* în perioada 17-24 iulie au loc înscrierile pentru a doua sesiune a examenului, august-septembrie 2023 * probele scrise vor începe pe 16 august, după minivacanța de Sfânta Maria
De ieri, 17 iulie, și până luni, 24 iulie, candidații care nu au promovat Bacalaureatul în prima sesiune, iunie-iulie 2023, se pot înscrie pentru a susține din nou examenul. De asemenea, la ”bacalaureatul de toamnă” pot participa și cei care nu au putut susține probele în prima sesiune, fie din cauza corigențelor, fie din cauza altor motive.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, sesiunea a doua a examenului va începe în luna august, 7-11 august fiind perioada alocată echivalării și recunoașterii competențelor lingvistice și digitale. Se procedează astfel ca în prima sesiune, când probele de competențe au fost echivalate cu mediile din liceu, calendarul examenului fiind decalat din cauza grevei profesorilor. Vor urma apoi probele scrise, care vor începe după minivacanța de Sfânta Maria. Proba la Limba și literatura română va avea loc pe 16 august, proba obligatorie a profilului și specializării (matematică sau istorie) pe 17 august, iar proba la alegere a profilului pe data de 18 august. Pe 25 august (până în ora 12.00) se vor afișa primele rezultate și se vor putea depune contestații (între orele 12.00 și 18.00). Rezultatele finale vor fi publicate pe 29 august.
Reamintim că pentru a promova examenul de Bacalaureat 2023, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulativ, urmatoarele condiții: recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; a obținut cel puțin media 6 la probele scrise.
La prima sesiune a examenului, iunie-iulie 2023, liceenii din județul Brăila au obținut rezultate excelente. Județul nostru s-a clasat pe primul loc în ierarhia națională, cu o promovabilitate de 89,1% în rândul seriei curente și o rată generală de promovare de 85,7% (promoția curentă și promoțiile anterioare). Din cei 1.606 candidați care au susținut examenul, 246 absolvenți nu au reușit să promoveze.
Pe licee, cele mai bune rezultate s-au înregistrat la Colegiul ”Mugroci” – 100% promovabilitate, urmat de Colegiul Național ”Ana Aslan” – 98,81%, Liceul Teoretic ”N. Iorga” – 98,68%, Colegiul Național ”Dumitru Panaitescu Perpessicius” – 97,98%, Colegiul Național ”Panait Cerna” – 97,22% și Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” – 96,88%. În prima sesiune a examenului trei absolvente au reușit să obțină media 10.