Skip to main content

Au fost desemnați câștigătorii Salonului Internațional de Caricatură

* Marele Premiu, de 1.000 de euro, a fost adjudecat de Elrayah  Ombaddi Abubaker, din Sudan, iar Premiul I, de 800 de euro, a ajuns în Croația, la artistul Nicolas Listes * ”Salonul a devenit un bun al nostru, al tuturor brăilenilor, înscriindu-se în patrimoniul nostru local”, a precizat președintele juriului, prof. Victor Chiriloaie

 

Vernisat săptămâna trecută, în prezența unui număr restrâns de persoane, din pricina extinderii pandemiei, Salonul Internațional de Caricatură - Ediția a XVI, și-a desemnat câștigătorii, aleși din peste 300 de participanți.

Lucrarea câștigătoare de anul acesta aparține unui artist din Sudan, Elrayah  Ombaddi Abubaker, care a primit și Marele Premiu al Salonului, în valoare de 1.000 de euro. Premiul I, în valoare de 800 de euro, a ajuns în Croația, la artistul Nicolas Listes, iar Premiul II, de 600 euro, a fost adjudecat de Liviu Stănilă (România). Pavel Matuska (Cehia) este câștigătorul Premiului III, în valoare de 400 euro. Premiile speciale, a câte 200 euro fiecare, au ajuns la artiștii caricaturiști Constantin Ciosu (România), Kfir Weizman (Israel) și Vladimir Kazanecsky (Ucraina). 

Potrivit organizatorilor - Consiliul Județean Brăila și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație) - Salonul  Internațional de Caricatură reprezintă, deja, o tradiție, un eveniment care atrage an de an participanți din toate colțurile lumii. Unii sunt artiști aflați la început de drum, în timp ce alții sunt personalități ale desenului satiric.

Anul acesta, tema Salonului Internațional de Caricatură, ”Jocurile Olimpice”, a atras în concurs nu mai puțin de 711 de lucrări aparținând unui număr record de 302 caricaturiști, reprezentând 57 de țări din toate colțurile lumii: Algeria, Arabia Saudită, Argentina, Armenia, Austria, Azerbaijan, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Camerun, Cehia, China, Cipru, Columbia, Croația, Cuba, Egipt, Elveția, Estonia, Filipine, Franța, Germania, Grecia, India, Indonezia, Iran, Iraq, Israel, Italia, Kazahstan, Letonia, Liban, Macedonia, Maroc, Mexic, Muntenegru, Nicaragua, Peru, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii, România, Rusia, Serbia, Singapore, Siria, Slovacia, Slovenia, Spania, Sri Lanka, SUA, Sudan, Thailanda, Turcia, Ucraina, Uruguay, Uzbekistan. Este și motivul pentru care juriul a avut o misiune dificilă, aceea de a desemna câștigătorii.   

Ana Maria Măciucă, muzeograf/curator la Pinacoteca Muzeului Municipiului București, membru al juriului, a declarat: ”Anul acesta, numărul de participanți și lucrări primite a fost impresionant. Oameni de spirit, caricaturiști originali, inventivi, plini de talent, din toate colțurile lumii, au ales să participe la acest eveniment prin înscrierea creațiilor originale. Tema, ”Jocurile Olimpice” și pandemia COVID-19 fac ca această ediție să aibă o însemnătate și mai mare, prin schimbările pe care acestea le-au adus în societate, dându-le artiștilor participanți o șansă de afirmare”.

”Brăila are un singur salon de umor desenat! El a devenit un bun al nostru, al tuturor brăilenilor, înscriindu-se în patrimoniul nostru local. Să știm să ne bucurăm de reușitele noastre, să ne bucurăm mintea, ochii și sufletul brăilean”, a adăugat prof. Victor Chiriloaie, președintele juriului. În afară de cele două personalități amintite mai sus, din juriu au mai făcut parte Crihană Florian, grafician și pictor, Gheorghe Mosorescu, profesor, artist plastic de talie internațională (președintele Filialei Brăila a UAPR) și drd. Alina Ruxandra Mircea, muzeograf, Secția Artă a Muzeului Brăilei ”Carol I”.  

Liviu Stănilă, câștigătorul Premiului II, a precizat după aflarea veștii: ”Ce am făcut în ultimii cinci ani? De două ori locul doi la ”Brăila International Cartoon Contest”, în cel mai recent ”cincinal”. O fi bine, o fi rău, cine știe? Pentru mine este o mare bucurie și, în același timp, o mare onoare, datorată atât nivelului, calității participanților și tradiției acestui mare salon de umor grafic de la noi, cât și oamenilor frumoși pe care am avut plăcerea să-i cunosc și minunatului oraș dunărean. Mulțam fain din Transilvania, dragă Brăila și dragi brăileni! Să ne revedem sănătoși, voioși și cât mai iute, doar cu certificate care atestă premiul sau participarea la acest valoros eveniment”.

Vernisajul Salonului Internațional de Caricatură s-a bucurat de prezența vicepreședintelui Consiliului Judetean Brăila, Ionuț Dobre și a consilierului județean Valentina Turcoeanu, care au încurajat evenimentele culturale organizate la Brăila.

”În spatele acestor 16 ediții se află o poveste frumoasă scrisă de oameni dedicați pentru care timpul parcă a stat în loc, tocmai pentru a reuși să se conecteze cu tot mapamondul, începând cu promovarea regulamentului, întocmit cu asiduitate și corectitudine și în permanentă colaborare cu cei care au crezut în ei, până la expoziția prezentă, afișele sau catalogul ce însumează esența lucrărilor înscrise în concurs. Mulțumim tuturor celor ce au crezut în noi și în arta satirică, au precizat, în cadrul unui comunicat, reprezentanții Centrului de Creație Brăila, organizatorii Salonului Internațional de Caricatură de la Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu