Mergi la conţinutul principal

Atmosferă de sărbătoare în judeţ, în ziua alegerilor

• străzi animate, duminică, în ziua alegerilor prezidenţiale, datorită mobilizării la urnele de vot, dar şi a vremii calde • mulţi localnici, îmbrăcaţi în hainele cele bune, se adunaseră la poartă, pe băncuţe şi în parcuri, unde discutau atât despre treburile gospodăreşti, cât şi despre marele eveniment: alegerea viitorului preşedinte al ţării • cei din comisiile de votare ne-au declarat că s-au prezentat la urne mulţi tineri, un lucru surprinzător pentru mediul rural

 

Multe sate de prin judeţ au prins viaţă, în ziua alegerilor prezidenţiale. Pe lângă faptul că temperatura de afară părea a fi mai degrabă una de început de septembrie şi nu de sfârşit calendaristic de toamnă, unii dintre localnici s-au prezentat, conştiincioşi, la secţiile de votare. Apoi, sătenii au profitat de soare şi s-au adunat în grupuri de câte 3-4 persoane, pe băncuţe, la poartă. Reporterii “Obiectiv-Vocea Brăilei” au mers prin mai multe secţii de votare din mediul rural, iar pulsul a fost cam acelaşi: mulţi alegători s-au prezentat la urne încă din prima parte a zilei.

Spre exemplu, la secţia de votare din satul Plopu, până la ora 12 fuseseră să voteze mai mulţi localnici vârstnici. Cei din comisie ne-au povestit că “abia am prins acum un moment de respiro”, pentru că oamenii au călcat pragul secţiei încă în primele ore de la deschidere. “În general, tinerii vin după amiază să voteze”, a mai spus comisia. La Oprişeneşti, cinci tineri şi-au făcut apariţia la urne, în timpul vizitei reporterilor. Cei din comisie ne-au spus că oamenii au venit să voteze încă din prima parte a zilei, şi tineri, şi vârstnici. Acelaşi lucru ni l-au povestit şi cei din Jirlău. În schimb, la Filipeşti, deşi era aproape ora 15.00, prezenţa era scăzută. Membrii comisiei care au mai fost în această postură şi la alte alegeri ne-au declarat că au observat un interes mai scăzut faţă de alte scrutinuri.

În majoritatea localităţilor prin care au trecut reporterii noştri, au putut fi observate multe persoane în zona barurilor, la poartă şi în părculeţe. Doi soţi stăteau pe o bancă în faţa casei. El era îmbrăcat elegant, la costum, ea în haine obişnuite. “Eu n-am fost să votez, nu văd prea bine şi secţia e departe pentru mine. El a votat deja, doar ce s-a întors. Până la urmă, degeaba ne ducem noi să votăm, dacă tinerii ies şi votează cu ăla a lu' Orban (Klaus Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidenţiale - n.r.)”, ne-a declarat femeia. Bărbatul, deşi susţinea că-şi doreşte o schimbare în ţara asta, a lăsat să se înţeleagă că a pus ştampila tot pe “trandafiri”. “Mie îmi place de Dăncilă (candidatul PSD la alegerile pentru Preşedintele României -n.r), îmi place de ea cum vorbeşte, are cuvinte alese”, ne-a spus acesta.

“Am votat pentru schimbare, în bine. De unde să mai meargă ţara, dacă ea e împărţită? E sărăcie. Sperăm să fie bine ce am votat. Cu toate că se fac hoţii, poate nu ne mai fură alegerile. Până la urmă să facă ce-or vrea, că tot unul de-al lor pune”, ne-au spus trei femei care ieşeau dintr-o secţie de votare.

Duminică, la ora 18.00, cei mai mulţi care ieşiseră la vot în judeţul Brăila proveneau din mediul urban, 79,93% din totalul celor prezenţi la urne până la acea oră (40,8%), pe când alegătorii din mediul rural reprezentau doar 37,38%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro