Mergi la conţinutul principal

Au fost desemnați câștigătorii Festivalului Internațional de Folclor ”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”

* Trofeul festivalului, înmânat de însuși președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, a fost câștigat de Luiza-Elena Turcu (Valea Dunării, Dolj) care a intrat, astfel, în posesia a 4.000 de euro * Premiul I a revenit concurentei Andreea-Maria Dinu din Romanați, Olt * Premiile II și III ale Ediției a XIV-a a festivalului au fost adjudecate de doi băieți: Mario-Gabriel Treteag (Bucovina) și Stelian Păun (Vlașca, Giurgiu) * nu în ultimul rând, Premiul pentru autenticitatea costumului popular a fost înmânat concurentei Gabriela-Alexandra Ardusătan, din Maramureș

 

 

 

Festivalul care a transformat, preț de trei zile, Faleza Dunării într-un adevărat ținut al cântului și portului popular, și-a desemnat câștigătorii.

Joi, 26 august, spre seară, pe scena de pe Esplanada Dunării, s-a desfășurat Gala Laureaţilor Festivalului Internațional de Folclor ”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, Ediția a XIV-a, în prezența unui public numeros și a autorităților publice locale. Programul a debutat la ora 18.30, cu spectacolul ”Atelierul de revitalizare a patrimoniului imaterial - Jocul”, în cadrul căruia a evoluat Ansamblul folcloric ”Hora Măxinenilor”. La ora 19.00, pe scena festivalului a avut loc recitalul soliștilor de muzică populară Elena Pădure și Dinu Iancu Sălăjanu, acompaniați de Orchestra ”Lăutarii” din Chișinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros. Concomitent, în spatele scenei de la Esplanada Dunării, brăilenii prezenți la eveniment au putut vizita Târgul de meșteșuguri, cu meșteri artizani din Brăila și din toată țara. Tot joi seară, în cadrul Galei Laureaților, juriul festivalului, condus de Elise Stan, a desemnat fericiții câştigători ai Festivalului Internaţional de Folclor ”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunări”", Ediţia a XIV-a, care s-a desfășurat pe parcursul a trei zile (24-26 august 2021).

Astfel, Trofeul festivalului - înmânat de însuși președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac - a fost câștigat de Luiza-Elena Turcu (Valea Dunării, Dolj), iar Premiul I a revenit concurentei Andreea-Maria Dinu (Romanați, Olt). Premiile II și III ale Ediției a XIV-a a festivalului au fost adjudecate de către doi băieți: Mario-Gabriel Treteag (Bucovina) și Stelian Păun (Vlașca, Giurgiu). Nu în ultimul rând, Premiul pentru autenticitatea costumului popular a fost înmânat concurentei Gabriela-Alexandra Ardusătan (Chioar, Maramureș).

Trofeul Festivalului Internațional de Folclor ”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” este în valoare de 4.000 de euro. Premiul I este de 2.500 de euro, Premiul II este de 1.500 de euro, iar Premiul III de 1.000 de euro. Premiul special, acordat pentru autenticitatea costumului popular, este de 500 de euro. Pe lângă premiile oferite, cei 30 de concurenți au avut parte și de surprize pregătite de gazdele și organizatorii festivalului, cum ar fi excursia pe Dunăre cu nava ”Lacu Sărat”.

Ediția a XIV-a a Festivalului Internațional de Folclor ”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” a reunit, anul acesta, la Brăila, nu mai puțin de 30 de concurenți din România, Republica Moldova, Ucraina și Serbia. În cele trei zile de festival, pe scena Esplanadei au susținut recitaluri cunoscuți interpreți de muzică populară, iar acompanimentul a fost asigurat de Orchestra ”Lăutarii”, din Chișinău, condusă de cunoscutul Nicolae Botgros.  Festivalul-concurs a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație) și Consiliul Județean Brăila, cu sprijinul Primăriei Municipiului.

Festivalul Internațional de Folclor ”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” a adoptat ca imn ”Dunăre, potecă lină” și se adresează soliștilor vocali și grupurilor cu maximum cinci persoane, artiști amatori care au împlinit vârsta de 18 ani și care aparțin țărilor de pe cursul Dunării (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro