Au crescut enorm cotaţiile la terenurile agricole! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Au crescut enorm cotaţiile la terenurile agricole!

• la începutul acestui an, înainte de criza coronavirus, terenurile extravilane din categoria agricole aveau valori de circulaţie în creştere, cele mai bine cotate fiind terenurile din zonele Cazasu, Unirea, Viziru, Traian, precum şi Chiscani - peste 30.000 lei/ha, în urcare cu 5.000 -7.000 lei/ha • creştere spectaculoasă se consemna şi în cazul suprafeţelor împădurite unde hectarul este evaluat anul acesta la 15.000 lei, faţă de 9.000 lei anul trecut

 

În ediţiile precedente ale cotidianului nostru v-am prezentat preţurile informative în funcţie de care se fac actele notariale pentru apartamente, case şi spaţii comerciale atât în municipiu, cât şi judeţ. În ediţia de astăzi încheiem seria materialelor cuprinzând valorile de circulaţie ale bunurilor imobile prezentându-vă cotaţiile pentru terenurile intra şi extravilane. Articolul a fost documentat înainte de apariţia pandemiei de coronavirus, astfel că în perioada următoare este posibil ca datele să se schimbe.

“In topul creşterilor pe tipuri de proprietăţi s-a remarcat creşterea preţurilor şi a numărului de tranzacţii pentru terenuri extravilane, într-un ritm liniar, pe tot parcursul anului, ca şi în anii precedentţi. Creşterea acestor proprietăţi a fost şi ea diferită pe zonele agricole din judeţ, fiiind condiţionată de o serie de factori dintre care cei mai importanţi sunt tipul de sol (calitatea terenului), existenţa surselor de apă şi a sistemelor de irigaţie, gradul de comasare a terenului, amplasamentul terenului faţă de căile de acces, prezenţa sau proximitatea capacităţii de stocare /procesare a produselor agricole. Preţurile la terenurile extravilane agricole au crescut cu un procent de 10 - 25% şi, evident, creşterea cea mai mare s-a înregistrat şi în anul 2019 pentru terenurile din zona agricolă Traian – Urleasca - Ianca, iar cea mai mică pentru terenurile din zona Jirlău – Făurei. (...) Ca urmare a creşterii cererii pentru aceste terenuri, anticipăm o creştere a preţurilor acestora şi în anul 2020, cu menţiunea că preţul lor poate varia foarte mult de la o zonă la alta, iar valoarea acestora este dictată în general de gradul de comasare, acces la irigaţii şi legătura mai bună la drumurile principale. În consecinţă, în grila corespunzătoare acestui tip de proprietate, s-a estimate pentru anul 2020 o creştere a preţurilor orientative de 2.500 lei/ha - 6.000lei/ha” se precizează în raportul din acest an al experţilor evaluatori privind preţurile de referinţă pentru imobile ce pot face obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare, preţuri în funcţie de care vor fi încasate taxele notariale de timbru.

Dar să vedem şi câteva exemple concrete: cele mai scumpe terenuri extravilane sunt cele din categoria terenuri agricole şi se află pe raza comunelor Cazasu - 35.000 lei/ha (27.000 lei/ha în 2019), Unirea - 32.000 lei/ha (27.000 lei/ha în 2019), Viziru - 35.000 lei/ha (26.000 lei/ha în 2019), Traian - 37.000 lei/ha (30.000 lei/ha în 2019), precum şi Chiscani - 30.000 lei/ha (25.000 lei/ha, în 2019). De asemenea, şi extravilanul municipiului a crescut ca valoare de la 31.000 lei/ha anul trecut, la 40.000 lei/ha.

Mai trebuie punctat faptul că hectarul de pădure a cunoscut o majorare a cotaţiei între 2.000 şi 6.000 lei. Cele mai scumpe terenuri din această categorie sunt pe raza de competenţă a biroului cadastral Însurăţei unde discutăm de o valoare de circulaţie chiar şi de 30.000 lei/ha, mai precis în cazul localităţilor Însurăţei şi Berteştii de Jos, în timp ce pentru restul terenurilor din categoria pădure noua cotaţie este de 15.000 lei/ha.

Pentru terenurile intravilane cotaţiile valabile pe anul în curs sunt în stagnare, metrul pătrat de teren în zona 0 a municipiului fiind evaluat la 750 lei, în timp ce la zona 1 cotaţia este la 625 lei/mp şi la 150 lei/mp pentru zona 4. Dacă discutăm de zona periurbană, un metru pătrat de teren situat, de exemplu, în Chiscani sau Lacu Sărat rămâne la 90 lei, la fel ca şi în Vărsatura. O altă zonă interesantă pentru brăileni, unde s-au dezvoltat în ultimii ani mai multe cartiere rezidenţiale, este cea de la Cazasu. Aici cotaţia este de 90 lei/mp, la fel ca şi anul trecut. Cotaţii diferenţiate întâlnim şi la Ianca, unde terenul intravilan este evaluat la 50 lei/mp în zona A (45 lei/mp anul trecut) şi 40 lei/mp în zona B (35 lei/mp anul trecut).

Lista completă a preţurilor pe cartiere, străzi şi blocuri, în ediţia print a cotidianului “Obiectiv” de astăzi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro