumonie a început să scadă sub 40. Din numărul total al bolnavilor din sezonul rece, peste 650 au fost internaţi în spital pentru tratament de specialitate.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în acest an, a achiziţionat 1 milion de doze de vaccin antigripal, contra sumei de 11,2 milioane lei, cu TVA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro