Mergi la conţinutul principal
Regal de muzică ușoară la Brăila

Au început înscrierile la Festivalul „George Grigoriu”

* la singurul festival internațional de muzică ușoară din România pot participa tineri cu vârste între 16 și 30 de ani * Trofeul „George Grigoriu”, de anul acesta, este însoțit de un premiu de 4.000 de euro * evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, cu sprijinul Consiliului Județean și al Primăriei Municipiului Brăila

 

 

 

Start pentru înscrieri la preselecțiile Festivalului Internațional de Muzică Ușoară „George Grigoriu”, ediția XVIII-a, Brăila, 2023, la care pot participa tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani împliniți până la data Galei evenimentului și care vor trimite materialele necesare până la data de 29 martie 2023, la adresa de email festival.braila@gmail.com. Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Centrul de Creație), cu sprijinul Consiliului Județean și al Primăriei Municipiului Brăila. Festivalul „George Grigoriu”, care se va desfășura în perioada 12-14 mai 2023, le oferă câștigătorilor de anul acesta următoarele premii: Trofeul „George Grigoriu” - 4.000 de euro, Premiul I - 2.000 de euro, Premiul II - 1.500 de euro, Premiul III - 1.000 de euro și Mențiune - 500 de euro.

Avem toate motivele să credem că şi ediţia internaţională din acest an va provoca acelaşi interes în rândul tinerilor concurenţi români şi străini. Reamintim că, până în prezent, pe scena festivalului de la Brăila au urcat tineri artiști din România, Italia, Marea Britanie, Insulele Maldive, Bulgaria, Rusia, Republica Moldova, Germania, Austria, Olanda, Polonia, Georgia, Macedonia, Belarus, Malta, Franța, Elveția, Estonia, Ucraina, Insulele Mauritius, Serbia, Israel, Portugalia, Canada, Peru, Armenia și Kazakhastan”, precizează organizatorii Festivalului Internațional de Muzică Ușoară „George Grigoriu”, un regal de muzică ușoară, o ediție multiculturală, o reverență adusă maestrului George Grigoriu, a cărui muzică va răsuna din nou la Brăila”.

Festivalul concurs - un proiect intercultural ce se desfășoară sub semnul numelui celui înscris în Cartea de Aur a muzicii ușoare românești, George Grigoriu, a cărui activitate artistică este recunoscută prin numeroasele sale creaţii muzicale lăsate moştenire noilor generaţii - are drept scop promovarea muzicii ușoare autentice, afirmarea și lansarea tinerelor voci, stimularea valorilor interpretative în vederea plasării lor în elita muzicii ușoare românești și internaționale.

Potrivit organizatorilor, pasiunea maestrului George Grigoriu pentru muzică este celebrată în fiecare an la Brăila, oraşul său natal şi totodată sursa de inspiraţie pentru ceea ce avea să devină repertoriul marelui compozitor George Grigoriu. A compus muzică pentru 40 de filme artistice de lung metraj, muzică de balet și corală, musicaluri și operete printre care Eternele iubiri, Se mărită fetele, Valurile Dunării, dar și numeroase șlagăre precum Eternitate, Maria, Chemarea mării, Broscuța Oac, Serenada tinereții, Pe Valea Prahovei, Podul Grand, Cred că m-am îndrăgostit, Ia te uită ce mai fete, Liliana, De-ar fi să mă mai nasc o dată, Amurgul, O fată și-o chitară, Polca dragostei, Doar băieții sunt de vină, Dacă nu iubești, Dragostea, Acelaşi Tango.

Printre numele sonore ale muzicii uşoare româneşti cu care George Grigoriu a colaborat şi sub glasul cărora creaţiile sale au fost cântate în lumea-ntreagă se numără Margareta Pâslaru, George Nicolescu, Angela Similea, Cristian Popescu, Stela Enache, Mihaela Mihai, Mihaela Runceanu, Doina Badea, Luminița Dobrescu, Pompilia Stoian, George Enache, Paul Surugiu (Fuego), Marina Florea.

Festivalul Internațional de Muzică Ușoară „George Grigoriu” a rămas consecvent menirii sale de a promova modele și repere statornice și de a susține inspirația și motivația atât de necesare noilor generații de talente. Concurenți participanți la edițiile trecute ale festivalului au atins azi culmele succesului. Menționăm aici numele tânărului Theodor Octavian Andrei, câștigător al premiului Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru cel mai promițător tânăr interpret (2022) și care, anul acesta, va reprezenta România la concursul Eurovision, dar și al inegalabilei Alina Eremia, câștigătoarea Premiului II (2009) sau al artistei Alexandra Raluca Nistor (nume de scenă Raluka), câștigătoarea Trofeului „George Grigoriu” 2008.

Juriul a reunit an de an personalități ale genului: Marius Țeicu (compozitor, solist vocal, dirijor și profesor), Rumiana Nacheva (organizator și producător al Concursului Internațional de muzică ușoară Silver Yantra, Veliko Târnovo Bulgaria), Eliane Dambre, (producător muzical, Elveția), Titus Andrei (Societatea Română de Radiodifuziune), Horia Moculescu (compozitor, interpret vocal și creator de programe TV), Andreea Andrei (textier și membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România), Apanasenko Tetiana (profesor și membru în juriul altor festivaluri internaționale, Ucraina), Oleg Volontir (director artistic la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial - Rep. Moldova), Marjan Katarosky (director of „Estrada Multimedia Center” Macedonia), Cornel Cristei (compozitor brăilean, textier și pianist de excepție), Luminița Anghel (solist de talie internațională), Raul-Ionuț Badale (dirijorul Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila) - oameni de excepție care au notat concurenții, de fiecare dată, cu obiectivitate și corectitudine.

Evenimentul, rămas și singurul festival internațional de muzică ușoară din România, a fost acompaniat live, de-a lungul celor 17 ediții, de inegalabila orchestră condusă de maestrul Ionel Tudor, cu luni întregi de muncă asiduă, cu piese orchestrate într-o manieră acustică, pe acorduri de muzică ușoară specifice fiecărei țări în parte. Mai multe informații pot fi obținute consultând paginile oficiale ale evenimentului: www.festival-george-grigoriu.ro și respectiv www.centruldecreatiebraila.ro, au mai precizat organizatorii festivalului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro