Urmează zile de "foc" pentru brăileni. După ce începutul de săptămână a adus temperaturi de 32 de grade Celsius, în zilele următoare vremea rămâne caniculară, temperaturile ajungând şi la 37 de grade. Astăzi, maxima va ajunge la 33 de grade, joi vor fi 34, vineri şi sămbătă 36, iar duminică 37 de grade. Nici săptămâna viitoare soarele nu va fi mai blând. În primele două zile din august se vor înregistra temperaturi de până la 37 de grade Celsius. De miercuri, 3 august, se va mai "răcori" puţin, valorile termice situându-se în jurul la 32 de grade Celsius.
Pe perioada caniculei, pentru a ne proteja de efectele temperaturilor ridicate, specialiştii ne recomandă să evităm expunerea la soare şi să ne deplasăm în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil, în zonele umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice). Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare şi efortul fizic intens între orele 11.00-18.00. Dacă totuşi trebuie să ieşiţi din case în acest interval orar, purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare. Este indicat să beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici). Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă), iar mesele să fie echilibrate şi variate. Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (carbogazoase) în cantitate mare. De asemenea, evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumaţi alcool pentru că vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.
Nu lăsaţi copiii sau animalele de companie singuri/singure în autoturisme. Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă.
Angajatorii trebuie să asigure, conform legii, modificarea programului de lucru în condiţiile impuse de temperaturile ridicate şi distribuirea către angajaţi a unor cantităţi suficiente de apă minerală. Pentru persoanele care îşi desfaşoară activitatea în agricultură, pe şantiere de construcţii sau în hale industriale care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzatoare, munca trebuie să se efectueaze dimineaţa şi seara şi se impun preocupări speciale de prevenire a riscurilor pentru sănătate la personalul care lucrează în sectoarele cu temperatură ridicată şi radiaţii calorice, laminoare la cald, furnale, cuptoare etc.
Temperaturile extreme înregistrate acum două săptămâni, când maximele au ajuns la 36 de grade, i-au determinat pe mulţi brăileni să cheme Ambulanţa în ajutor. Chiar dacă nu au fost situaţii deosebite generate de caniculă, s-au înregistrat cazuri de lipotomii, cei mai vizaţi fiind bolnavii cu afecţiuni cardio-vasculare.