• este vorba despre cinci cazuri confirmate cu laboratorul, dintr-un total de 10 suspiciuni, potrivit DSP Brăila
La Brăila au fost confirmate primele cazuri de scarlatină din acest an. Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) este vorba despre cinci copii de vârstă școlară și preșcolară, respectiv patru din municipiu și unul din județ. Rezultatele au fost confirmate în cursul acestei săptămâni, când a fost dus, în total, la laborator un număr de 10 suspiciuni, după cum informează DSP Brăila. ”Pentru fiecare caz se face ancheta epidemiologică și în unitățile școlare/preșcolare, asistenții medicali și medicii fac triaj zilnic timp de 10 zile, se intensifică măsurile de curățenie și dezinfecție, se folosesc lămpi UV după terminarea cursurilor”, a explicat pentru cotidianul ”Obiectiv”, directorul DSP Brăila Gabriel Ciochină,
Potrivit medicilor, scarlatina este o infecție bacteriană care se manifestă prin febră, amigdalită acută și o erupție la nivelul pielii de culoare roșu intens. Boala este contagioasă și se transmite ușor, în special pe cale aerogenă.
Scarlatina a fost cândva o boală des întâlnită și periculoasă, însă tratamentul cu antibiotice a făcut ca acum să fie o afecțiune tratabilă și mai puțin frecventă. Chiar dacă oricine poate fi diagnosticat cu scarlatină, în mod frecvent, cei mai afectați sunt copiii cu vârsta mai mică de 15 ani, îndeosebi cei cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani. Tot specialiștii mai apreciază că boala este rar întâlnită la copiii mai mici de 2 ani, dar este frecventă în colectivități, precum grădinițe sau școli.
Nu există un vaccin care să prevină scarlatina, cea mai bună strategie de prevenție a bolii fiind respectarea măsurilor generale de precauție împotriva infecțiilor. Prima și cea mai importantă regulă, spun medicii, este spălatul pe mâini, cu apă și săpun.