Atenție la căpușe! Au reapărut cazurile cu înțepături | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Atenție la căpușe! Au reapărut cazurile cu înțepături

• în acest an, medicii brăileni au tratat deja peste 100 de pacienți cu înțepături de căpușe • așadar, e bine să fim vigilenți dacă frecventăm spațiile verzi • fie folosim substanțe repelente, fie purtăm ținute lejere, deschise la culoare și lungi

 

 

Mare atenție la căpușe! Spațiile verzi sunt pline! La fel și camerele de gardă. De la începutul lunii aprilie și până în prezent, insectele au făcut peste 100 de victime la Brăila, persoane care s-au prezentat la medic, în urma unor înțepături. Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență s-a prezentat în acest an, pentru profilaxie, un număr de 114 pacienți mușcați de căpușe. ”Pentru fiecare dintre acești pacienți s-a prescris rețeta conform protocolului de profilaxie post mușcătura de căpușă”, ne-a precizat directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.

Așadar, dacă frecventați spațiile verzi, fiți cu băgare de seamă! Nedepistate la timp, înțepăturile de căpușe pot favoriza apariția unor maladii extrem de periculoase pentru om, care pot duce la paralizii faciale, meningită și chiar deces. Pentru a evita astfel de cazuri, medicii recomandă ca persoanele care sesizează prezența unei căpușe pe tegumentul lor, să se prezinte, în maximum 24 de ore, la o cameră de gardă, la Unitatea de Primire Urgențe sau direct la un consult pe secția de Boli Infecțioase, pentru a îndepărta insecta și pentru a se decide dacă este oportună inițierea tratamentului profilactic cu antibiotice. Altfel spus, nu trebuie să ne tratăm după ureche și nici să aplicăm spirt în zona afectată, pentru că facem mai rău și riscăm să favorizăm infectarea leziunii.

Datele statistice din anii anteriori arătau cam același număr de cazuri înregistrate la Brăila, adresabilitatea la medic fiind de aproximativ 30 de pacienți pe lună cu înțepături de căpușe, dar vara este în plin sezon.

 

Cum recunoaștem o înțepătură de căpușă?

Pentru siguranța noastră, specialiștii ne recomandă să ne luăm măsuri de protecție pentru a ține la distanță aceste insecte, folosind fie substanțe repelente, fie purtând ținute deschise la culoare, lejere, largi și care să acopere membrele inferioare, cele mai expuse la înțepături.

Boala Lyme este cauzată de bacteria numită Borrelia burgdorferi care se transmite la oameni atunci când aceștia sunt mușcați de o căpușă infectată. Netratată, ea poate afecta inima, articulațiile și sistemul nervos. Conform medicilor, sunt și multe cazuri care se pot trata cu succes prin administrarea de antibiotice, timp de câteva săptămâni.

În cele mai multe cazuri, simptomele bolii apar de regulă la 30 de zile de la înțepătura de căpușă, după cum subliniază INSP. Inițial, apare o erupție cutanată de culoare roșie, sub forma unui halou în jurul înțepăturii. Ea poartă numele de eritem migrator și crește treptat în diametru. Eritemul are o culoare mai deschisă în centru și contur roșu. De regulă, simptomele sunt asemănătoare gripei, precum febră, oboseală și dureri de cap.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro