Mergi la conţinutul principal

Au fost aleşi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare

Ieri, începând cu orele 10.00, Sala Mare a Prefecturii a găzduit întâlnirea dintre preşedinţii, locţiitorii circumscripţiilor electorale şi reprezentanţii autorităţii electorale permanente, respectiv ai Biroului Electoral Judeţean.
Totodată, au fost trase la sorţi, prin sistemul electronic, numele preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare. În judeţul Brăila sunt nu mai puţin de 281 de secţii de votare, iar Corpul Experilor Electorali avizaţi de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) numără 816 persoane. Preşedintele BEJ Brăila, judecător Marin Tătaru, a dat citire regulamentelor privind alegerile locale şi a amintit auditoriului faptul că preşedinţii circumscripţiilor, precum şi locţiitorii acestora vor fi aceia care vor anunţa echipele ce vor lucra în secţiile de votare. "Trebuie să încheiaţi procese verbale chiar şi atunci când sesizaţi că vine o persoană în dreptul căreia apare că s-ar fi votat. Trebuie să ţineţi permanent legătura cu noi şi cu autoritatea", le-a mai spus judecătorul Tătaru reprezentanţilor circumscripţiilor electorale din judeţ.
Extragerea computerizată s-a produs în doar câteva minute, după ce AEP a generat de la centru un cod de intrare în aplicaţie.
Preşedinţi ai secţiilor de votare au fost aleşi - din start - dintre experţii cu studii superioare, specialişti în drept, iar locţiitori au fost ceilalţi experţi cu studii universitare.

Primele alegeri monitorizate

Prioritate au avut, aşadar, absolvenţii de studii superioare şi, pe cât posibil, aceştia au fost numiţi în secţii din apropierea domiciliului, astfel încât să poată şi vota pe listele permanente.
De menţionat că experţii au fost avertizaţi că odată ce au fost avizaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă nu se pot retrage decât în cazuri de forţă majoră. Altfel, dacă nu au anunţat intenţia de a se retrage, riscă să fie sancţionaţi contravenţional, cu amendă.
Până la finele acestei săptămâni, în funcţie de situaţie, se vor stabili echipele ce vor lucra în secţiile de votare, inclusiv membrii ce reprezintă partidele politice, astfel încât pe 5 iunie, la alegerile locale, să nu fie niciun fel de problemă.
Fiindcă singura sală pretabilă unor astfel întâlniri, celelalte neavând avizul ISU, este aceea de la Prefectură, şi întâlnirile pentru instruire vor avea loc tot aici.
Totuşi, având o capacitate de numai 100, 150 de locuri, instruirea se va desfăşura în două zile: pe 30 şi pe 31 mai . Repartizarea va fi anunţată inclusiv pe site-ul Prefecturii Brăila, cu 24 de ore înainte de ziua instruirii. Preşedinţii secţiilor vor primi tablete şi, în timp real, vor posta pe site-ul AEP numărul alegătorilor. Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) a montat deja sistemele electronice, iar operatorii au verificat dacă acestea funcţionează în cadrul unităţilor. Probe vor mai fi făcute şi în zilele de 30 şi 31 mai, astfel încât, pe 5 iunie, să nu se înregistreze probleme.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro