Mergi la conţinutul principal

Atenție la căpușe! Au reapărut înțepăturile

* în acest an, medicii brăileni au tratat deja 49 de pacienți cu înțepături de căpușe * față de alți ani, la Brăila, se observă totuși o ușoară scădere a numărului de cazuri, dar e bine totuși să fim vigilenți dacă frecventăm spațiile verzi

 

Cum a început sezonul cald, în parcurile din Brăila cu spații verzi s-au instalat, din nou, căpușele. Astfel, de la începutul lunii mai și până în prezent, insectele au făcut deja 49 de victime la Brăila, persoane care s-au prezentat la medic, în urma unor înțepături. Potrivit informațiilor din evidența Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Brăila, în luna mai, aici s-au prezentat 27 de cazuri, iar luna aceasta, alte 22. ”Da, au fost cazuri, dar parcă sunt mai puține față de alți ani. Și nu avem zilnic. Eu am fost de gardă vineri, de exemplu și n-am avut nimic, niciun caz cu înțepătură de căpușă. Sunt sporadice. Deci nu foarte frecvente deocamdată”, ne-a precizat medicul primar Ileana Grecu, șefa Secției de Boli Infecțioase din cadrul SJU Brăila.

Așadar, mare atenție la aceste insecte! Nedepistate la timp, înțepăturile de căpușe pot favoriza apariția unor maladii extrem de periculoase pentru om, care pot duce la paralizii faciale, meningită și chiar deces. ”Avem o suspiciune de febră butunoasă internată la Institutul Național de Boli Infecțioase, Matei Balș. Nu avem confirmarea încă. Este un pacient cu domiciliul în Brăila”, a declarat conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină, în urma unei solicitări transmise în acest sens de redactorii ”Obiectiv”. Pentru a evita astfel de cazuri, medicii recomandă ca persoanele care suferă și sesizează prezența unei căpușe pe tegumentul lor, să se prezinte în 72 de ore la o cameră de gardă, la Unitatea de Primire Urgențe sau direct la un consult pe secția Boli Infecțioase, pentru a se decide dacă este oportună inițierea tratamentului profilactic cu antibiotice. Altfel spus, nu trebuie să ne tratăm după ureche și atenție, nici să aplicăm spirt în zona afectată, pentru că facem mai rău și riscăm să favorizăm infectarea leziunii.

Datele statistice dinaintea pandemiei, arătau că, în sezonul cald, la Brăila, se înregistrau aproximativ 35-40 de cazuri pe lună, cu înțepături de căpușe, deci mai multe față de acest an, dar vara este abia la început.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro