Mergi la conţinutul principal

Atenție la scarlatină! A apărut în mai multe școli, la nivel național

* în mai multe școli și grădinițe din România au fost semnalate cazuri de scarlatină, o boală contagioasă, produsă de o infecție bacteriană cu streptococ hemolitic de tip A, care se manifestă prin febră înaltă, amigdalită și o erupție cutanată roșiatică * din fericire, până acum la Brăila a fost raportat un singur caz, la o școală din municipiu, copilul fiind acum sub tratament cu antibiotic, conform DSP Brăila

 

 

 

Medici din mai multe județe ale țării au confirmat, în acest sezon, sute de cazuri de scarlatină în rândul copiilor de vârstă școlară și preșcolară. Cele mai multe au fost înregistrate la Cluj, unde au fost confirmate 243 de astfel de îmbolnăviri, diagnosticate atât de medicii de familie, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), Camera de Gardă a Spitalului de Urgență pentru Copii, la Spitalul de Boli Infecțioase cât și la cabinetele medicale ale ambulatoriilor de specialitate. Printre județele care au mai raportat, recent, cazuri sau focare de scarlatină sunt Galați, Timiș, Dolj și Brăila, dar deocamdată în județul nostru ar fi vorba doar despre un singur caz înregistrat. Mai exact, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila este vorba despre o elevă din clasa pregătitoare de la Școala gimnazială ”Ion Băncilă”, care se află acum sub tratament. ”Diagnosticul a fost pus de către medicul de familie, care a recomandat analize medicale și a rezultat un streptococ beta hemolitic prezent, cu erupție cutanată. Este un caz izolat, cu o sursă necunoscută. Acum, copilul se află în cea de-a zecea zi de antibioterapie și a absentat de la școală din data de 23 martie”, a precizat pentru ”Obiectiv”, directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.

Specialiștii spun că această boală este produsă de o infecție bacteriană cu streptococ hemolitic de tip A și se manifestă prin febră înaltă, amigdalită și o erupție cutanată roșiatică. Dacă boala se declanșează, cea mai indicată ar fi internarea în spital. Totuși, medicii susțin că nu este o boală gravă și nici ceva ieșit din comun, în cele mai multe cazuri evoluția bolii fiind una pozitivă, cu forme ușoare și medii. Cu toate acestea însă, unii medici recomandă spitalizarea copiilor confirmați cu scarlatină pentru că, spun ei, sindromul post-streptococic poate da unele complicații, pe termen lung. Copiii ar trebui să facă, pe perioada internării, mai multe analize, care se recomandă și la două, trei săptămâni după externare, pentru monitorizarea stării de sănătate.

Chiar dacă acest diagnostic a fost considerat cândva o boală des întâlnită și periculoasă, acum tratamentul cu antibiotice a făcut ca această afecțiune să aibă forme mult mai ușoare, iar frecvența să fie tot mai redusă. Tot medicii susțin că deși oricine poate face scarlatină, cei mai afectați sunt copiii, cu precădere cei din grupa de vârstă 5-10 ani. La copiii mai mici de 2 ani boala este diagnosticată destul de rar, atât cât timp nu intră în colectivități. În ceea ce privește perioada în care apar în general astfel de cazuri, conform specialiștilor în sănătate publică, scarlatina poate să apară oricând, însă are un caracter sezonier, fiind mai frecventă toamna, iarna și primăvara.


 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro