"In cadrul acestei campanii s-au organizat intilniri cu persoanele reprezentative de la nivelul a patruzeci de unitati teritorial -administrative (cadre didactice, cadre medicale, politisti, preoti, consilieri locali, reprezentanti ai minoritatilor etnice, buni gospodari, oameni de afaceri), in vederea sensibilizarii acestora cu privire la problematica sociala si a antrenarii lor in activitatea de sprijin a activitatii de asistenta sociala si protectia copilului. De asemenea, atit institutia noastra, cit si Prefectura Braila, au adus la cunostinta autoritatilor locale, prin adrese scrise, obligatia legala de a implica membrii comunitatii in prevenirea, identificarea si solutionarea la nivel local a problemelor sociale, in special a celor care privesc copiii", ne-a declarat directorul general al DGASPC, Alexandru Sculschi.
Potrivit sursei citate, ca urmare a acestor actiuni, s-au infiintat consilii comunitare consultative in 36 de localitati si a fost initiat procesul de identificare a membrilor si in celelalte sase.
Sculschi a subliniat ca noua legislatie ce reglementeaza activitatea autoritatilor administratiei publice atribuie numeroase responsabilitati in domeniul asistentei sociale si al protectiei copilului. Astfel, pentru optimizarea acestei activitati, in vederea evitarii separarii copilului de familia naturala, s-a impus, in special la nivelul comunitatilor rurale, unde resursele materiale si umane sint reduse, crearea acestor structuri comunitare.
"Consiliile comunitare consultative sint structuri independente ce nu se substituie si nu se subordoneaza autoritatilor locale, ci colaboreaza cu acestea, atit in cazuri individuale, cit si in probleme generale ale colectivitatii. Ele sint formate din persoane reprezentative si influente din comunitate, persoane cu prestigiu social, moral si cu disponibilitate de a desfasura o munca voluntara", a explicat directorul general al DGASPC rolul acestor consilii.