Mergi la conţinutul principal

Atenție la articolele pirotehnice! Măsurile luate de Poliția Brăila pentru prevenirea evenimentelor cu aceste „bombe” periculoase

la data de 21 noiembrie, polițiștii au demarat acțiunea națională „FOC DE ARTIFICII”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice • polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Brăila, împreună cu celelalte structuri competente, desfășoară activități pentru prevenirea, identificarea și combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023

 

Poliția Română a demarat, la data de 21 noiembrie, acțiunea națională „FOC DE ARTIFICII”! Sunt continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice. Polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Brăila, împreună cu celelalte structuri competente, desfășoară activități pentru prevenirea, identificarea și combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

După cum se arată în comunicatul transmis de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila, planul de acțiune se derulează în perioada 21 noiembrie 2022 – 4 ianuarie 2023, iar obiectivele urmărite în cadrul acțiunii sunt:

- Prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecințe asupra ordinii și siguranței publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri);

- Prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul articolelor pirotehnice;

- Optimizarea cooperării interinstituționale (poliție, inspectorate teritoriale de muncă, poliție de frontieră, vamă, autorități locale) și a schimbului de informații între agențiile de aplicare a legii cu atribuții în domeniu pentru prevenirea și combaterea infracționalității;

- Cunoașterea și respectarea legislației în domeniu de către cetățeni pentru a achiziționa, deține și utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise;

- Conștientizarea pe de o parte a cetățenilor, precum și pe de altă parte a reprezentanților societăților comerciale autorizate privind riscurile utilizării necorespunzătoare respectiv a comercializării ilegale de articole pirotehnice și potențialele riscuri la care se expun.

Pentru evitarea implicării în evenimente negative, recomandăm:

- Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!

- La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!

- Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!

Polițiștii readuc în atenție câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic. „Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani; articole pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani”, arată polițiștii.

Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situații: între orele 24:00 și 6:00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri; la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane; la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

 

Pedepse cu închisoarea pentru operațiuni cu articole pirotehnice

Potrivit polițiștilor, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Sancțiunile contravenționale cu amendă pot fi aplicate și persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată.

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila recomandă cetățenilor ca înainte de a achiziționa, deține și utiliza materiale pirotehnice să se informeze doar din surse oficiale și să studieze atent instrucțiunile și măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului, întrucât multe dintre obiectele pirotehnice sunt periculoase și vă pot răni, pot provoca incendii și distrugeri de bunuri!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro