Mergi la conţinutul principal

Atenție la simptomele copilului! Număr ridicat de TBC la copii

chiar dacă, față de 2015, la Brăila, incidența tuberculozei la copii a scăzut semnificativ până în 2021, coborând de la un procent de 70,11%, la 11,83%, după cum arată o statistică a Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, în ultimii doi ani medicii au raportat totuși un număr ridicat de cazuri noi la copii și recidive • specialiștii atrag atenția părinților să nu ignore la cei mici simptome aparent banale, precum tuse, infecții respiratorii frecvente sau astenie, pentru că pot ascunde o tuberculoză

 

Tuberculoza, una dintre cele mai periculoase boli infecțioase, a afectat în ultimii doi ani peste 300 de copii din județul Brăila. Dacă în 2021, în plină pandemie de coronavirus, medicii brăileni au raportat 160 de cazuri noi și recidive, în 2022, anul în care s-au ridicat restricțiile Covid, au fost înregistrate la Brăila alte 158 de cazuri noi și recidive de TBC în rândul copiilor, potrivit unor informații puse la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila.

Din păcate, și la nivel național cifrele sunt îngrijorătoare, după cum atrage atenția chiar managerul Institutului de Pneumoftziologie ”Marius Nasta”, medicul Beatrice Mahler. Aceasta apreciază că există o creștere semnificativă a numărului de cazuri la copii cu tuberculoză în 2022, față de 2021. În plus, mai subliniază medicul, chiar dacă la copii incidența tuberculozei a fost mai scăzută față de adulți, asta nu înseamnă că pericolul este mai redus în cazul celor mici. Din contră, atenționează specialiștii, plămânul copilului e complet diferit de cel al omului matur. Și nu vorbim doar de modul în care funcționează acest organ, cum reacționează la infecții sau cum răspunde la tratament, ci și de felul în care plămânul copilului se dezvoltă până la vârsta de 7 ani. De aici și recomandarea ca micii pacienți să fie investigați atât de medicul pediatru, pneumolog cât și de cel infecționist, pentru un diagnostic cât mai clar. Asta pentru că, în foarte multe cazuri, mai explică medicii, tuberculoza copilului poate duce la afectarea meningelui. ”Tuberculoza copilului este o formă de tuberculoză gravă care înseamnă diseminarea bacilului Koch în tot organismul, el ajunge să dezvolte de multe ori tuberculoză cu localizare multiplă, pulmonară, cerebrală, sistemică, iar diagnosticul este dificil deoarece cantitatea de bacil care se regăsește în lichidele și structurile care sunt supuse analizei este extrem de mică și atunci, practic, mergem la diagnosticul tuberculozei copilului atunci când știm că există un adult bolnav de tuberculoză”, a explicat, medicul primar pneumolog Beatrice Mahler. Pentru a evita astfel de situații, medicii avertizează asupra unor semne care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinți, respectiv: infecții respiratorii repetate, adică răceli la intervale scurte de timp, tuse și astenie.

Tuberculoza, potrivit dicționarelor de specialitate, este provocată de bacteria mycobacterium tuberculosis, cunoscută și sub numele bacilul Koch, purtând numele savantului care a descoperit-o. Chiar dacă afectează de obicei plămânii, această afecțiune contagioasă poate afecta aproape orice organ din corp și, netratată, boala încă poate fi fatală, în ciuda faptului că au trecut mai bine de opt decenii de la apariția antibioticelor antituberculoase. Cu toate acestea, nu putem să nu remarcăm totuși că față de 2015, când la Brăila a fost raportat un procent de 70,11% a cazurilor de îmbolnăvire la copii, incidența a scăzut semnificativ în următorii ani, ajungând în 2021 la 11,83 %, conform unei statistici pusă la dispoziție de către reprezentanții Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, în luna martie a acestui an. Așadar, lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună, pentru că vorbim de un diagnostic care poate fi prevenit, tratat și vindecat. Însă nu direcția este problema, cel puțin în România, ci viteza de reacție, de adaptare la nou, o consecință a lipsei de resurse umane și financiare din spitale și, nu în ultimul rând, a sărăciei și a unui sistem educațional incomplet. Dovadă că România este în primele 18 țări din Europa la incidența tuberculozei și, din păcate, pe primul loc la mortalitatea infantilă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro