Au inceput incendiile de primavara | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Au inceput incendiile de primavara

An de an, in perioada primaverii, pompierii braileni sint solicitati sa intervina pentru stingerea a numeroase incendii, izbucnite datorita neglijentei oamenilor. O data cu venirea caldurii, braileni trec la curatenia de primavara si dau foc la resturile vegetale din curti sau din jurul caselor. Pentru ca nu se respecta avertizarile pompierilor, aceste focuri duc, uneori, la adevarate dezastre.
Cu trei situatii de acest gen s-au confruntat pompierii braileni, ieri, intr-un interval de aproximativ sase ore. Startul incendiilor a fost dat la ora 11.50 si ameninta locuinta lui Stanciu Clicherie, din orasul Ianca, strada Nicolae Oncescu nr.15. Cu putin timp in urma, proprietarul daduse foc la niste resturi furajere, in curtea casei, pe care le-a lasat nesupravegheate. Focul s-a extins cu repeziciune, mistuind 3 tone de coceni de porumb si 1 ha de vegetatie uscata. Din fericire, interventia prompta a pompierilor a facut ca incendiul sa nu se extinda si mai mult, salvind, astfel, locuinta proprietarului si 2 anexe gospodaresti. Garda II Ianca a reusit sa indeparteze pericolul la ora 13.00.
Dupa aproximativ o ora pompierii sint, din nou, alertati sa intervina pentru stingerea unui incendiu. De aceasta data, la locul evenimentului a fost dirijata Garda IV Insuratei. Si in acest caz, proprietarul, Croitoru Nita, din satul Spiru Haret, comuna Bertestii de Jos, a incercat sa faca curatenie in curtea casei, incendiind niste gunoi menajer. Pentru ca nu l-a supravegheat, focul s-a propagat si la locuinta vecinului, Zaharia Gheorghe, caruia i-a ars 2 t lucerna. Interventia s-a incheiat dupa aproximativ 2 ore, fiind salvate ambele case si doua anexe gospodaresti. Acelasi scenariu s-a repetat si in satul Valea Cinepii, comuna Unirea, unde Busuioc Didi a fost la un pas de a-si incendia propria casa, cit si pe cea a vecinului. De la un foc deschis ce trebuia sa arda doar resturi de plante furajere, scinteile au cuprins o tona de furaje, 100 mp de vegetatie uscata si s-a propagat si la vecinul Pirlitu Neaga, care a ramas fara 4 t coceni de porumb. Si in acest caz interventia s-a incheiat cu succes, Detasamentul de Pompieri Braila II reusind sa salveze ambele case si doua anexe.

Atentie la focul in aer liber!

Experienta anilor trecuti, cind de la astfel de arderi s-au produs mari pagube materiale, ii aduce pe pompieri in situatia de a reaminti brailenilor o serie de reguli si masuri ce trebuie avute in vedere cind se foloseste focul deschis. Una dintre cele mai importante avertizari se refera la locul in care poate fi facut focul in aer liber si anume la o distanta de cel putin 10 m de orice fel de constructie ori alte materiale combustibile, iar fata de paduri la o distanta de 100 m. "Este interzisa cu desavirsire folosirea focului deschis pe timp de vint, deoarece acesta reprezinta principalul factor favorizant in propagarea focului, prin directia si viteza sa (scinteile si resturile aprinse pot fi purtate de vint pe distante de 20 - 30 m). Cantitatile de materiale supuse arderii trebuie sa fie mici, pentru a putea controla si stapini permanent focul, iar inainte de a fi aprins, in apropierea locului respectiv, se vor aduce materiale necesare stingerii focarului (cazmale, lopeti, sape, maturi, caldari cu apa). Astfel de arderi trebuie supravegheate permanent de persoane adulte si nu trebuie lasate in grija minorilor. Nu se vor executa alte activitati, in paralel cu arderea resturilor vegetale, care sa distraga atentia de la aceasta actiune. La terminarea arderii, cenusa si jarul se vor stinge bine, prin inundare cu apa sau acoperire cu pamint", a precizat locotenentul Cristian Ion, ofiterul de relatii publice al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" al Judetului Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro