Atunci de ce si-a mai dat demisia Viorel Balcan din fruntea PSD? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Atunci de ce si-a mai dat demisia Viorel Balcan din fruntea PSD?

"Eu le-am promis ca daca-mi fac un scor comparabil cu cel de la alegerile trecute, si daca-mi aduc si municipiul Braila, garantez ca va exista un ministru important din Braila in viitorul Guvern!", a declarat Mircea Geoana, presedintele PSD, cu ocazia vizitei in orasul nostru. Foarte interesant! Practic, din vorbele rostite de liderul PSD se deduce ca scorul la alegerile locale si generale, inregistrat in judetul nostru in 2004, de catre fostul partid de guvernamint, a fost foarte bun. Mai mult, pina si actualul lider al PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu ridica pretentii, bazindu-se tot pe istoria rezultatelor la alegeri: "Atita timp cit Braila a dat INTOTDEAUNA multe voturi centrului, si nu a primit mai nimic in schimb, decit poate niste ministri de import, precum Daniela Bartos si altii, eu vreau sa avem macar un ministru de la Braila". In primul rind, sa facem cuvenita rectificare in ceea ce o priveste pe Daniela Bartos. Poate o fi fost un ministru de import, dar cu siguranta Daniela Bartos s-a purtat ca un veritabil deputat de Braila. Tomograf si aparatura de imagistica, sectia de cardiologie dotata complet, calculatoare si birotica pentru o scoala din Plopu sint doar citeva exemple despre ce a facut Daniela Bartos pentru Braila. Daca si senatorul PNL, Dan Sabau, presedintele Comisiei de Sanatate din Senat, va aduce la Braila niscaiva aparate, eventual un RMN, atunci poate nu va mai fi cel mai bun medic de Braila, trenul de Bucuresti, dupa cum s-a exprimat public Gheorghe Bunea Stancu. Caci nu de profesionalism duce lipsa corpul medical din Braila, ci de aparatura performanta, in principal pentru diagnosticare.
Revenind la promisiunea lui Mircea Geoana, hai sa dam timpul inapoi si sa vedem ale cui au fost, de fapt, meritele pentru rezultatele din 2004 si nu numai. In primul rind, trebuie subliniat ca PSD sau PDSR, cum s-a numit inainte, n-a cistigat decit o singura data Primaria municipiului Braila. Asta s-a intimplat in anul 2000, cind Viorel Balcan a decis ca Anton Lungu, repudiat de PSM, are inca potential si poate aduce PDSR-ului victoria in alegerile locale. Si, intr-adevar, asa a fost. Inainte de asta mai trebuie adaugat ca in perioada '96 - 2000, cind coalitia CDR - PD a fost la guvernare, tot Viorel Balcan a fost cel care impreuna cu o mina de oameni, printre care si Mihai Tudose, in prezent presedintele organizatiei municipale, au rezistat in opozitie, reconstruind partidul debusolat, ca si acum, dupa pierderea alegerilor. Asadar, Balcan l-a convins si pe Aurel Simionescu sa treaca de la PSM, la PDSR cum era atunci, cu tot cu functia de presedinte al CJ, cum tot Balcan si l-a asumat pe Lungu, cu bune si cu rele. Bune - pentru ca Anton Lungu a cistigat primul mandat de Primar al municipiului sub sigla celor trei trandafiri, rele - deoarece ulterior, cei doi au avut divergente din ce in ce mai mari, conflict care a afectat credibilitatea Brailei la centru. Situatie similara cu conflictul din sinul organizatiei judetene a PNL, care de asemeni aduce deservicii tot Brailei.
Iata, insa, ca abia acum incep sa iasa adevarurile la iveala. Mai exact, Lungu a facut echipa buna cu fostul prefect, Mihai Manea, si o buna bucata de timp cu fostul deputat PSD, George Dragu, impotriva fostului senator Viorel Balcan si a altor lideri marcanti, apropiati ai acestuia: deputatul Mihai Tudose, consilierii Doru Damian, Sorin Bosneag s.a. In ceea ce-l priveste, Aurel Simionescu a incercat sa-si pastreze neutralitatea, desi Lungu si ai lui l-au perceput ca fiind omul lui Balcan. Cert este ca in acest razboi, aripa Lungu a gasit sprijin la presedintele Ion Iliescu, afinitatile dintre cei doi datind din perioada comunista, precum si in rindul anumitor membri ai Guvernului, pe filiera Manea, in vreme ce Balcan s-a trezit singur. Cel mai probabil, Adrian Nastase nu l-a mai inghitit dupa ce Balcan s-a opus din rasputeri la intrarea lui Culita Tarita in Insula Mare a Brailei. Dupa cum se stie, Tarita era la acea vreme deputat PSD si a intrat in IMB "ca-n brinza", adica fara licitatie. Mai mult, dupa citva timp, Gheorghe Strungariu, un fost asociat dubios al lui Tarita, s-a autodenuntat la PNA, afirmind printre altele ca a dat mita de 500.000 de dolari tocmai sus, la nivelul Guvernului Nastase. In aceste conditii, devine explicabil de ce Balcan a cazut in dizgratie.

Simionescu, cea mai buna alegere la localele din 2004

Spre sfirsitul anului 2003, tensiunile dintre cele doua aripi au crescut exponential datorita faptului ca Viorel Balcan a luat decizia de a nu mai sprijini candidatura lui Lungu pentru un nou mandat de primar. Decizia fostului lider a avut la baza, in principal, rezultatele unor sondaje de opinie care relevau faptul ca Lungu nu-si va mai adjudeca un nou mandat. Cind in batalia pentru fotoliul de primar a intrat Constantin Cibu din partea PNL si Daniela Vasioiu din partea PD, nevoia de a-si schimba candidatul la primarie a devenit imperioasa pentru fostul partid de guvernamint. Cu toate acestea, conducerea centrala a PSD a ezitat pina in ultimul moment sa ia o decizie. Practic, abia cu citeva saptamini inainte de alegeri i s-a dat verde lui Balcan, astfel incit pe ultima suta de metri a intrat in batalia pentru fotoliul de primar Aurel Simionescu. Tot pe ultima suta de metri a intrat in cursa pentru primarie si Mihai Danut din partea PRM, care s-a dovedit, de asemenea, un candidat redutabil.
In acest context, Simionescu a fost cea mai buna alegere pentru PSD, doar 5000 de voturi lipsindu-i pentru a cistiga Primaria. Sa ne amintim ca in saptaminile campaniei electorale, Simionescu si echipa din jurul lui, in frunte cu Balcan, au tras tare pentru victorie. Am vazut cu totii cum Simionescu avea nevoie de machiaj serios ca sa nu i se vada cearcanele, de la atita alergatura si oboseala. Cu alte cuvinte, nu i se poate reprosa decit cel mult faptul ca, in turul al doilea, a acceptat sprijinul oferit de Anton Lungu si PUR. Mai mult, Viorel Balcan a sarit extrem de dur la gitul lui Constantin Cibu, pe care l-a acuzat de braconaj, chiar cu o saptamina inainte de turul al doilea, calcind practic in picioare o prietenie indelungata. Asadar, rezultatele obtinute de PSD la localele din 2004 au fost posibile datorita muncii in echipa si a implicarii active a unor lideri importanti. Scorul obtinut - 8 consilieri municipali si 12 consilieri judeteni - dupa 4 ani de guvernare pesedista care n-a adus nimic Brailei, ba dimpotriva, i-a fost luata si Insula si o mie de hectare, este chiar foarte bun.

Scenarii, scenarii...

La fel de important este faptul ca in perioada campaniei electorale am intrat in posesia unui material extrem de compromitator la adresa fostului senator Balcan si a apropiatilor sai - Mihai Tudose, Simionescu, Gheorghe Bunea Stancu, membru PSD si el, dar care nu facea parte dintre liderii marcanti ai partidului, la vremea aceea. Pentru respectivul material nu si-a asumat, in schimb, nimeni responsabilitatea, "distribuitorii" lasind sa se inteleaga ca ar fi "manopera" serviciilor secrete. Nu l-am dat publicitatii, in asteptarea dovezilor, care cu siguranta ar fi iesit la iveala daca cele consemnate in acel document erau reale. Sigur, nimeni nu poate baga mina-n foc ca macar parte din delatiunile scrise acolo nu sint adevarate, mai ales ca astfel de intoxicari cu simbure de adevar au cele mai multe sanse de reusita. Cert este ca la vremea aceea, in jurul fostului senator Viorel Balcan s-a creat o imagine extrem de negativa, de baron imbuibat si nesatul. Aceasta imagine, coroborata cu pierderea "la mustata" a Primariei municipiului l-au facut pe Viorel Balcan sa-si dea demisia din functia de presedinte al organizatiei judetene PSD, asumindu-si intreaga responsabilitate. Astfel de demisii au fost, de fapt, dictate tot de la Centru, numai ca si aceasta actiune s-a facut discretionar. Mai precis, nu toti cei care au dat-o in bara la alegeri si-au dat demisia. Un caz relevant este cel al lui Dan Ioan Popescu, presedintele organizatiei PSD Bucuresti, care a suferit o infringere dezastruoasa in alegerile pentru Primaria Capitalei si pentru primariile de sector. Dupa cum se stie, la vremea respectiva, Popescu si-a dat mai intii demisia, dupa care, la "cererea maselor", a revenit in fruntea organizatiei. Un scenariu de doi bani.
Revenind la organizatia PSD Braila, trebuie spus ca in perioada dintre locale si generalele din 2004, interimatul a fost asigurat de tandemul Simionescu - Tudose. Acea perioada a fost una linistita pentru PSD Braila, incununata cu un succes la alegerile din decembrie 2004. Un senator si doi deputati, plus un scor la prezidentiale in favoarea lui Adrian Nastase, acesta a fost bilantul PSD la Braila. Tinind cont de faptul ca Simionescu si Tudose au fost "capi" de lista pentru PSD la Senat, respectiv Camera Deputatilor, se poate afirma ca cei doi au atras majoritatea voturilor. Au urmat in primavara anului 2005 alegerile interne in cadrul PSD cistigate de Gheorghe Bunea Stancu cu 50 de voturi peste scorul optinut de fostul senator Viorel Balcan, care a avut "tupeul" sa-si depuna candidatura. Ce a facut Gheorghe Bunea Stancu pentru PSD? In principal, a sustinut financiar partidul in campaniile electorale. Pentru asta, dupa localele din 2004 si-a adjudecat functia de presedinte al Consiliului Judetean in urma unor negocieri gen "vinzare-cumparare", la care, firesc, omul de afaceri Gheorghe Bunea Stancu este as. Dar numai banii n-ajung in politica. Exemplul cel mai concludent este Voiculescu care are bani de-i intoarce cu lopata, dar degeaba. Partidul lui, ca-i umanist sau conservator, tot nu va intra de unul singur in Parlament.

Adevarul iese la iveala

Nu mi-a placut nicicind ca unii sa-si aroge meritele altora, sa traga pe turta lor, cum se spune, uitind cum au ajuns unde-au ajuns, calcind pe cadavre. Nu-mi place ce-a ajuns PSD astazi. La Braila este un soi de PSD S.A. cu actionar majoritar Gheorghe Bunea Stancu. Sloganul din campania electorala "Sa cistigam impreuna" e golit de continut. Aflati in opozitie, fiecare din membrii "echipei" s-au descurcat cum au putut sau dupa cum au stiut sa-si arate obedienta fata de liderul suprem. Cuvintul "noi" a disparut din discursurile rostite la conferintele de presa. Tot mai des se aude "eu fac", "eu dreg" sau variatiuni pe aceasta tema. Liderii PSD nu par ca se consulta inainte de a iesi in public cu un proiect sau o idee. Toate acestea ma fac sa ma intreb: de ce si-a dat demisia Viorel Balcan din fruntea PSD? Mai ales acum, cind incepe sa iasa la iveala adevarul. Adevarul despre milioanele de euro aruncate pe Apa Simbetei in Parcul industrial, unde constructor a fost SC "Tracon", firma fostului prefect Mihai Manea, milioane de euro aruncate in canalizarea din Chercea, unde iarasi a fost implicata firma lui Manea, si ambele proiecte au fost gestionate de administratia Lungu. Contractul cu groapa ecologica, apartinind tot firmei "Tracon", semnat tot pe timpul lui Lungu, care i-a sugrumat pe operatorii de salubritate si a umplut Braila de gunoaie. Decapitalizarea cu intentie a SC ECO, datoriile de zeci de miliarde lasate la Directia Pietelor de conducerea pusa tot de administratia Lungu, contracte de inchiriere, pe cite 15 ani, pe preturi de nimic, in buricul tirgului si cite si mai cite. Toate acestea arata cine-au fost adevaratii baroni nesatui, si pentru toate acestea cineva trebuie sa raspunda. Altminteri, chiar degeaba si-a dat demisia Viorel Balcan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro