Mergi la conţinutul principal

Au aparut normele de aplicare a Legii rentei viagere

La finele anului trecut, prin ordin comun al Ministerului Agriculturii si cel al Finantelor Publice, au fost aprobate normele metodologice de aplicare a prevederilor unuia dintre cele mai importante capitole - instituirea si aplicarea rentei viagere - din cuprinsul Legii nr. 247/2005 privind reforma proprietatii si justitiei. Astfel, in perioada urmatoare, va fi infiintat, in cadrul Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Oficiul National de Renta Viagera Agricola, cu sediul la Bucuresti. Oficiul va functiona ca directie a ADS si va avea sucursale teritoriale, la nivel de birou, in fiecare judet.
Pentru a beneficia de renta viagera, persoanele indreptatite vor trebui sa prezinte, la birourile judetene, fie actele notariale de instrainare a terenurilor, fie contractele de arenda, pe baza carora le vor fi inminate carnete de rentier. Renta va fi platita pe baza acestor documente, din fondurile prevazute, in acest scop, in bugetul Ministerului Agriculturii. Plata acestei rente se face pe baza mediei cursului calculat de BNR din primul semestru al anului in care se efectueaza plata. Concret, cuantumul rentei viagere va fi echivalentul, in lei, a 100 euro/an pentru fiecare hectar instrainat sau 50 euro/ha pentru fiecare hectar dat in arenda, cu mentiunea ca, in conformitate cu Legea nr. 247/2005, de renta viagera vor beneficia proprietarii a maximum 10 hectare de teren, in virsta de peste 62 de ani care instraineaza suprafetele respective sau le dau in arenda.
Tinta urmarita prin Legea rentei viagere este disponibilizarea unei suprafete de 3,2 milioane ha, detinuta In prezent de 1,3 milioane de
producatori agricoli.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro